Last news in Fakti

24 Ноември, 2019 18:16 1 805 7

Нова технология може да замени тъканната биопсия

  • биопсия-
  • технология-
  • медицина-
  • израел

Методът не уврежда тъканите

Нова технология може да замени тъканната биопсия - 1
Снимка: Shutterstock

Израелски изследователи са разработили нова технология за тъканни проби, която може да замени болезнените и рискови биопсии. Новаторският подход е базиран върху метода на електропорация.

Лечението на рака обикновено започва с тъканна биопсия, което може да доведе до локални поражения, кървене, възпаление и стрес, както и да повиши риска от метастази. Друг недостатък на тази медицинска процедура, че взетите по този начин проби са локални и не осигуряват подробна карта на целия тумор.

Новият метод спестява тези негативни последствия, използвайки електрическо поле за увеличаване на пропускливостта на клетъчната мембрана. За целите на изследването учените са използвали електропорация за извличане на протеини и РНК от нормални човешки тъкани, включително чернодробни, както и от модел на чернодробен рак при мишки.

Изследователите са установили, че молекулярните профили на тъканните проби са надеждни и точни, предаде Нова телевизия. За разлика от биопсиите, новият метод не уврежда тъканите и може да установи наличието на тумор в орган, дори точното му местонахождение да е неизвестно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    6 5 Отговор
    Израелски изследователи са разработили нова технология за тъканни проби, която може да замени болезнените и рискови биопсии...) А руските изследователи са разработили нова уникална картечница, която ужасила проклетите хамериканци и накара тукашната русуфилня-каскетня да напълне прашките от радост.

    Коментиран от #7

  • 2 СССРБарета

    5 2 Отговор
    Русия соросоиден плъх ще продължава да разработва ракети и мощни военни технологи и ще бъде подпомагана от всички природни сили за да може да се запази Световният мир! Природата винаги търси баланс! Последните 30 години краварника не само разработваше а и се правеше на световен полицай и само и единствено благодарение на Русия вече няма световен полицай!

    Коментиран от #6

  • 3 гого

    0 0 Отговор
    ученици на менгеле
  • 4 БУУМ

    4 0 Отговор
    за 1 и 2 пост Господа вие кога ще пораснете , насаждането на омраза към определен вид от човешката раса е подсъдимо по чл.1 от конвенцията за защита на човешките права. Има хора които не се интересуват от вашите виждания за криворазбрания ви начин на живот , а гледат позитивно на нещата. Колкото до статията Браво на учените , за всички болни има светлина в тунела .
  • 5 ГосТ

    0 0 Отговор
    Нищо особено ;) Електропорацията е от памти века. Пак са откраднали/преписали чифутите. Да не свърши само като с лунохода им
  • 6 Бесен Язовец

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "СССРБарета":

    Да, плъх путиноиден, вече нямаме само един световен полицай, просто те вече, станаха двама световни полицаи, тойта Рашка с прашка и тойта САЩ-ка.
  • 7 НАТО ВЕЦ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Толкова си вдлъбнат, че няма никакъв смисъл да ти обяснявам какви медицински технологии са разработени в Русия и с какви разполага.