Last news in Fakti

3 Ноември, 2019 07:00 3 446 35

Бъдещето е в зелената енергия

  • вятърна енергия-
  • тайван-
  • турбини-
  • инвестиции-
  • възобновяеми източници-
  • енергия-
  • проект

Ørsted, водеща компания за вятърна енергия, завърши доставката и инсталирането на последната турбина за фаза 2 на проекта Formosa 1 в Тайван.

Крайбрежното строителство на фаза 2 започна през май тази година и включваше транспортирането на 20 турбини. Последната от тях вече е монтирана, което дава възможност да се премине към фазата на въвеждане в експлоатация.

„Екипът на проекта Formosa 1 и партньорите от Ørsted, , JERA, Macquarie Capital и Swancor са изправени са изправени пред различни предизвикателства през последните няколко месеца. Инсталирането на последната вятърна турбина не само бележи края на строителните работи, но също и означава, че вече и натрупахме ценен опит“, това заяви Матис Баузенвейн – президент на Ørsted Asia Pacific.

Амбициозният проект е първата крайбрежна вятърна електроцентрала с промишлен мащаб в Тайван и след като бъде напълно завършена, ще е с мощност от 20.6 мегавата. Над 100 специалисти са участвали във втората фаза на проекта.

„Всички вятърни турбини ще започнат да работят в най-скоро време и се очаква до края на годината да се стигне и до търговска експлоатация. Formosa 1 ще се превърне в основа за енергийния преход на Тайван“, добави още Баунзенвейн.

Монтажните дейности са извършени от три основни подизпълнители – JDN, отговарящ за фундаментите и кабелната инсталация, Siemens Gamesa – за инсталацията на турбините , и Fortune Electris – за електрическите системи на сушата.

Миналата година Министерство на икономиката на Тайван одобри капацитета на мрежата за 11 крайбрежни вятърни проекта със 738 мегавата, които трябва да бъдат завършени до 2020 г., и 3 098 мегавата – между 2021 г. и 2025 г. Завършването на последната фаза на Formosa 1 бе прието като положителна стъпка, но инвестиционните проблеми остават.

Правителствените цели са да бъдат изградени 5,5 гигавата мощности от вятърни електроцентрали до 2025 г., като се разчита на големи частни инвестиции, но много от планираните проекти все още не са потвърдени.

Министерство на икономиката на Тайван по-рано обяви своите амбициозни планове за развитие, като обеща да засили активността си в тази посока, но законодателството относно преференциалните тарифи за изкупуване на енергия от възобновяеми източници доведе до забавяне на някои от проектите.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    10 8 Отговор
    Може би...но в далечно бьдеще
  • 2 gggw

    22 5 Отговор
    тьпо заглавие.. явно някой си няма хабер от енергетика или мисли, че вятьра духа постоянно. призовавам автора преди да пише да си поговори с някой специалист. ама кат гледам днешните журналя дори не са любопитни
  • 3 майстор тенекеджия на криви глави

    12 0 Отговор
    Браво че ни информирате КО стааа в "братски" Тайван !

    Коментиран от #35

  • 4 Рошко

    7 2 Отговор
    И ядрените бомби, до пълно самоунищожение,от алчност за власт
  • 5 веселяк

    10 4 Отговор
    Абе тези много вятърни перки няма ли да ни изтрелят, като витлов самолет на нова орбита някъде около Плутон?
  • 6 322

    8 6 Отговор
    Аз се съмнявам. Нито един вятърен ротор или сларче не мой се сравнява с газче и нафтичка и бензинче. Това движи икономиката на всяка една държава, досега няма други алтернативни заместители на газчето, нафтичка и бензинче!
  • 7 Бай хой

    10 3 Отговор
    Може ама га зелената енергия узрее.
  • 8 И така

    15 5 Отговор
    Чист популизъм и платена публикация.Никога немогат да се сравнят с ядрената енергия.Вижте как САЩ искат да забранят вноса на слънчеви панели и вятърни турбини от Китай значи всичко се свежда в рекетирането на страните да вкарват пари на вятъра.А именно,че САЩ изостанаха драстично много по отношение на ядрената енергетика а лидер е Русия.Приватизираха Уестингхаус и веднага я обезкостиха гладниците.Помним как ни натякваха че ядрената енергия от янките е най зелената в космоса.Всичко е пари няма по зелена енергия от долара тя движи всичко и всеки на планетата.
  • 9 Ю Кортес

    5 13 Отговор
    Въглеводородите имат живот още 10-15 години.
    Кой разбрал,разбрал,кой не е,у киреча

    Коментиран от #12

  • 10 Еколог

    9 10 Отговор
    Големи тъпанари тука.... Фенове на нафтата... Ако си сложите солари в къщи сметките ви ще клонят към нула за ток и отопление... Ама свиня разбира ли от кладенчова вода :)))

    Коментиран от #29

  • 11 12345

    11 4 Отговор
    Вятърните турбини зависят от вятъра, като тук може да се очаква ефективност и през нощта, стига да има вятър. Слънчевите панели нямат никакъв шанс през тъмната част от денонощието. Складирането на големи количества електроенергия засега е адски скъпо и поради тива невъзможно практически. Затова няма как енергетиката да премине изцяло на такива "зелени" източници и традиционните ще просъществуват още дълго.

    Коментиран от #15, #18

  • 12 00000014

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ю Кортес":

    Това го слушам от 50 години, а той все не свършва.

    Коментиран от #14

  • 13 Начо

    5 4 Отговор
    Солари за Ел енергия и колектори за топла вода.перфектно съчетание за всеки покрив.
    Балъка да бичи газ и нафта.
  • 14 Кирил

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "00000014":

    Мислиш ли че каменния век е свършил защото са свършили камъните
  • 15 Кирил

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "12345":

    Не толкова дълго.
    Дания вече произвежда над 50% от ВЕИ
  • 16 Behemoth

    7 4 Отговор
    Ей ги енергетиците почнаха да обясняват как тая работа не мой да стане ич....пета вече ги построили ,сигурно и вятъра са Мерилин десет години ама спецовете не та не...не е ли да има пушек тооооо....
  • 17 Панов

    6 4 Отговор
    По билото на Стара планина скороста на вятъра не пада под 4 метра в секунда.
    Съвременните турбини работят нормално и при скорост на вятъра от 2 метра в секунда.
  • 18 Еколог

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "12345":

    В организираните страни домашната енергия от ВЕИ е свързана с Мрежата и през нощта излишната се връща безплатно на абоната
  • 19 Поредната измама

    10 7 Отговор
    На статуквото!!! Вятърната и слънчевата енергия са по-вредни от атомните централи! Борбата за УЖ "зелена" енергия е на една група от статуквото, която иска да намажи много кинти. Атомните централи имат малко на брой собственици и произвеждат много ток и то на по-прилична цена, а това е причина голяма част от статуквото да не могат да се облагодетелства финансово. Вятърните и слънчеви централи се правят повече на брой и така имат повече собственици, освен това продават по-скъпо, а също така получават и държавни субсидии. Затова децата на статувкото измислиха "зелената" енергия, която хич не е зелена, за да могат да си правят централи за вятърната и слънчева енергия на висока цена и да печелят стабилно за цял живот на гърба на народите и природата
  • 20 Боже,

    7 7 Отговор
    чета коментарите и се сещам за възклицанието по мъката на този свят! Ганчо си остава на нивото на чушкопеците;

    Коментиран от #28

  • 21 Крали Марко

    10 2 Отговор
    N 19 абсолютно прав си! Най-високата субсидия за зеленясала енергия е в Абсурдистан бг.в еврогейския съюз. Изкупува се на 38 ст. а плащат на НЕК 16 ст.кВт за пром.Разликата се плаща от овчонаселение то-четете сметките внимателно (2016) Огромна политикобизнесна зеленясала мафия има на тази територия!
  • 22 Болшевик

    3 7 Отговор
    Бъдещето е в нефта и в строежа на Мавзолеи
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Яни

    2 6 Отговор
    Много скучно, няма хипер ултра невидими скоростни като светлината руски самолети, ракети и невиждани досега технологии. А специалистите веднага се изказаха за енергетиката. 😁🤫
  • 25 Крали Марко

    9 4 Отговор
    Преди 20тина год. случайно се заслушах в радио "Хоризонт", пътувах към Бургас
    Пак някакви зеленясали та ферментирали брадати-космати ентилигиенти-"специалисти" лаеха и виеха против АЕЦ "Козлодуй " и дали имаме нужда от 2ра аец. Участваше и истински специалист-преподавател, професор (не помня името) който с елементарна математика и физикогеографски ФАКТИ им затвори плямпащите корумпирани зурли!: за да се произведе ел. енергия на 70% от тази САМО на АЕЦ Козлодуй трябва да "насадим" ЦЯЛА Добруджа + Лудогорието + Варненска област с перки и ЦЯЛАТА Тракийска низина + Бургаска област със фотоволтаични панели на максимална технологична плътност + перки на макс по Цялото било на Стара планина!!! Е НЕМА как да стане без да превърнем България в пустиня. Да си стопля през лятото водата на вилата- да ама да храня зеленячешката мафия НЕЕЕ!

    Коментиран от #27

  • 26 Axaxa

    6 4 Отговор
    Само като видиш кви мошеници са собствениците на вятърни и слънчеви централи, с кви коли и къщи, трябва да ти подскаже колко ги интересува за екологията. Гинка от Пазарджик също има централа за слънчева енергия. Засега атомните централи и геотермалната енергия са най-доброто, но идват нови видове плазмени и други реактори, които бизнесмените - "ЕКОЛОЗИТЕ" със слънчева и вятърна енергия не искат да допуснат, понеже им пречат на бизнеса
  • 27 До 25

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Крали Марко":

    Особено странно е как наложиха модата да слагат слънчеви панели за да топлят водата в бойлера през лятото, като могат да изкарат на слънце бойлер боядисан в черно. Аз си стоплям водата точно по този начин през лятото и е много по-приятна от водата затоплена чрез слънчеви панели. Освен това е много евтино, дълготрайно и няма нужда от постоянно почистване от прашасване на панелите. Според мен трябва чрез закон да се задължава всяка сграда да има слънчев бойлер на покрив, тераса или двор за затопляне на водата през лятото, щом искат да се пести електричество. Не трябва да се слагат слънчеви панели за затопляне на бойлер през лятото, защото ползват желязо за захващане повече от направара на един цял слънчев бойлер, а отделно има изработка за самите слънчеви панели, токови инсталации, по-малка дълготрайност, постоянно почистване за повече ефективност, също така води до амортизация на серпетината на бойлера, докато при слънчевите бойлери няма серпетина. Абе, голям бизнес си е това. Един слънчев бойлер е 100 лева, а един слънчев панел е 1000 лева. Все пак сме капитализъм и трябва да се дере кожата на гражданите
  • 28 любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Боже,":

    Ти на кое ниво си?
  • 29 Димов

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Еколог":

    При 7квт нужна мощност на домакинство ще ти трябват акумулатори за 10квт. Експлоатацията им е 7г, след което трябва да ги смениш. Я си сметни колко ще ти струват и колко пари за ток ще си спестиш за тия 7г, с тия панели..... Че и те пари струват.

    Коментиран от #31

  • 30 Иван

    5 2 Отговор
    Бъдещето е в Русия,Китай и Йерусалим.

    Коментиран от #32

  • 31 Еколог

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Димов":

    Какви акумулатори, бе човек, прочети коментар 18, че не ми се повтаря... Пък и само през деня да ползваш енергия, изгода та е огромна
  • 32 Хрониките на Евразия

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Бъдещето на Русия - Едно голямо ядрено сметище , охранявано от Росгвардията на Путин.
    Германия се съгласи да купува руски газ , в обмен на изразходвано ядрено гориво.
  • 33 глупости

    4 1 Отговор
    като застроят с ветрилници местата на постоянните ветрове, които определят и контролират климата на земята, и настанат суши и наводнения там където не си ги чакал, друго ще запеят...то и сега се случват такива аномалии, ама кой да се сети, че въздушните течения са важни и като им сложиш преграда - има последствия
  • 34 Баба Ванга

    2 4 Отговор
    Бъдещето е свят свободен от комунизъм и диктатура
  • 35 Rado

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "майстор тенекеджия на криви глави":

    Мани ги тия тайванци в братска Русия ще слагат климатик на новата Лада Нива. Много яко нали, да умреш от кеф.