Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 14:05 2 682 7

Сензационен обир в съкровищницата на Дрезден

  • грюнес гевьолбе-
  • дрезден

В световноизвестния музей "Грюнес Гевьолбе" са проникнали крадци, които са изнесли скъпоценности за стотици милиони

Хората в Дрезден са потресени. През изминалата нощ в световноизвестния музей "Грюнес Гевьолбе" ("Зелен свод") са проникнали крадци, които са изнесли скъпоценности за стотици милиони.

Скъпоценности с предполагаема стойност един милиард евро са били откраднати през изминалата нощ от музея „Грюнес Гевьолбе" в Дрезден. Сензационният грабеж е засегнал историческата част от колекцията, където се съхраняват бижута и други ювелирни изделия, както и особено ценни произведения на изкуството.

Според „Билд Цайтунг", плячката на крадците се състои главно от накити, диаманти и други скъпоценни камъни. Помещенията на музея се охраняват изключително строго, но „Билд" пише, че в 5 часа тази сутрин крадците са успели да прекъснат електрозахранването и да проникнат в музея, без да задействат алармените системи.

Вестникът пише още, че една от контролните камери е заснела „много дребните на ръст" извършители, които се промъкнали вътре през един прозорец. Засега тези медийни информации не са потвърдени официално, а полицията не съобщава никакви подробности. Министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, който веднага се отправи към местопрестъплението, заяви, че е потресен от това престъпление.

Несметни съкровища

Музеят „Грюнес Гевьолбе" („Зелен свод"), който е нещо като съкровищница и дарохранителница, е създаден в периода 1723-1730 от саксонския курфюрст Август II Силни. Днес музеят има две различни колекции. Историческата се намира в партерните помещения на замъка, които са възстановени в оригиналния си вид.

На горния етаж е новата част от колекцията, където са изложени отделни скъпоценни предмети. Една от най-важните скъпоценности на колекцията, „Зеленият диамант", в момента е изложена в нюйоркския музей „Метрополитън". Този 41-каратов диамант с необичаен естествен цвят, е бил украса за шапка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goust

    7 4 Отговор
    I nie bg sme potreseni
  • 2 Бай хой

    9 1 Отговор
    Добре че не го освободиха янките. Сейчас нямаше да има какво да крадат апашите.
  • 3 Ню Йорк Таймс:

    4 2 Отговор
    Пак ли тези руснаци! Руски заглушаващи системи, Новичок, ГРУ и т.н. Хайде, спирайте Северен поток!
  • 4 ахъм

    1 1 Отговор
    Жужета гербераси сър !
  • 5 Gchchcjv

    4 1 Отговор
    Бил е Путин и неговите братя
  • 6 емигрантска

    3 0 Отговор
    Това са виетнамците от ТИР-овете.
  • 7 Иван

    3 1 Отговор
    Какви скъпоценности,каква съкровищница? Нали Дреэден е бил окупиран от СССР?
Новини по държави: