Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 21:14 4 820 30

Престрелки, бомби, кръв: какво се случва в Малмьо?

  • малмьо-
  • швеция-
  • престрелки-
  • престъпления-
  • полиция-
  • бомби-
  • банди

Дълго време Швеция бе смятана за пример за мирна и спокойна държава

Престрелки, бомби, кръв: какво се случва в Малмьо? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На моменти изглежда, че Малмьо има повече общо с Багдад, отколкото с други европейски градове. От началото на годината общо 29 бомбени експлозии разтърсиха този шведски град с 317 хиляди души население, регистрирани са и 50 престрелки до края на октомври, по данни на полицията. Удивителен е фактът, че това се случва в страна, в която придобиването на законно оръжие е изключително трудно.

Малмьо е бивш индустриален град, известен с корабостроенето си, който се преобразява значително след откриването през 2000 година на моста Йоресунд, свързващ го с датската столица Копенхаген. Със своя университет, привличащ студенти от цял свят, както и с редица водещи компании, като например гигантите в света на компютърните игри Massive и King, третият по големина шведски град се превърна в център на науката и иновациите. Освен това Малмьо е най-интернационалният град в Швеция: почти всеки трети от неговите жители е с мигрантски корени.

Когато убиват деца

Жителите на Малмьо са свикнали с криминалната хроника - почти не минава ден без съобщение за извършено някакво престъпление. Миналата седмица държавната телевизия SVT съобщи, че членове на местна банда са принудили собственик на магазин за хранителни стоки да им позволи да съхранява наркотици в негов склад в центъра на града. Полицията се опитва да овладее насилието, което се свързва главно с организирани групи, занимаващи се с наркотици.

В началото на ноември при престрелка пред една пицария беше убито 15-годишно момче, а друго постъпи в болница с наранявания. След този инцидент към полицията беше създадена специална оперативна група за превенция на насилието. Местният криминален репортер Федерико Морено коментира така действията на властите: "Време беше да се направи нещо. Трябва да реагираме, когато убиват деца. Важно е полицията, както и държавата да реагират адекватно и да изпратят ясен сигнал", казва той.

Нерядко насилието взема и невинни жертви, какъвто е например случаят с 31-годишната лекарка Каролин Хаким. Жената беше застреляна посред бял ден на улицата с бебе на ръце.

Петра Мец, която преподава шведски език за възрастни имигранти в проблемния квартал Фоси, е загрижена за случващото се в нейния град. Тя признава, че се страхува да се прибира след работа сама по тъмно, но най-много се притеснява за трите си деца на възраст от 13 до 18 години - особено след като през юни 2018 г. трима младежи бяха убити при стрелба в едно интернет кафе. “Ако се беше случило само месец по-рано, може би там щеше да седи и синът ми“, казва Мец, чието най-голямо дете преди прекарвало доста време във въпросното кафене.

Много хора обмислят да напуснат града

Мец обмисляла дали да не се преместят да живеят на друго място, но си дала сметка за жертвата, която ще трябва да направят децата ѝ - да се разделят с приятелите си, училището и т.н. "Отказах се. Реших, че децата ми скоро ще заминат да учат на друго място", споделя тя. Но немалко нейни приятели с по-малки деца обмислят сериозно да напуснат Малмьо.

"Обичам Малмьо", казва Морено, който няма намерение да се мести на друго място - въпреки заплахите, които получава заради репортажите си за престъпността. Той казва, че в Мексико е видял как тероризирани от наркокартелите хора успяват въпреки всичко да се справят. Но всичко това ни се отразява, добавя той. "Говорил съм с хора, които признават, че си разменят стаите, за да не пострадат децата им в случай, че избухне бомба.

Като цяло престъпността намалява

Статистиката отчита спад на престъпността в Малмьо спрямо 2017 г., когато в града са били регистрирани общо 58 бомбени експлозии и 81 престрелки. Но ще отнеме време преди градът да изчисти лошата си репутация на място с висока престъпност.

"В някакъв смисъл Малмьо е катастрофа", казва Морено. Но Малмьо е също така и много красив и оживен град, който наистина е различен от другите шведски градове - в положителния смисъл на това понятие, убеден е той.

Автор: Нанси Изенсън


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 S. S

    48 1 Отговор
    Викингите , сега си режат вените от яд.

    Коментиран от #23

  • 2 S. S

    25 2 Отговор
    Викингите , сега си режат вените от яд.
  • 3 Комуниста

    67 0 Отговор
    До там води безкрайната толерастия до анархия!
  • 4 Контрабандиста

    81 2 Отговор
    Чернилики и арабери в Западна Европа си носят културата! Това ги чака и немците и британците.
  • 5 Алфа Вълкът

    16 1 Отговор
    Дали не е това проблема в Швеция, която не случайно е упомената във видеото:
    https://www.vbox7.com/play:66d8daf15d
  • 6 Мемфис

    5 58 Отговор
    Да се сдобиеш с оръжие в Швеция е трудно, но в червеният зверилник-не!
    По всяка вероятност ушанките са налазили поредната просперираща демокрация.

    Коментиран от #10, #17

  • 7 1944

    10 35 Отговор
    таваришчи, шведите ще се оправят. матушката ви заминава.
  • 8 Хайл

    32 4 Отговор
    Ще го търсят Андерш Брайвик482

    Коментиран от #18

  • 9 Боооомбаааа

    24 2 Отговор
    ПРИКАЗНО СИ ЖИВЕЯТ.
  • 10 Ххх

    45 7 Отговор

    До коментар #6 от "Мемфис":

    Айде, пак ушанките му виновни на козяка. Сигурно и оръжието се прекарва с митичните руски подводници, дето от време на време натовците се опитват да ловят покрай шведските брегове. Виж чужденците, дето си ги вкараха, те за нищо не са криви. Заради такива като тебе и тука сме на това дередже. Разликата е само, че проблемният етнос си го имахме от преди. И благодарение на западните ти господари се почна с едно безкрайно толерантно отношение към криминалната престъпност, с независима съдебна система по западен образец, с намаляване броя на затворниците и все по - леки присъди. И резултатите и у нас са налице. И туки си имаме квартали, където хората не смеят да се прибират по тъмно а самотно живеещите по селата се кръстят дали ще се събудят живи и следващата сутрин.

    Коментиран от #12

  • 11 Анти милиционер

    35 2 Отговор
    Путин е виновен, че щведите са УЛТРА хипер бавноразвиващи.

    Коментиран от #14

  • 12 Хайл

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Не разбра ли че това е borislav popov с ново име...кажи му borislav popov и не го обиждай повече
  • 13 Забелязъл.

    37 2 Отговор
    Евро ценностите на Соломон и Бойко което искат тия двамата да стане ежедневие и в България.

    Коментиран от #16

  • 14 Алфа Вълкът

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Анти милиционер":

    Те са един народ!
  • 15 ТОЧКАТА

    26 1 Отговор
    */берат плодовете на евроатлантическите ценности......
  • 16 Антипомияр.

    32 0 Отговор

    До коментар #13 от "Забелязъл.":

    Ние неискаме такива като Бойко, Паси и разни имигранти мюсюлмани да се разхождат по улиците и живеят в България и безто храним паразити от много години насам писна ни.
  • 17 Дик

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мемфис":

    А най-сигурното е, че хлебарки са налазили в кухата ти кратуна, след като са изсмукали квото е имало вътре.
  • 18 Алфа Вълкът

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хайл":

    Той е норвежец...

    Коментиран от #21

  • 19 Анти милиционер

    12 0 Отговор
    Точно Soros Welle ли пита? Хахха
  • 20 Тръмп

    17 0 Отговор
    Много поздрави от Оланд и Меркел на цветнокожа Швеция,те ви пробутаха недоразвити животни,а вие ще си плащате за глупостта!!!:):):)На ви глобализъм и глобално бомбено затопляне на шведския климат!!!:):):)
  • 21 Хайл

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа Вълкът":

    Знам че е норвежец и трябва да бъде освободен веднага.нека хората прочетат защитната му реч пред предубрежденния съд
  • 22 Някой

    8 1 Отговор
    забеляза ли,че полицайката,която е от дясно е с огромен диференциал?Тип "Бедуинска Мечта",или "Самотен Камилар".🏳️‍🌈🍫😛🤩
  • 23 стар викинг

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "S. S":

    Какви викинги бе. Явно всички там са меки китки,щом не могат да се справят с емигрантите. Голяма част от викингите сега са на територията на Русия .
  • 24 Кскскдкдй

    4 0 Отговор
    в youtube има филм за този град -Sweden dying to be multicultural .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 соросоидни кърлежи

    6 1 Отговор
    всеки трети в този град талибанска -афро чалмосана сган, и това се случва в най "подредената" държава Швеция. Браво на нерес сорос и неговите нпо кърлежи.Публикувано във факти.бг: били регистрирани общо 58 бомбени експлозии и 81 престрелки. Пусни алахакбаловци у дома и гледай сеира.
  • 27 чалма тв

    7 0 Отговор
    Всеки трети Хасан или Айше и малки хасанчета по 5-6 парчета ,сукат социалните и колят наред.Мързеливи и нагли араби.
  • 28 пак ли

    4 0 Отговор
    ДВ това го чакайте и в Германия , ама при вас местните няма къде да бягат,защото цяла германия вече е кочина.Шмеркел каза че ще се справите ,не знам как, освен пак да надигне главата някой нов хитлер, ама ви го търсите...и накрая ще хвърчат чалми и бурки и всички го виждат и знаят ,но продължават да слушат нерес сорос и нпо свинчета..и приемате още и още талибанска сган.
  • 29 Novus ordo seclorum

    2 0 Отговор
    Колеги , моля ви, вижте края на статията. На тия бледите им намалява престъпността.
  • 30 Пол Пот

    1 0 Отговор
    Арабелите дотова водят
Новини по държави: