Last news in Fakti

13 Декември, 2019 14:27 5 141 11

Северна Македония може да стане втора Турция

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • ес

Стево Пендаровски очаква разширяване на ЕС

Северна Македония може да стане втора Турция - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Повторно отлагане на преговорите със страните от Западните Балкани може да има непредвидими последици за региона. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от Der Spiegel.

Президентът припомни, че страната му е кандидат за членство от 14 години. Само Турция е чакала по-дълго .

Страната очакваше да получи дата за преговори на последната среща на върха на ЕС. Това обаче беше отложено, заради решението на Франция да иска реформа в процеса по разширяване.

„Това беше разочарование за правителството и нашите граждани. Ние сключихме всички важни закони и споразумения.

Постигнахме нещо уникално. Решихме спора за името с Гърция. Ние сме съседен на ЕС регион. Без членството на тези държави, групата няма как да е геополитически играч.

Надяваме се да не се превърнем във втора Турция – вечен кандидат за членство. Няма съмнение, че държавата се нуждае от реформи. Не може да сравнявате ситуацията с тази при предходното правителство. Ние ще търсим тази реформа възможно най-бързо“, заяви Пендаровски.

Според него има различни центрове на влияние, някои от които не са доволни от разширяването на ЕС. За това и се водят информационни кампании на Балканите.

Той добави, че няма нищо против идеите за алтернативни структури на ЕС, стига те да осигуряват пълноправно членство. Очаква се Северна Македония да получи дата за преговори на следващата среща на върха на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тръмп

    30 0 Отговор
    Какви последици може да има за ЕС,бе сърбоиден комуноид???:):):)Кого и с какво плашиш,жалък неграмотен селяндур от покрайнините на България???:):):)
  • 3 Само че

    21 2 Отговор
    за 13 години не си направихте никаква подготовка. Bместо това направихте точно обратното. tака че ... Междувременно, не се страхувайте .. Турция вече е 50 години кандидат, непобедим рекорд и ще се нуждаят още 50
  • 4 vvvvv

    5 2 Отговор
    Тиквата на поправителен с този език. Стиска ли му. Скрил се е и се спотайва.
  • 5 Историк

    19 1 Отговор
    То в ЕС вече има едни лъжци, със сигурност нямат място тия измамници. Да вземат да си го ручат идентитетот. В договора с Гърция категорично записаха, че са държава, формирана през 20 век, ама нали договора с нас е постен, пак пробутват многовековната си "история".
  • 6 Минчо

    7 0 Отговор
    Да ви имам заглавието !
  • 7 АРХАНГЕЛ ПСУВНАИЛ

    12 1 Отговор
    ЕС през крив макарон за античките гобреядци. На ЕС едни българи са му достатъчни, няма нужда да го пълним и с тези втора употреба
  • 8 Behemoth

    6 5 Отговор
    Тия пияндета от ВМРО що не си мълчат и да си гледат бизнеса с паспорти....
  • 9 Как да ви вземат?

    16 0 Отговор
    Населението ви карашик -албанци и българи, езиците ви 2 албански и български, позицията ви руска, а управлението ви сръбско, и накрая, се мислите за македонци, величие без покритие! Българските царе изгониха македонците, и заселиха там българи, Тито ви докара албанците, за да забравите българщината, сега младежите ви скачат на бой ако ги наречем българи, Ами от мелез албанско-български, македонец не става!
  • 10 Дядо ви господ

    5 0 Отговор
    Молбата за европейския съюз да се напише на български, макари, направихте от Македония Северна Македония, тъй че езикът ви не може да е македонски, а северно македонски, капито?
  • 11 Алба

    3 0 Отговор
    Тая "държава"требва да се закрие,те членство си въобразяват!
Новини по държави: