Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 06:00 5 518 53

22 октомври 1721 г. Русия става империя

  • русия-
  • империя-
  • петър велики

След приключването на войната, руският император продължава да извършва редица реформи в страната

22 октомври 1721 г. Русия става империя - 1
Снимка: Shutterstock

На 22 октомври 1721 г. Русия става империя. Цар Петър I е обявен за император. Минали са едва девет години от 18 август 1682 година, когато Петър I, един от най-добрите владетели на руската държава, се възкачва на руския престол. По време на своето управление той създава Руската империя и се провъзгласява за първия руски император.

Петър I е първият император от династията Романови, а неговата политика допринася за развитието на Русия през 18.век. Той разширява териториите на руската държава и започва модернизация в страната. Петър I е повлиян от европейската култура и извършва редица реформи в областта на държавното устройство.

Петър I е роден на 9 юни 1672 година. Той е най-малкият син на цар Алексей Романов, припомня сайтът Русофили. Петър I е дете от втория брак на царя с Наталия Наришкина. Цар Алексей има 13 деца от първия си брак, но само двама от синовете му успяват да го надживеят. След смъртта на руския цар, започва борба за власт между родовете на двете му съпруги. Накрая се стига до решение царската корона да се наследи от двама души. През 1682 година Петър I се възкачва на престола заедно със своя по-голям брат – Иван V. Той е син на цар Алексей от първата му съпруга. Двамата управляват заедно до 1696 година, когато Иван V се оттегля заради влошеното си здравословно състояние. Тъй като Петър I е само на 10 години, когато наследява царската титла, затова до навършване на пълнолетие, негов регент става майка му – Наталия Наришкина. Младият руски цар израства в предградие на Москва и получава образование от известни европейски учени. Малко преди да навърши 18 години, по съвет на своята майка, сключва брак с болярката Евдокия Лопухина. Техните взаимоотношения още в началото се влошават и през 1699 година бракът им е разтрогнат.

След официалното встъпване в длъжност, Петър I насочва усилията си към продължителната война с Кримското ханство. През първите години от своето управление, той се стреми да разшири морските граници на Русия. Дотогава единствената морска граница на руската държава е град Архангелск, който се намира близо до Бяло море. Петър I иска разрастване на държавата до Балтийско море и осигуряване на излаз до Азовско море. За да превземе териториите до Азовско море, руският цар трябва да завладее крепостта Азов, която е под влияние на Османската империя. През 1696 година той организира близо 40-хилядна армия и флота, за да извърши обсада над крепостта. След продължителни бойни сражения, на 19 юли 1696 година войските в крепостта се предават и Русия се сдобива с територии до южните морета. Петър I осъзнава силата на флота и след обсадата на Азов, започва изграждането на нови кораби. Според руския владетел за изграждането на флот и постигането на нова организация в армията са нужни съветите на чуждестранни специалисти. Това е причината той да изпрати на обучение в Европа млади руски дворяни.

Петър I е бил привърженик на европейската култура. Това е причината през 1697 година да замине заедно с част от своите съветници за Европа. В продължение на 15 месеца той обикаля различни европейски държави и се запознава с тяхната местна култура. Основната цел на това пътуване е да привлече съюзници в евентуален сблъсък срещу Османската империя. Междувременно руският цар е впечатлен от развитието на технологиите и военното дело в европейските страни. През 1698 година Петър I е принуден да се върне в Москва заради разрастващите се размирици в града. Причината за избухването на местното въстание е заговор на сестра му София. Тя се съюзява със стрелци от армията и цели свалянето на Петър I от престола. Руският цар научава плановете на сестра си и заповядва да бъде заточена в манастир. След като се прибира в Русия, той осъжда на смърт над 800 стрелци от своята армия. След потушаването на въстанието, Петър I решава да промени строгите руски традиции и да наложи западноевропейски обичаи. Издава се заповед, която гласи, че неговите служители трябва да премахнат брадите си и да носят европейско облекло. Той сменя руския календар, при който дните започват да се броят от 1 септември, с Юлиански календар. Създава армия по западен образец, като военният чин вече не се предава от поколение на поколение, а се получава заради военни заслуги. Продължава изграждането на флота, като се стреми да превърне Русия в световна морска сила.

През 1699 година, по идея на Петър I, е създаден така нареченият Северен съюз. В него се включват Русия, Дания, Саксония и Полша. Северният съюз се обединява срещу шведския крал Карл XII. Целта на Петър I е да осигури излаз на Русия на Балтийско море. Тъй като руската държава не може да си позволи да воюва на два фронта, затова през 1700 година руският цар отива в Константинопол и сключва мирен договор с Османската империя. Споразумението за мир продължава 30 години. Първоначално руската армия влиза неуверено в бойни сражения с шведския крал, но в последствие руските сили нарастват. През 1702 година, войските на Петър I превземат крепостта Нотебург, а през пролетта на 1703 година завладяват крепостта Ниеншанц, близо до река Нева. Руският владетел е впечатлен от този район и издава заповед да се построи нов град. Така започва строителството на Санкт Петербург. По време на изграждането на новия град, Петър I се запознава с литовката Марта Скавронска. През 1707 година той сключва брак с нея и тя променя името си на Екатерина I. Междувременно руската армия превзема Нарва и Дерпт, като така си осигурява достъп до районите в Източна Прибалтика. Войната със Северния съюз приключва през 1721 година, когато е подписан мирен договор между Русия и Швеция. Руската държава получава Ингрия, Естония, Ливония и голяма част от Карелия. Тогава Петър I провъзгласява Русия за империя, а самият той се определя като император.

След приключването на войната, руският император продължава да извършва редица реформи в страната. Той провъзгласява за столица на руската държава Санкт Петербург, въвежда нов шрифт на кирилица и премахва длъжността патриарх. На негово място създава Светия синод, който се ръководи от императора. В последните години от своя живот, Петър I прави една от най-големите реформи в Русия. Той приема закон, който гласи, че монархът има право сам да определи кой ще го наследи.

Руският император умира на 8 февруари 1725 година. След смъртта му, наследник на престола става неговата съпруга – Екатерина I. Петър I остава като един от най-великите императори в руската история.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    5 8 Отговор
    1917 Ленин: "Аз ще им съсипя на тия хора цялата кариера."
  • 2 гост

    13 32 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Петър I остава като един от най-великите императори в руската история...Да бе, да...ами Сталин (най-великия съветски император)..ами Брежнев ( най-великия СИВ-император )...тях къде ги слагате...само питам де...ОООПСС...май забравих Путкин...
  • 3 ТАС

    11 2 Отговор
    Нa 22 oктoмври 1721 г. Руcия cтaвa импeрия. Цaр Пeтър I e oбявeн зa импeрaтoр. Минaли ca eдвa дeвeт гoдини oт 18 aвгуcт 1682 гoдинa, кoгaтo Пeтър I, eдин oт нaй-дoбритe влaдeтeли нa руcкaтa държaвa, ce възкaчвa нa руcкия прecтoл.
    Нещо сметките хич ги няма или датите са сбъркани. Годините са 39, а не както е писано 9г.
  • 4 Историк

    10 26 Отговор
    Първото разпадане на империята бе през 1917,второто през 1991 година,, ред стои и трето, може би последна разпадане.

    Коментиран от #11

  • 5 СссереМ

    8 22 Отговор
    Ами че тя американската империя е по стара и съществува и до днес,а тия се утрепаха от разпадания.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Голям успех

    4 12 Отговор
    едва 2000 години след александър велики
  • 7 NSDAP

    10 7 Отговор
    А българите сме имали империя на има Стара Велика България,която се е простирала от балканите,през Украйна,Грузия,Армения....до Индия.За булгери говорят дори древните китайци още преди 5000 години,или много преди да се появят славянчетата,тюрките и траките(които между другото не съществува,а наследството което им се преписва е българско!!!).

    Коментиран от #13

  • 8 mediator37

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Ъ,ъ! САЩ са създадени 1776г. До тогава са били робовладелска колония. САЩ са келешка, млада държава. Пък империя, чак... може, ама отскоро.
    Както каза една баба от село Гиген: "То, клозетът в двора ми е по-стар от Съединените щати."
  • 9 NSDAP

    8 7 Отговор
    Защо според вас римляните са наричали нашета страна Стара Велика България???Рим е основан 4-5 век преди Христа,което означава,че Стара Велика България е съществувала много преди това,за да бъде наричаната от римляните по този начин.Велика е,защото българите са били инжинерите на онова време,хората които са проектирали пирамидите в Египет,хората които откриват Америка.....щом е нямало Българи в Азия (поне така твърдят тракоманите),защо има арийци в Иран,Пакистан, Афганистан и Индия,защо с тях много си приличаме,защо в Афганистан и същият Мадарски конник който го има в България и дори се казва пак Мадарски конник,защо българските и иранските килими имат едни и същи шарки,защо българите могат да разкодират надписи от над 5000 години,а другите не го могат това,защо държавата ни я наричат Стара,та дори Велика България,защо в шумерската митология,индийските императори(които уж са индийски,но те са български),защо в Пакистан има имена като Панчо,Рачо,Митко,Румен?
  • 10 цар Освободител Сашо втори

    9 4 Отговор
    Освободих робите те взеха че ме убиха за благодарност

    Коментиран от #20

  • 11 Домбровски

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Ама въпреки всичко признаваш че Русия продължава да бъде Империя ??!!!!

    Коментиран от #23, #31

  • 12 Чи май фаче

    10 9 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Каква империя е обора бе ?Империя на злото? Мордор?
  • 13 оопп...леко:

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "NSDAP":

    Господ е българин и слънцето,и луната,и звездите,всичко над България е българско😂😂😂

    Коментиран от #22, #30

  • 14 Кирил

    2 8 Отговор
    Няма вечни империи.
    Всяка има период на възход,апогей упадък.
    Руската е в упадък от края на 19-ти,началото на 20-ти век,кримската и рускояпонската войни.упадъка и разпада продължават и сега.
  • 15 Заратустра

    10 4 Отговор
    Тъй рече Заратустра ! Русия е била и ще бъде Империя. А останалите да си сърбат супата!
  • 16 Ю Кортес

    2 10 Отговор
    В най добрия случай ще бъде суровинен придатък на китай
  • 17 нервен ( разбивача на тролове )

    3 6 Отговор
    Парадокс на руската некомпетентност и простотия ....ЦАР=ИМПЕРАТОР !!!!! иначе толкова разтеглена статия ... абсолютно ненужно

    Коментиран от #19

  • 18 Хрониките на Евразия

    9 2 Отговор
    Титлата " Цар " произлиза от римското Цезар .
    Първите царе са български ..
  • 19 СссереМ

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Ами разтеглена е за да има къде русопитеците да онанират от кеф,но определено никой в тоя сайт няма да спомене че на 22.10.1916 г. след тридневни боеве побеждаваме руско-румънските сили и трета българска армия завзема Кюстенджа и Черна вода.

    Коментиран от #21

  • 20 NSDAP

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "цар Освободител Сашо втори":

    Тоня бяхме по времето на комунизма При османците бяхме нормални поданици.
  • 21 нервен ( разбивача на тролове )

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "СссереМ":

    Няма разбира се ...това е изтрито от историята ни с гумичка както и бомбардировката на Варна .....за подлогите бай пешо северняка е важен не генерал Тошев !!!
  • 22 Знам знам🙄

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "оопп...леко:":

    Ами на мен лично не ми е смешно. Хиляди години някой гради слава и величие върху постиженията на белия народ( Бал Хар).
  • 23 Borislav Popov

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Домбровски":

    Ми разбира се, че я признава за Империя на злото !

    Коментиран от #43

  • 24 хихихихи

    4 1 Отговор
    Яааа, сборище на козяшки птеродактили! Томбола ще има ли?

    Коментиран от #35

  • 25 Borislav Popov

    4 5 Отговор
    Великия Петър I , който е закрепил селските жители на Империята, към богатите им господари, помешчиците, тоест узаконил е робството. Без писмено разрешение на господаря си, към който е бил закрепен, нито един селски жител е нямал право да напуска територията на землището или имението, където се е трудил като грешен дявол, за едно парче хляб и вода...) Та, викате в Америка имало робство, и там обиждали негрите...) Да, разбира се, имало е, но американците за тази цел са си докарали негри от Африка ! А великоросите са използвали за роби, своите си сънародници, ми нямали са тогава още кораби и флот, че да си докарат и те негри от Африка, а и защо да ги карат чак от там, след като, крепостните мужици са им били под ръката !? Слава на Пешо I , Расия впериоооооод !!

    Коментиран от #26, #49

  • 26 пълен илитерат си

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Кажи нещо за кравефермата и ония на тръстиката ? Негрите на студентска бригада ли са били там ?
    А за феодализма в Европа ? За правото на сеньора ?Защо благоденстващите във Франция щурмуваха Бастилията? Защо обезглавиха Чарлз I ?

    Коментиран от #29

  • 27 Император Сашо втори

    3 0 Отговор
    Освободих ги от Робството а те за благодарност ме убиха
  • 28 Радо

    1 3 Отговор
    И то какво излезе накрая - че ние сме си живели най-добре при султана,в сравнение с останалите народи.

    Коментиран от #32

  • 29 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "пълен илитерат си":

    Виж сега, какво ще ти кажа аз на теб, пълен илитерат си именно ти.... Статията е за Петър I и аз давам мнение по темата, че той не е чак толкова велик, както ни го представят руските историци, щом е делял собствения си народ на първи, втори и трети сорт хора ! Ти ако не си съгласен нещо с мен, кажи и уточни, къде не съм прав !? Но защо под статия за Петър I, аз трябва да ти давам обяснение за Франция, Бастилията, феодализма и за Чарлз не знам там си кой ?? Ми това си е съвсем друга тема и като излезе статия за Франция, Бастилията и феодализма, специално за теб ще направя отделни разяснения, по тези така безпокоящи те въпроси. А за сега, трай коньо, за зелена трева.

    Коментиран от #34

  • 30 Знам знам🙄

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "оопп...леко:":

    Чакай малко по обстойно да спомена некои работи. В Европа почти всички големи църкви и катедрали са от така наречения български храмов тип. Термина се е наложил в архитектурата. В Азия българските древни племена често са обозночавани от съседи и врагове под обединяващото народ или народи на камъка. Из цяла Европа и Азия и половин Африка има следи и исторически свидетелства за древен Просветителски народ(Светъл Чист Бял БАЛ). Останали са много древни имена на места от български произход. Та то ни е пред очите. Още използваме думата хор и хора. Означаващо множествено число на човек ерго народ. Бал Хар разбирай белите светлите хора. Та ние още си използваме термина"Като белите хора". Малко по съвременно хан Кубрат е получил патрициански сан не за друго а за заслуги в църковните междуособици в Европа. България е люлка на третия клон на християнството унищожен още в зародиш но с отзвук и досега по целия свят. Княз Игор дефакто е признат за такъв едва след брака си с Олга дъщеря на Владимир Расате. Внучка на Борис. Великия княз Владимир е кръстен на Дядо си. Дай боже да се намери гроба му. Ще се види че е погребан по християнски. Борис убива не еретици а католици. И много други случаи на кражби забвение и изопачаване. Па не ми се попва за връзката с траките дотам и обратно и т. Н
  • 31 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Домбровски":

    Остатъчна империя бе русоид. както на времето Османската империя, дето и казвали "болният човек на Европа".
  • 32 историк

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Радо":

    Абе ще прогледнеш ама иска повечко да четеш
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТАС

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Borislav Popov":

    Интересно споменаваш САЩ, но те отменят робството формално 1 г. след Русия. Реалните законодателни промени стават факт 4 години след това 1865г.
    А политиката на скрита расова сегрегация във САЩ до кога съществува? Тя е пряко последствие от робството.
    Делото за, което се приема, че слага край на расовата сегрегация в образованието в САЩ е от 1957 г. Последните бунтове на расова основа в САЩ са през 2001г.
    САЩ все още не може да се излекува от последиците на робството, докато в Русия крепостничеството отдавна е само исторически факт.
    В това отношение кочината е, по добре от краварника.
    Крепостничеството не е въведено от Петър I, а от Иван Грозни.
    Така, че изплюй русфобския кокал и престани да изопачаваш историята, както ти е удобно.

    Коментиран от #36

  • 35 Да отбележим че

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "хихихихи":

    ... и Путинолизача се появи.. я да видим други ще има ли...
  • 36 Borislav Popov

    0 3 Отговор

    До коментар #34 от "ТАС":

    А бе, човек, аз не отричам , чв САЩ е имало робство и кога го отменили и кога бла, бла, бла, не това визирам аз, толкова ли не можеш да се сетиш !? Аз, чисто и просто искам да кажа, че американските чифути, са използвали безплатна работна сила и са угнетявали негрите, които са били докарани с тази цел чааак от Африка ! А руските чифути, с леката ръка на Петър I - Велики са използвали безплатната работна ръка и са угнетявали своите си, собствени сънародници !! Улавяш ли разликата, или още трябва да ти се обяснява ?? Останалите приказки от твоя коментар са ей така, бош лаф работа и те нямат нищо общо с темата на дадената новина ! Като пуснат статия за робството в САЩ и другите в Латиноамерикански страни - колонии, тогиз ще те отворя и по тая тема !

    Коментиран от #38

  • 37 Грух

    3 2 Отговор
    Слава на Русия !

    Коментиран от #41

  • 38 Грух

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Borislav Popov":

    Боби, по-тихо, моля !

    Много врякаш.

    Коментиран от #39

  • 39 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Грух":

    Врякаш ти Грухчо, а аз коментирам !
  • 40 Арим

    2 4 Отговор
    До 1700г.московският цар ПетърI е васал и плаща данък на кримския хан.Плаща на холандските картографи да пишат вместо Московия Россия.

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 хахо

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "Арим":

    Татарската зависимост е отхвърлена още от Иван трети преди 1500 г. Какъв васал е Петър през 1700г. И аз ще съм самодържец и ще плащам на холандци да ми именуват държавата! Ми както искам, така ще я наричам! Може ли да сте такива профани козяците!

    Коментиран от #44

  • 43 Бай Шиле

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Хаповете взе ли си?
  • 44 Арим

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "хахо":

    Няма татарска зависимост,защото Московията е улус на Златната Орда.
  • 45 Гост

    1 1 Отговор
    Най фалшивата империя!
  • 46 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ ТРИМА СА НАРЕЧЕНИ ВЕЛИКИ : АЛЕКСАНДЪР ;ПЕТЪР И ЕКАТЕРИНА .....НО И В БЪДЕЩЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАРЕЧЕН : " ВЕЛИК ПОСЕРКО " !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #52

  • 47 нервен ( разбивача на тролове )

    1 0 Отговор
    В световната история цар Симеон Велики също фигурира така че .....

    Коментиран от #48, #50

  • 48 знам знам

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Така така. Ама и ми е много странно що у некои европейски учебници по история пише за Българска империя и то не веднъж. Казват Крумова България по голяма от Рим била.Казват Кирилицата трябвало Българица да бъде наричана.Казват че Българите били велики воини не защото били по силни или по умни от другите а защото били водени от най великите Кан ове . А най велики били поради щото племето ги избирало. Казват че трудна била размяната на военопленици защото у Българите нямало робство.Казват че били верни съюзници и страшни отмъстители на предаденото доверие. КАЗВАТ че когато БОГ раздавал земите на народите Българите закъснели.Накрая вече Бог бил раздал вече всичката земя. Тъкмо ставал да се оттегли в Рая и забелязал племето Българско угрижено да гледа към него. Усетил се всевишния каква е работата домиляло му за скромното и работливо племе и Решил Ще Им Дам Парче От Рая.
  • 49 Чоджум

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Ухх, че си Кууухххо Паарчее
    Popov в Периодд
  • 50 знам знам

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    И Константин Велики . ООО и нема как да не поразпитам какви точно съюзи сключва той с "траките"(пиша така защото нямам информация за истинските имена на племената), и какви са техните условия? Ми нещо май е обещал човека. Падне ли Бизантион Константин да приеме Кръста. А много тракийски племена сами себе си са определяли като Българи.По точно може да се орочете из дрежни римски гръцки и арменски източници.
  • 51 Един човек

    1 0 Отговор
    Страна и "племе" без свой владетел е невъзможно, правилният човек е за тази работа за да "превърне" страната и "другите неща" в това, което е вписано в истинската съдба !
    Колкото и грозно минало е имал някой, значи трябва да има толкова красиво бъдеще !
  • 52 Не ме бъркай с историк

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "ПЕНКО":

    Петър е етнически руснак, Екатерина е етническа германка, денят в който тя е поканила много етнически германци, които да живеят и работят в Русия, това е единствената й и съзнателна грешка ! Някои руснаци през онова време са се почувствали зле..., все едно че Русия не е тяхна майка, а мащеха !
  • 53 Галена Нищо общо ФЕН

    1 0 Отговор
    Така е !
    Кога България ше стане империя на 3 морета ?
    Това й е истинската територия , нека да си го кажем !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания