Last news in Fakti

19 Декември, 2019 22:29 1 048 2

ЕС: Мадрид да освободи каталунски депутат

  • ес-
  • ориол жункерас-
  • каталуния

Европейските представители подкрепиха Ориол Жункерас

ЕС: Мадрид да освободи каталунски депутат - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Намиращият се в испански затвор каталунски сепаратистки лидер Ориол Жункерас е член на Европейския парламент, макар да не е бил в състояние да заеме мястото си, и следователно се ползва с имунитет, който депутатският пост му гарантира. Това съобщи днес Съдът на Европейския съюз в Люксембург, съобщи БНР.

Решението на съда е победа за сепаратисткото движение в испанската автономна област Каталуния и лично за Жункерас, който е в затвора от ноември 2017 година след провеждането на незаконен референдум в областта.Той излежава 13-годишна присъда за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства във връзка с референдума.

Върховният съд на Испания през юли поиска от Съда на ЕС да уточни въпроса за сферата на действие на неприкосновеността на бившия заместник-председател на каталунското правителство, който на последните избори за Европарламент бе избран за депутат. Испанският съд обаче не му позволи да отиде в Страсбург и да положи клетва като евродепутат.

Според решението на съда в Люксембург човек, чието избиране в Европарламента е било официално обявено от съответния орган на страната членка на ЕС, придобива от този момент статут на депутат и съответно получава депутатски имунитет. Ако испанските власти са искали да не позволят на Жункерас да пътува до Европейския парламент, те би трябвало да поискат парламентът да свали имунитета му.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gggw

    0 1 Отговор
    да няма скоро и спекзит
  • 2 pues va a ser que no

    0 0 Отговор
    Не, няма да има.