Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 16:26 1 045 12

Олег Сенцов получи своята награда „Сахаров“

  • сахаров-
  • олег сенцов-
  • награда-
  • украйна-
  • русия

Той разкритикува „милитаристичните“ практики на Русия

Олег Сенцов получи своята награда „Сахаров“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Носителят на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов получи своята награда в Страсбург на 26 ноември, след като бе освободен от затвор в Русия.

Украинският филмов режисьор и активист за правата на човека получи своята награда за 2018 за свободата на мисълта лично, след като бе освободен от затвора на 7 септември 2019 г. при размяна на затворници между Русия и Украйна. Той бе осъден от руските власти заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим.

При връчването на наградата председателят на ЕП Давид Сасоли се обърна към Олег Сенцов с думите: „Вие ясно отстоявахте своите принципи и убеждения, заради което платихте висока цена със свободата си. Нито един човек не би трябвало да плаща за това“, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Сасоли отбеляза смелостта на борците за свобода, които са готови да протестират срещу нарушаването на човешките права: „Г-н Сенцов беше освободен, но много други хора, включително блогъри и журналисти като Станислав Асеев, са задържани като заложници в Източна Украйна. Призоваваме те да бъдат освободени“.

Олег Сенцов заяви пред евродепутатите: „За мен е огромна чест и огромна отговорност да получа тази награда. Приемам я не като лично отличие, а като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори, и за всички онези, които са все още там“. Той изтъкна демократичните ценности на ЕС и разкритикува „милитаристичните“ практики на Русия.

Олег Сенцов

Сенцов е филмов режисьор, който бе осъден на 20 години затвор в Русия по обвинения за подготовката на терористични актове. Неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“ определи съдебното дело срещу него като „несправедлив процес пред военен съд“.

Неговият случай бе емблематичен за съдбата на около 70 украинци, незаконно арестувани и осъдени на дълги години затвор от руските окупационни сили на Кримския полуостров.

Сенцов обяви гладна стачка през май 2018 г., която прекрати едва на 6 октомври 2018 г. пред заплахата, че ще бъде хранен насила.

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    16 8 Отговор
    Обикновен терорист, който бе заловен с тротил и не успя да убие хора. Ето това са западните ценности.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай хой

    9 8 Отговор
    Абсолютно политическа поръчка. Би трябвало да е награден за това което е написал. Дори ги е срам да споменат "произведенията" му
  • 4 Дориан

    10 5 Отговор
    Хората са гласували, бил си против, не е била твоята воля на референдума, сори пич. В белите държави се гласува и решава от народа. Другото е просто прах в очите на овчедушните от страна на олигарсите, които са се вкопчили във властта. За да е станало това в Крим явно е имало причина. Когато говедата в Киев се чудеха от къде да източат още пари от и без това изстрадалата си държава, на някои хора им писна и взеха това решение. После говедата се усетиха, че държавата им се разпада и взеха да обвиняват други. И не, не е агресия, а безхаберие от лапачите в Киев. Нека видим вилите за милиони на същите в Гърция.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Въпрос

    6 8 Отговор
    А Путин ще получи ли наградата "Хитлер"?
  • 7 Тоя

    5 5 Отговор
    следващата му награда ще бъде 7 грама в сердце за награда.
  • 8 Borislav Popov

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Всичко беше нагласено бе, овчиии, те затова и го пуснаха после руснаците, понеже те сами си знаеха, че той не е никакъв терорист. Ти наистина ли, вярваш, че ей така, украински журналист, ще вземе тротил и ще хукне да взривява хората в Москва ?? Ако наистина е бил терорист, защо тогава не го пуснаха, защо не му хакнаха 20 години затвор, за дето е тръгнал да взривява мирни жители, а каскет ??

    Коментиран от #11

  • 9 Евалаа

    7 1 Отговор
    Войната е мир, Свободата е робство, Невежеството сила! Евала Бог да ви съди ......
  • 10 Доктор Охболи

    8 3 Отговор
    Я тези, кжито ще се хвърлят на амбразурата да славят "режисьора" Сенцов, посочат поне ЕДИН негов филм...
  • 11 Бай хой

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Виж как трият истината. Кой и защо награждава и фаворизира терористи. А лидери говорещи истината се сатанизират. Съвременна реалност.
  • 12 Абсолютно

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Абсолютно тероряга ... това е същият пИдорАст, който призоваваше за разполагането на ядрени бомби в Украйна.
Новини по държави: