Last news in Fakti

5 Ноември, 2019 14:45 989 2

Съдът в ЕС отхвърли реформите в Полша

  • ес-
  • съд-
  • полша

Недоволство срещу намаляването на възрастта за пенсиониране на съдиите

Съдът в ЕС отхвърли реформите в Полша - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Съдът на ЕС постанови, че полските съдебни реформи са в противоречие с европейските идеи, съобщи ДПА.

Въпросните реформи бяха обявени през миналата година. Според тях възрастта за пенсиониране на съдиите трябва да спадне, спрямо сегашните 67 години.

Европейски представители вече се обявиха срещу реформите. Те смятат, че с тях се налага политическо влияние над съдиите.

В момента страната се управлявала от дясната партия „Право и справедливост“. След идването си на власт партията въведе редица спорни реформи, които не са одобрявани в ЕП.

Съдът на ЕС вече отхвърли подобна реформа за полския Върховен съд. Вече имаше обсъждане и на отнемането на правото на глас на страната.

Управляващите спечелиха нов мандат в Полша през миналия месец. От там заявиха, че ще продължат с планираните реформи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    5 2 Отговор
    Прави са поляците. Разни изкуфели старци не стават за съдии.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Прави са не за това, а защото са суверенна държава, правителството е избрано от поданиците на тази държава и същото това правителство има право да прилага реформи съгласно желанието на същите тези поданици! Съдът на ЕС да ходи да се пере някъде!