Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 15:33 3 690 40

Полша ще се откаже от руския газ

  • газ-
  • полша-
  • русия-
  • доставки-
  • газопровод

Това ще се случи след 2022 година

Правителството на Полша увери, че след 2022 година страната ще може да се откаже изцяло от руския газ. Това заяви в ефира на „Полското радио“ представителят на правителството по въпросите на стратегическата енергийна инфраструктура Петър Наимски, цитиран от ТАСС.

„В момента ние все още получаваме по-голямата част от газа от Русия. Това е дългосрочен договор, от който ще се откажем до края на 2022 година“, заяви той. „В момента получаваме част от вноса чрез газовия порт в Свноуйсце. Това е много, тъй като оттам получаваме по около 3 млрд. куб. м. газ на година. Това са дългосрочни договори с Катар, но вече започнаха доставки и от САЩ“, обясни Наимски, като припомни за строителството на Балтийския тръбопровод, който ще съедини Полша през Дания с норвежкия газ.

„Както този газопровод, така и разширеният терминал са нашият стратегически изход от тази ситуация на зависимост от руснаците. Този проблем ще бъде решен след 2022 г. Целият внос на газ в Полша ще идва от другаде“, добави представителят на полското правителство. Полша консумира повече от 15 милиарда кубически метра газ годишно. Една трета от този обем произвежда независимо на своята територия, а останалата част внася. Основният доставчик на газ за Полша е „Газпром“, въз основа на дългосрочен договор, с който страната може ежегодно да придобива 10,2 милиарда кубически метра газ.

Полските власти заявиха, че страната има желание да намери замяна на доставките на газ от Русия до 2022 г., когато изтича дългосрочен договор с Газпром. Възможните алтернативи включват увеличаване на закупуването на втечнен природен газ от Полша, който досега се доставяше в малки количества за страната от Съединените щати и Катар .Друга възможност е изграждането на Балтийския газопровод, предаде агенция "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Путин

    71 13 Отговор
    Още днес ви го спирам, защо да чакате чак до 2022?

    Коментиран от #16

  • 2 Папа Франциск

    66 15 Отговор
    Полша ще се захранва с американска газ лично произведена от дупето на Доналд Тръмп след като яде български бамбал фасул Доналд Тръмп ще обгази цяла Полша

    Коментиран от #5, #6

  • 3 някой

    59 8 Отговор
    Правилно,ще го внася вече като Гермаски!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Адолф Хитлер

    38 3 Отговор

    До коментар #2 от "Папа Франциск":

    "Доналд Тръмп ще обгази цяла Полша" Надърви ми се. Голям кеф.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Забележка

    56 9 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Американския газ е втечнен руски газ на демократично по-висока цена.
  • 8 Ал та фанах Атаопънах

    36 6 Отговор
    Сигурно са ни завидяли, видели са колко е хубаво да се топлиш на дърва и столицата ти да прилича на прекрасен ден в Бейжинг и са си казали "Хей! И ние искаме рак на белият дроб!".
  • 9 ББББ

    43 5 Отговор
    Някой Байдън- син ще се намери и ще им го Вкарва като"американски", но ще мирише на руски...
  • 10 Кой68

    40 6 Отговор
    Браво дружина полска....Но не бързайте се радва и хвали?Янките имат нужда от вас и ви къткат но премине ли интереса който клати феса😯😱
  • 11 САП

    49 5 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Абсолютно вярно.
    Не веднъж хванаха американците танкери чрез сателитите, че купуват руски газ и го продават на западна Европа.
    Но нали трябва да си платят рекета на САЩ, че ги пази от страшна Русия. Ще купуват демократизиран руски газ, чрез американските криогенни инсталации(те са замразили и разрушили всичкото руско зло в него). Индианските шамани са провели древните ритуали по
    демократизирането му по време на плаването от Камчатка до Гданск.
    Съответно ще платят цената за услугата.
    В крайна сметка всичко опира до пари. :)

    Коментиран от #15

  • 12 ТОЧКАТА

    31 5 Отговор
    те тия борсуци,цепят ЕС готови да ги шлякат и да си плащат... Винаги са имали амбицията за империя и винаги са ги прецаквали по-умните и обиграните...За тях /освиенцим е награда.
  • 13 Браво

    9 34 Отговор
    Евала Полска Горд народ сте
  • 14 гост

    7 45 Отговор
    Всъщност за ужас на русопитеците ще има още един маршрут и той ще е през България , Румъния и Украйна по така известния Балкански газопровод , който ушанките от много акъл освободиха от 1 януари следващата година !! И той е с капацитет над 20 милиарда кубика , така че ще стигне и за Украйна и Полша , че ще остане даже и за балтийските републики !! В момента се строи интерконектора , който свързва Полша и Украйна , така че Украйна също до 2022 ще спре да купува руски газ от реверса , който ползва сега , щото директно отдавна спря ! Следващата ще е Молдова , която също строи конектор с Румъния , а също ще получава и от Украйна същия азерски и всякакъв друг втечнен от терминалите в Турция и Гърция , пак през България , да си умрат путиноидите от яд !!!

    Коментиран от #36

  • 15 гост

    8 31 Отговор

    До коментар #11 от "САП":

    Не веднъж също през сателитите хванаха как въртиш свирки за копейки , ама си твърде незначителен , че да ти обръщат внимание !!!

    Коментиран от #26

  • 16 Истината

    9 40 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Путин":

    Руската измет, квичи често за славянство, но винаги е мразила тези славяни, които са искали да бъдат независими от мръсната руска кочина.

    Коментиран от #31

  • 17 Bubbles

    36 6 Отговор
    Ако съм на мястото на Путин още днес бих им врътнал кранчето на тия продажници.

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    8 40 Отговор
    Само да припомня на путиноидите тук , че Полша , Украйна , Балтийските републики , Румъния и Молдова взети заедно потребяват с над 50% повече газ от Германия , дето само тя им е в устата !! Като добавят България , Гърция и Турция , където до 2 години делът на руския газ ще спадне наполовина , а Италия , Испания , Португалия и донякъде Франция също почти са се отказали от руски газ , просто не знам скоро тия "потоци" за къв к... са им на газпромовци !!

    Коментиран от #25

  • 19 гост

    10 13 Отговор

    До коментар #17 от "Bubbles":

    И какво точно се надяваш , че ще стане , освен че ще ги освободиш сам от 2 години договор , който те сами биха прекратили на момента , ако не трябваше да плащат неустойки ??? Хахахаха !!!

    Коментиран от #21

  • 20 Хрониките на Евразия

    7 34 Отговор
    Когато превръщаш една стока в средство за шантаж , очаквай съответни мерки .
    В момента всички руски граждани , ако си продадат единият бъбрек , ще може да се изплатят дълговете на Газпром и Роснефт наполовина ..
    До там са я докарали газовите геополитици
  • 21 Бачо Киро

    36 7 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Що не ги питаш какво ще стане? Вече е ставало и поляците квичаха на умряло. Времето на годината е идеално да им го спрат, понеже нали бил неправилният вид газ. Поляците са идиоти. Едно е да диверсифицираш, така и трябва, да не си зависим от 1 доставчик. Те обаче от зависимост от Русия ще минат на зависимост от САЩ....

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    5 30 Отговор

    До коментар #21 от "Бачо Киро":

    Ами точно това им е проблема на вмирисаните ушанки , че вече е ставало и поляците са си направили изводите , така че няма да чакат да се повтори !! Дори в момента имат достатъчно възможност да и покрият най-важните нужди от други места , а скоро ще има да гледат през крив макарон газпромовци за полски клиенти !! Да не говорим , че само чакат да опитат , че да ги скъсат от дела за неустойки !!! А от кой щели да са зависими , не бери грижа !! За разлика от "тръбичките" , втечнен газ можеш да получиш от два различни края на света в последователни доставки на ЕДИН терминал , да не говорим , че те ще имат поне ТРИ възможности , едната през България , за ужас на всички русконадупени !!!
  • 23 Правило 1

    18 3 Отговор
    "Я камилата". Правило 2. "я камиларят". Също като онзи от сватбата, кога се дават подаръците, веднага или по-нататък? По-нататък. Давам каруцата с воловете, щом не е веднага. Е, 2022 година не е веднага, я!
  • 24 Хрониките на Евразия

    10 22 Отговор
    Страна с най - много залежи на газ - Катар .
    Вече е поръчала флот от танкери в Южна Корея .
    Един танкер - 80 хиляди тона , когато газа се втечни , 80 хиляди тона умножи по 650 , за да ви стане ясно колко превозва един танкер .
    Така , че , както казваше Пенев , някой ще духа супата .
  • 25 Gost

    18 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Почти напомня ми как попитали един самохвалко като теб правил ли е секс а той им отговорил : миналата година почти тая още не съм
  • 26 САП

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Много липсваш на стадо с младите бичета дето ги пасеше летес. Чакат да свършиш центовете и да се върнеш при тях. Всяко биче обещава да те сайдисва поне веднъж дневно. Гладен няма да останеш.
  • 27 Варна

    23 5 Отговор
    Да бе! - Ще купува немска газ през Северен Поток 2. Вариантите за почти 11млрд. куб. м. е или през Норвежките сондажи или през Руските. - Всичко останало са простотии и откровено ограбване на поляците. Ще носят газ с кораби от Катар и САЩ ... - Сиреч от на майка си задния двор и ще излиза по евтино отколкото тръбата от Норвегия или Русия... - Всеки средно грамотен икономист ще Ви каже че това няма как да се получи.
  • 28 Хелиос

    6 21 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Полша е близо 200 год под Руско робство Те имат право да бъдат независими повече от всички в Европа

    Коментиран от #34

  • 29 Поляк

    8 7 Отговор
    Ей навремето Хитлер ни прецака с Чехословакия. Днес сами искаме да се прецакаме щото да фалшифицираме историята в бъдеще. НАТО освободи Европа от Червената Армия. Хитлер беше на лов със сокола и е невинна жертва на Сталин.
  • 30 Хелиос

    5 3 Отговор
    Дали ще напълним балкански поток още не е ясно Гърция си прави други сметки Акександрополист Игуменица Бари Италия от там Европа това също е балкански поток Да сте чували за проблемите на Кипър Египет и Гърция като прибавим и Египет,ето от къде ще има газ за ЕВРОПА въпрос на време .Сащ правят най голямата военно морска и въздушна база в Гърция Александруполис Нямат достатачно доверие на Турция.
  • 31 стоян

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    До 16 ком -Браво за отговора =много точен

    Коментиран от #33

  • 32 Хрониките на Евразия

    3 14 Отговор
    На Европа вече и писна от газова корупция ..
    1.
    За тези които искат да правят бизнес с Русия
    Тема на днешният урок е руският «Откат».
    — Откат — това е паричният еквивалент за благодарност , че руска държавна фирма е избрала именно вас за държавна поръчка .
    А руските държавни поръчки , за да добиете по добра представа какво представляват - това е световен шампионат по Откати .
    Ама какво ли ви говоря , сами знаете по Южен поток и какво се случи с банката определена да го финансира .
    Взеха си Откатите и баламите платиха сумата ,еквивалента на благодарността - 4 милиарда лева .
  • 33 Хихихихи

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян":

    До 31 и 16 ком-браво шашардисани сте и двамата=диспансера ви чака!
  • 34 ТАС

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хелиос":

    Я вземи прочети историята малко.
    Полша е разделена между Австро-Унгария, Прусия, Русия. Полска държава не съществува 123 години.
  • 35 5942

    9 6 Отговор
    Тук има един малоумен трол, който е решил, че не личи че пише през различни профили. Всеки, който има различно мнение ... - То задължително е вързан с руснаците... Страшно тъпо говедо е тоя. Може и да е по- прост от говедото, но още не е много ясно
  • 36 Аууу

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Не мога да повярвам колко знаеш.
    Азерски Хамерикански и незнам още колко конектора в БГ ще има то место нема да има за тръбичките бре.
    Но за Поляците съм споко.Те имат дебели връзки във ВАТИКАНА и всевишния май ги е успокоил че при тях зими нема да има.
    Нека се откажат и ще разбрат какъв у.... ги чака като им стъпят хакраварите на врата.
    Опаааааа кат падне някоя люта зима
  • 37 кога и ние

    1 6 Отговор
    Поляците не ги мисли Прогониха комунистите и сега са най добре иономически в ЕС от всички бивши тоталитарни държави
  • 38 Славчо

    1 1 Отговор
    Леле мале кви газови специалисти сме има ли Абе дайте акъл ние откъде да взимаме Полша да се оправя кво ревете на чужд гроб не виждате гредата в своето око а виждаш сламката в чуждото
  • 39 Антиянки

    2 0 Отговор
    Находището във Шах Денис(Азербайджан) има малък капацитет.
    Норвегия всяка година намалява добива от северно море, поради намаляване на запасите. А газът от Катар, е доста по скъп от руският. Газът се втечнява при минус160градуса. Във Катар температурите са плюс40-50градуса Във Ямал (Русия) температурите са минус30-40градуса.А сега познайте кой по бързо и по евтино ще стигне минус 160градуса.Като сложим и разстоянието от Катар до Полша ще се сетите сами за какво става дума.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания