Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 10:13 4 124 7

Дипломатически скандал между Турция и САЩ

  • турция-
  • сащ-
  • скандал-
  • посолство-
  • ергюн бабахан-
  • гюлен

Анкара иска обяснение от американската дипломация

Дипломатически скандал между Турция и САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Турското министерство на външните работи привика временно управляващия американската дипломатическа мисия в страната. Причината е, че официалният акаунт на посолството е харесал пост в социалната мрежа Туитър на опозиционен журналист, живеещ в чужбина. Според турските власти Ергюн Бабахан има връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен.

Ергюн Бабахан е написал в профила си, че "Турският народ трябва да се приготви за политически период без (лидера на Партията на националистическото действие Девлет) Бахчели". 71-годишният Бахчели е ключов партньор на управляващата Партия на националистическото действие и миналата седмица постъпи за кратко в болница, след което беше изписан, предаде БНР.

Говорителят на турското външно ведомство Хами Аксой посочи, че е поискано "ясно и конкретно изясняване" на случая. Президентският директор по комуникациите Фахреттин Алтун определи "харесването" в петък като "фройдистка грешка" и беше категоричен, че не е работа на американското посолство да се намесва в турската вътрешна политика.

Малко след случая на официалната страница на американското посолство в Анкара в "Туитър" беше публикувано извинение, в което се посочва, че "лайкването" е било по грешка. От посолството изразяват съжаление за нея и се извиняват за всякакво объркване по повода. По-рано днес американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Турция заради сондажите в кипърската зона на Егейско море. От Атина, където е на посещение, Помпео заяви, че Вашингтон засилва военното си присъствие на гръцка територия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "домакин":

    Ти да не си соросоиден агент на боклуците от Медиапул?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    РУСИЯ И ТУРЦИЯ СЕ "ПОСЕСТРИМИХА" !!! ПОМПЕО ЗАЯВЯВА ПОДКРЕПА ЗА ГЪРЦИЯ ...НО ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ -СРЕЩУ ТУРЦИЯ !!! А НИЕ СИ МИСЛИМ ЗА РАКЕТЕН ЩИТ НА НАТО -САЩ У НАС ???В ЛАТВИЯ ,ЛИТВА И ЕСТОНИЯ 50% СА РУСНАЦИ ...В УКРАЙНА 70% СА С РУСИЯ / ВЕЧЕ НЯМА "ДЕСЕН СЕКТОР"-ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ/ !!! ФОРД БРАГ ОТКАЗАХА ДА СЕ БИЯТ В СИРИЯ /ЗАБРАВИХТЕ / !!! ВОЕННА СИЛА И ВЛИЯНИЕ НЕ Е ХОЛИВУД !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кико

    1 0 Отговор
    Кучето като полуде, ходи и пикае на тоягата на Овчара!
Новини по държави: