Last news in Fakti

6 Ноември, 2019 07:54 6 322 30

Путин ратифицира протокол за изплащане на пенсии на българи

  • русия-
  • пенсии-
  • българи-
  • владимир путин

Путин подписа закона

Путин ратифицира протокол за изплащане на пенсии на българи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратифициране на протокола за изменения в споразумението за социално осигуряване между Руската федерация и България, според който руските пенсии ще се изплащат на жителите на тази страна само за периода на тяхната работа в Русия или в РСФСР (Руската съветска федеративна социалистическа република). Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация, и цитиран от TACC.

Споразумението за социално осигуряване между двете страни беше сключено през февруари 2009 г. В същото време протоколът, подписан в София на 4 март 2019 г., е предназначен да отчита промените, настъпили оттогава в пенсионното законодателство на двете държави.

Правилата, свързани с определянето на правото на пенсия и изчисляването на размера на пенсията, са изложени в новата версия. Документът предвижда, че руската пенсия се изплаща въз основа на сумата от осигурителния период, "когато стойността на индивидуалния пенсионен коефициент се определя за периодите на стаж, придобити на територията на Руската федерация, както и на територията на бившата Руска съветска федеративна социалистическа република (РСФСР)". Понастоящем този механизъм не е бил предвиден, предаде агенция "Фокус".

В същото време при определяне на правото на руска пенсия ще се вземат предвид само периодите на работа на територията на Руската федерация и РСФСР, а периодите на работа в бившите съветски републики или в чужбина няма да се вземат предвид. Към днешна дата това изискване не е посочено в руско-българското споразумение. Протоколът установява разпоредбата, според която пенсията се изплаща от държавата, в която гражданинът пребивава, при условие че плащането не се получава съгласно законите на втората страна. Както по-рано обясни заместник-министърът на труда и социалната защита на Руската федерация Андрей Пудов, след одобрението на закона над 1 300 души ще получат правото на пенсия, каквото не са имали преди.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТАСС

    16 10 Отговор
    Голям ум е Путин.

    Коментиран от #14

  • 4 А стига бе

    33 8 Отговор
    А нашите соросоиди тук ги чакат РФ да фалира-баламурняци са

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Чекиста

    3 3 Отговор
    Само гарги в Б-я нещо свежо.
  • 6 Браво

    42 8 Отговор
    Еххх какъв ни е “враг “?
    Айде лакеите ? Някакви си пенсии ?
    Къде къде по добре че изклаха прасетата на хората за да може да освежим 40 годишният резерв на ФАЩ ?
    Да си купим в брой 8 тенекии - доставка след 10 години ( без ракети), да им управим дълга на “Братята”
    А враговете идват, пълнят курортите и икономиката ни ....
    Абе -СЛАВА !!!

    Коментиран от #18, #20, #21, #22

  • 7 Borislav Popov

    9 25 Отговор

    До коментар #4 от "А стига бе":

    А бе, не щнам какво чакат соросоидите, но вие пуиноидите точно чакате, България да фалирала, че после уж

    Коментиран от #28

  • 8 Borislav Popov

    11 19 Отговор

    До коментар #4 от "А стига бе":

    А бе, не знам какво чакат соросоидите, но вие пуиноидите точно чакате, България да фалира, че после уж Матушката да я спаси и да я приюти.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да те питам

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "NSDAP":

    Чалмиран ли си?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 HKFP

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "ТАСС":

    Най-големият ум който може да ти дойде на ум.
  • 15 гхост

    6 8 Отговор
    Рублички? Това обменят ли го?

    Коментиран от #16

  • 16 Rado

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "гхост":

    Русофил: ще взимам 1000 рубли пенсия, а тук кога ще стане 1000лв. :D :D :D :D

    Коментиран от #19

  • 17 Тръмп

    9 11 Отговор
    Сега вече Радев, Нинова,Манолова и Малинов могат да се пенсионират на спокойствие в Сибир!!!:):):)
  • 18 Borislav Popov

    10 10 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Да бееее, гооолем приятел ни е, някакви 1300 души, щели да вземат някаква си там пенсийка, която всъщност е трябвало да са я получавали още от преди 20-30 години и то след като я одобрят. А ще я одобряват (ако въобще я одобрят) мноооого дълго и докато я одобрят поне половината от тези хорица ше си отидат. А на вас руските подлоги, като ви подхвърли утре пак, Путин още някой друг бонбон, пак ще го възхвалявате до небето - Ейййй гооолем приятел на България, даже азбуката я направи от българска на македонско-византийска
  • 19 Неанонимен

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "Rado":

    Тя стана вече бе баламурник.Баща ми взима 1200.
    Тези, които са имитирали дейност в ТКЗС-то да му мислят с 200-те лв.
  • 20 Анонимен

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Специално съм говорил със Сорос заради теб!Разбрахме се да проучим от къде пазаруваш и да зареждаме магазините, които посещаваш с 40 годишно месо от САЩ.Мисли му !Хахаха, ще плющиш 40 годишни мръвки с усмивка на лице та ще ти пукат ушите!

    Коментиран от #30

  • 21 Любопитен

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    С колко копейки ти се увеличи пенсията след този пост?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Въпрос

    1 3 Отговор
    А Малинов включен ли е в протокола?
  • 24 Angelina

    3 10 Отговор
    Колко пари е откраднал г-н Путин от "бедните пенсионери" за тези 10 години.Сигурно голяма част от тях вече не са между живите.
    Господин Путин направете си свещи за гроба от откраднатите пари на българския пенсионер.
  • 25 Барчо

    7 1 Отговор
    Нещата са много елементарни!!! Чужденци работели в бивши републики, които сега не са в състава като Украйна, да и плаща Украйна. По времето на СССР българи и други работещи там са работили за българска държавна фирма, която и е удържала всички данъци за пенсия и естествено е БГ държава да плаща пенсиите. Този закон явно засяга повечето тези, които са работили на територията на СССР и Русия сключили трудови договори директно с руски работодатели. Имам приятелско семейство, което по татово време 5 години работи в ГДР. Мъжът отиде с трудов договор сключен тук, но взе съпругата си, която на втория месец сключи дирекно договор. Сега на мъжа му плащат от тук пенсията за тези 5 години работил там включени към общата, а на жената и пращат всеки месец 55 евро от Германия. Тукашната пенсия си е отделно.
  • 26 Гост

    6 2 Отговор
    По времето на соца много мои колеги работещи лятото туризма по черноморието,,,, който искаше през зимният период ходеха в Германия да работят по 6 месеца със сключен договор..... Няма значение че тогава бяха в бившата източна...... И когато се пенсионира ха тук в България си продадоха документите и в Германия..... Всеки взема пенсия от там според работният стаж..... Една позната по неженени е работила много от Германия взема повече от колкото тук.... Пенсията и я изплащат по банков път в Евро.... Така, че защо и хората които са работили в Русия да не получават...... Имам колежка която със съпруга си са работели в Москва и 2 те им деца са родени в Русия.... Работили са в строителството.... Мъжът и строителен техник , а тя шплаковка. Е и защо сега да не вземат.... Дано , и да си ги харчат.... Грозно е че има толкова българки които работят в Гърция много години без сигурно вики гледайки баби и дядовци за по 500 Евро и не са осигурени.... Моя съседка е 55 набор и не може да се пенсионира ..... Тука няма стаж, а там е вече 15 години ,,, без осигуровки....
  • 27 1944

    4 7 Отговор
    дъртия фен на млади момченца да върне държавния архив и златото. да не се разходи армията ни по красная площадь.

    Коментиран от #29

  • 28 ODB

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Ти няма ли да умреш вече😡💪
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания