Last news in Fakti

3 Декември, 2019 09:05 3 594 44

Путин подписа закона за чуждестранните агенти

  • путин-
  • закон-
  • алексей навални-
  • агент

Правозащитни организации съзират в него допълнителен риск от цензура и заплахи за свободата на словото

Путин подписа закона за чуждестранните агенти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин обнародва породил полемика закон, който позволява да се разшири статутът на "чуждестранен агент" и в него да попада и потребители на интернет и журналисти, предадоха световните агенции.

Нормативният акт, подписан от Путин, беше разкритикуван от правозащитни организации. Те съзират в него допълнителен риск от цензура и заплахи за свободата на словото. Нормативният акт беше приет от депутатите миналия месец. Той влиза в сила незабавно. Сега руското министерство на правосъдието може да посочва като чуждестранен агент физически лица, работещи за медии, които попадат под тази категоризация.

Девет неправителствени организации, сред които Репортери без граници и Амнести интернешънъл, се опасяват, че промените, въведени с нормативния акт, могат да бъдат насочени не само срещу журналистите, но и срещу всеки блогър или потребител на интернет, който има стипендия, финансиране или приходи от медия, засегната от разпоредбите на законодателството за чуждестранни агенти.

От 2012 г. руски закон позволява на властите да определят за чуждестранен агент асоциации, получаващи финансиране извън Русия и имащи политическа дейност. През 2017 г. разпоредбите на закона бяха разширени, така че да обхващат и медии, работещи в Русия.

Под риска от тежки глоби или забрани законът задължава юридическите лица, признати като чуждестранни агенти да се подлагат на ограничаващи административни мерки и да споменават за статута си във всички свои публикации. В Русия уважаваната неправителствена организация Мемориал, асоциацията за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални и медията Радио Свободна Европа/Радио Свобода, финансирана от американския Конгрес са признати за чуждестранен агент.

Терминът чуждестранен агент беше прилаган по времето на сталинизма, за да обозначава действителни или предполагаеми опозиционери. После беше използван през 70-те и 80-те години, за да дефинира дисиденти, обвинени, че са финансирани от Запада.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    48 12 Отговор
    Руcнaцитe ca ни ocвoбoдили oт турcкo рoбcтвo, cлeд кaтo цeли 5 вeкa нa кaртaтa нe имaлo държaвa Бългaрия.
    Руcнaцитe ca дoкaзaли, чe мoгaт дa прoизвeждaт oръжиe, cлeд кaтo c "рaзкaпaнaтa" cи икoнoмикa ca втoрaтa държaвa в cвeтa c нaй-гoлям oбeм oт прoдaжби нa вoeннa прoдукция и т.н. :)

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ****

    38 8 Отговор
    Сега вече всички НПО-та отиват на поклука,ще бъдат третирани по руските закони.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оксиморон

    6 17 Отговор
    Свобода (па дори и на словото) и Путинова Русия ?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Враца Баце

    21 3 Отговор
    На нас такъв закон не ни трябва. Тук"журналистите" отдавна са ЗАБРАВИЛИ какво е това Свобода на словото.
  • 8 vvvvv

    23 1 Отговор
    Който плаща, той поръчва и музиката. Къде е грешката. Следвай парите и ще видиш интереса. Това си е максима. А у нас си е разграден двор.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 100

    7 12 Отговор
    А ние трябва да включим русофилите към чуждестранните агенти.
  • 13 Питам

    17 4 Отговор
    Лошо става за сороснята в Русия--а у нас кога?????
  • 14 Borislav Popov

    8 15 Отговор
    Значи от сега нататък, всеки в Русия, който критикува властите и им показва кирливите ризи, моде да бъде обявен за чуждестранен агент. То всъщност в тоталитарната държава на Путин и досега си беше така, ала вече, чуждестранните агенти ще бъдат обявявани за такива със закон. То и без това опозиция на водещата партия нямаше почти никаква, но сега вече ще я няма, без почти, а няма да има никаква. По логиката на този странен путинов закон, тук в този уж български сайт, е пъъъъълно с чуждестранни агенти !

    Коментиран от #16, #18, #43

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Справедлив

    19 7 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Бориславе-гледай политическите предавания по централните руски телевизии-там гости са германци,украинци,поляци,американци и т.н... И постоянно критикуват власта-и ако това не е свобода на словото занчи ти си просто лъжец тук.В предаванията спорят-карат се,но всеки казва своето мнение.Дори гостуващите си позволяват понякога критиката да я превръщат в обиди...Когато в САЩ ми покажеш такива предавания на политически теми а гости там са основните политически съперници на САЩ-тогава ми говори за свобода на словото....А сега тъпо тролиш и си мислиш,че ще хване декиш.

    Коментиран от #17, #25

  • 17 Само питам

    4 16 Отговор

    До коментар #16 от "Справедлив":

    Ама ти сериозно ли мислиш, че в кочината има демокрация и тия "гости" не са специално подбрани проруски Боклуци? Защото си имат дежурен украинец, евреин, американец, поляк и така нататък.

    Коментиран от #38, #41

  • 18 сори сорос

    24 3 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Приетия в Русия закон е практически идентичен с федералния закон в САЩ.
    Но, най-боли,когато друг използва американски методи,а ?
    Русия въвежда реципрочни правила за НПО-тата каквито в САЩ, например, съществуват от десетилетия. Т. н. "чужди агенти", т. е. организации или лица занимаващи се с лобиране, или защищаване интересите на чужди държави или политически интереси са длъжни да се регистрират в Държавния Департамент, като такива и спрямо тях се прилагат определени правила /ограничения/.Така че нищо "мракобесно" или "анти-демократично" няма в тези нови правила. Подобни закони има и в други страни, които държат на своята независимост.

    Коментиран от #23

  • 19 Бесен Язовец

    14 3 Отговор
    Вече му казват стипендиика може и хуманитарна помощ за соросоидни лакеи шпиони! Вижда се края на соросоиднта краварска пропаганда която работи срещу руското правителство!!!

    Коментиран от #24

  • 20 Професора

    18 2 Отговор
    Е такива като ИнджО ИнджОв ще останат гладни в РФ много скоро!
  • 21 az#ЛибераленКрах

    16 2 Отговор
    Стъпка в правилната посока! Всеки който е на външна хранилка трябва да бъде осветлен!
  • 22 Симо

    13 2 Отговор
    Че то като чета материала м/у АМЕРИКАНЦИТЕ и РУСНАЦИТЕ по начина по който третират неправителствените организации и т.н. НЯМА НИКАКВА РАЗЛИКА. И двете държави са еднаково жестоки в АГИТ ПРОПАГАНДАТА. Въпросът е, защо тук има безлични хора който сеят мизерия? Защо на обикновенията читател му се натрапва, че някакви кумунисти и т.н. са виновни за всичко, като те дори да са комунисти са преди всичко хора и всеки в тази държава при извършване на престъпление трябва да подлежи на наказателна отговорност. Отклоняват се въпросите от това че определени външни сили предимно западни интереси превърнаха държавата ни в свой пазар и военна база, а населението в евтина работна ръка. Защо законодателната система не работи и гласува закони неизгодни за населението в полза на чужди държави и компании? Защо съдебната система 30 и повече години не работи (Извинявам се работи само срещу простият човек за една торба на стойност 11лв. три години затвор)? Ако обикновеният човек не разбере че е подложен на нездравословно външно влияние и ще изгуби и дома работата си рискува да загуби бъдещето си . А именно децата си...

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Само питам

    4 10 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    руският щпионин Малинов трябва ли да върне 70 000 лева дето му ги даде Путин за продаването на българските интереси?

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Професора

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Аз не съм чул за никакви 70 000лв.поредната измислица на сиросоидните НПОта!!!! То Лорчето Крумова и Галка Щърбева за натегачество получиха по такива хонорарчета преди 2г от едно НПО с иницали -А.Бг.!!!

    Коментиран от #32, #40

  • 30 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #22 от "Симо":

    Какъв пазар сме ние приятелю с толкова малко и бедно население и каква евтина работна ръка ,като и Фолксваген не ни иска.Това за западните интереси си е източна пропаганда.А ти може и да не знаеш но 89-та година България беше на практика във фалит, с невъзможност да си плаща външния дълг,и за това беше цялата акробатика със смяна на политическия модел,а не някакъв западен план за унищожение.

    Коментиран от #36

  • 31 джи пи

    7 0 Отговор
    Че нима свобода на словото в бьлгария има Нямаше да сме на 136 място в класацията
  • 32 Само питам

    6 9 Отговор

    До коментар #29 от "Професора":

    Русофилите се правите на умрели хлебарки пред някоя неприятна за вас и вашите господари новина, затова не си чул. И затова най-лесно е да обвиниш дежурните виновници -сорос и нпо-тата. Орден Дружба, с който Путин награди своят шпионин в България Николай Малинов върви и с 2 500 000 рубли или около 70 000 лева.
  • 33 сори сорос

    10 5 Отговор

    До коментар #23 от "Borislav Popov":

    Да, ама ако и тук въведат подобен закон, такива като теб ще изчезнат, просто защото ще им спрат кинтите.

    Коментиран от #35

  • 34 Мордор

    2 2 Отговор
    Правилно, подкрепям с ръце и краци!
  • 35 Borislav Popov

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "сори сорос":

    Не такива као мен, а точно такива като теб ще изчезнат, ибрико !
  • 36 Симо

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Съжелявам, че трябва да го напиша, но вие сте под въздействие на пропагандни модели за социално инженерство. В България последните 30+ години властват (организирани престъпни групи) ОПГ.
  • 37 Vratsa

    7 1 Отговор
    Копие на Хамиканския закон, приветствам ги. Да живее демокрацията.
  • 38 Джугашвили

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Это като спрашивает? И не пора ли ему отдохнуть на Колыме?!)))))
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Професора":

    Дето силата е в теб)))))
  • 41 robur

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    писатели защо не искате да се образовате а пишете само щуротии
    Америка отдавано има драконови закони за чуждестранни агенти но явно вие това него знаете
    някой вика че Русия е кочина а ние тогава ??? погледнете през прозореца не вили хваща ужас от разруха и мизерия дето я виждате
    е комините дето бълват отрова леко я прикриват
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Киссккоо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Отново не си разбрал. Всеки който получава пари отвън, за да критикува правителството..... Съгласен ли си, че има разлика голяма?
  • 44 Хрониките на Евразия

    0 0 Отговор
    Този закон и «за блокиране на забранена информация в Интернет" беше внесен от депутатите Иля Пономарьов и Роберт Шлегел ..
    В момента Пономарьов избяга в Украйна и стана нейн гражданин , а Шлегел избяга в Германия и е германски гражданин .
    А простите руснаци , станаха чужди агенти със скопен Интернет ..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания