Last news in Fakti

23 Декември, 2019 21:15 6 167 71

Какво обеща Путин преди 20 години. И какво изпълни

  • владимир путин-
  • обещания-
  • изпълнения-
  • политика-
  • русия

През 2000-ата година Владимир Путин идва на власт – тогава все още като служебен, временен президент

Какво обеща Путин преди 20 години. И какво изпълни - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

2000-ата година започна доста необичайно за Русия: в новогодишната нощ тогавашният президент Борис Елцин обяви, че се оттегля по здравословни причини и изненада с избора на свой наследник: слабо известния в международен план бивш шеф на Федералната служба за безопасност (ФСБ) Владимир Путин, наскоро избран за служебен премиер на страната. Още в празничната нощ по руската телевизия е излъчено новогодишното поздравление на новия президент, в което Путин каза: "В новогодишната нощ се сбъдват мечти. Още повече в тази особена нощ". След което прикани сънародниците си да вдигнат чаши за новия век.

По онова време малцина предполагат до каква степен Путин ще предопредели събитията в следващите 20 години. Неговата популярност тъкмо започва да расте, но повечето хора не са наясно на какво е способен този бивш кадър на КГБ и съдят за него предимно по обещанията му. А сред тях има и такива, които се помнят. Изпълнени ли са те?

За "по-силна държава"

Още като министър-председател Владимир Владимирович написа през 1999-а, че "е прибързано да погребваме Русия като велика сила" и обеща да върне страната обратно на международната политическа сцена. И днес Русия е точно там – въпреки западните санкции и изхвърлянето ѝ от Г-8. Независимо дали става дума за кризата в Сирия, за Украйна или за иранската ядрена програма – без Русия не може.

Преди изборите през 2000-а година Путин се обърна с отворено писмо към руските избиратели. В него той обеща, че ще направи руската държава по-силна и ще обнови армията и оръжейната индустрия на страната. Силата на една държава не се определя от число като например брутния вътрешен продукт (БВП) и затова е толкова трудно да се измери. Но както в страната, така и в чужбина съществува консенсус по въпроса, че Русия днес е по-силна, отколкото през 2000-ата. Освен това е сигурно, че руската армия е по-ефективна и по-модерна, и дори може да се похвали с известни успехи: във войната с Грузия през 2008-а, с окупирането на полуостров Крим в началото на 2014-а или в Сирия от 2015-а година насам. Превъоръжаването на армията отне няколко години и струва най-малко 315 милиарда щатски долара.

Днес Русия изглежда по-стабилна, отколкото бе в годините на чеченската война (1994 – 2009), когато мнозина, включително самият Путин, се опасяваха от възможен разпад на страната и някои региони дори си позволяваха открито да мечтаят за независимост. От друга страна при управлението на Путин партийният живот деградира, а периодична смяна на управляващите на местно или на федерално ниво – за гарантирането на повече контрол – няма.

"Да догоним Португалия"

Когато Путин взе властта, споменът за август 1998-а година, когато руското правителство обяви неплатежоспособност, бе още твърде пресен. Тогава много руснаци загубиха скромните си спестявания за една нощ. В програмната си реч преди да встъпи в длъжност Путин обеща на хората да вдигне жизнения им стандарт и да осигури динамичен икономически растеж. Той бе пресметнал, че ако БВП нараства средно с около осем процента през следващите 15 години, страната ще достигне тогавашното ниво на производство на глава от населението на Португалия. Или дори на Великобритания и Франция – при годишен ръст на БВП от 10 процента и повече.

От това обещание в Русия много бързо се роди крилатата фраза "Да догоним Португалия". В повечето случаи тя се използваше иронично, но понякога и сериозно - особено през първите години от управлението на Путин, когато икономическият ръст беше доста висок: 7,1 процента между 1999 – 2007 година. След това световната икономическа криза удари и Русия, но шокът не продължи дълго. Ако през 2000-ата година БВП на Русия възлизаше на 300 милиарда долара, то днес той е пет пъти по-висок – 1,66 трилиона долара.

За кратко дори производството на глава от населението се изравни с това на Португалия – през 2013 годин. Но оттогава насам нещата в икономически план не вървят така добре: Русия и до днес не е успяла да настигне Португалия, която – както и самият Путин не бе пропуснал да уточни през 1999-а г. – не е сред най-богатите страни от ЕС. Широко разпространен мит е, че руската икономика се е сринала чак след анексирането на Крим през 2014-а и последвалите западни санкции.

Експертите обаче си обясняват спирането на икономическия растеж в Русия през 2013-а година с друго – с руския икономически модел. Путин бе обещал да превърне Русия от страна, изнасяща суровини, в такава, която разчита повече на високите технологии. Но Русия и до днес е зависима най-вече от продажбите на суровини. Държавният бюджет се влияе от колебанията в цените на горивата на световния пазар.

Демографията: две крачки напред, една назад

Още по-зле в сравнение с окаяните държавни структури и икономиката, бе положението в демографски план. При идването на Путин на власт населението на страната се топеше с близо милион души годишно. Путин определи това като "заплаха за съществуването на Русия", но дълго време негативната тенденция не можеше да бъде спряна. Когато благосъстоянието на населението започна да нараства, се повиши и раждаемостта. През 2011-а Путин обяви демографската криза в страната за преодоляна. И наистина: през периода 2013 – 2015 за първи път от началото на новия век населението на страната отново нараства, а не намалява. През 2012-а Путин обяви за "национална цел" осигуряването на устойчив ръст на населението и увеличаването на продължителността на живота. Резултатите: от 65,5 години средно за двата пола през 2000-ата, през 2019-а достижимата възраст е стигнала 73,6 години.

От 2016-а година насам обаче населението на страната отново намалява, и то с все по-ускорени темпове. През първите девет месеца на 2019-а броят на починалите надвишава този на новородените с над четвърт милион души - най-големият спад в броя на населението през последните 11 години, според Росстат.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗС

    13 29 Отговор
    места го
  • 2 Borislav Popov

    7 20 Отговор
    На голямата пресконференция на Путин, възрастна жена му задава въпрос -
  • 3 Kaniba

    91 33 Отговор
    за разлика от обанана, меркел и боко да речем, на Путин обещанията са изпълнени в пъти, в пъти!!!!
    Русия стана номер едно!

    Коментиран от #4, #5, #25

  • 4 лабораторията

    30 64 Отговор

    До коментар #3 от "Kaniba":

    Потвърждавам, станаха номер едно по спиртозация
  • 5 Киро

    25 42 Отговор

    До коментар #3 от "Kaniba":

    сички световни рекорди на дрегер ги държат руснаци, нумеро уно во веки веков

    Коментиран от #16

  • 6 Я русский полюционер

    29 57 Отговор
    Щяли да настигнат Португалия 🤣 Нема такъв смех! Иначе тоя колос на глинени крака е номер едно по льокане на бояришник, съгласен съм. И по заболеваемост от СПИН са номер едно.

    Коментиран от #30

  • 7 Borislav Popov

    31 25 Отговор
    На голямата пренсконфереция на Путен, възрастна жена му задава въпрос - Владимир Владимирович ! Казвам се Нина Егоровна, на 65 години и съм от Кострома. Живея в къща а краен градски квартал и нямаме топла вода и газ, тоалетната ни е в двора навън и половината от пенсията ми отива за комунални нужди. Болницата е затвориха, а като извикаме Бърза помощ, по 2 часа я чакаме да дойде. Въпросът ми е такъв : Защо Влодимир Зеленски не изпълнява Минските съглашения ? Благодаря ви много, Господ здраве да ви дава !

    Коментиран от #14, #18, #50

  • 8 Borislav Popov

    57 28 Отговор
    Слава на Путин - най-великият управник, стратег и дипломат в света !

    Коментиран от #48

  • 9 Хрониките на Евразия

    25 45 Отговор
    Путин е готов да излезе от всички международни договори и конвенции, само и само да не излезе от Кремъл ..
  • 10 Ватници

    23 34 Отговор
    Обещанията ги дал путин 1,а путин 3 не е длъжен да ги изпълнява! Обеща икономически възход, а то рублата се срина.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    51 15 Отговор
    А ние кога ще стигнем поне Косово, или Тринидад и Тобаго???.... И верно извинявам се гледах Бойко по новините ние цъфтим, в златната си ера сме..
  • 13 Хрониките на Евразия

    15 29 Отговор
    Русия 20 годишнината от управлението на Путин - е когато на децата на простолюдието , преди визитата при губернатора , взимат кал да ги изследват за глисти и кръв за сифилис …
    Неофеодализъм , в най - чист вид ..

    Коментиран от #22, #23

  • 14 мамул

    34 9 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Сякаш описваш населението в Българската провинция. Само дето баце не прави пресконференции.

    Коментиран от #19

  • 15 мразя говеда и тъпири

    48 16 Отговор

    До коментар #11 от "мразя руските говеда":

    Руснаците когато са имали театър , балет , опера - краварите са гонели телета с ласо в калта !

    Коментиран от #21

  • 16 Kaniba

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    а паляците, ирландците и румънците... то ясно - такива немаа!!
    Аре беги
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 папурко

    34 10 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    къде в провинцията на съвременна европейска България има газ във всяка къща и вътрешна тоалетна ?
    Коя държава в ЕС я нарисуваха като клекало ?
  • 19 Българин

    45 6 Отговор

    До коментар #14 от "мамул":

    Гледах в ютюб, как български пенсионери чакат да се стъмни, и отиват на пазара на Кирков да събират изхвърлени зеленчуци, очите ми се просълзиха, до кога бе народе? Какво требва да се случи да се надигнем, в Франция стачкуват милиони, мислите ли че всички са бедни, не на са, единни са, а тук ще стачкуват трима другите ще ги удумват.....

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 SS14

    17 34 Отговор

    До коментар #15 от "мразя говеда и тъпири":

    Какво общо пък има това ? Ако ще и на 1 милион години да е ,си е същата мизерна дупка,с мизерен стандарт на живот,мижава икономика и черно бъдеще.Кел файда,че имали театър преди 300 години.САЩ са с малка история и въпреки това са се превърнали в най-богатата и развита страна на тоя свят,ама онея пропадняци имали театър разбираш ли..

    Коментиран от #24, #26, #36

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хроникьорчето

    14 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хрониките на Евразия":

    Ами , Свирчо , ако тези хора са като тебе - извратени духовии музиканти в тоалетните , членове на ЛГБТ , с право са ги изледвали за сифилис ! 😂
  • 24 папурко

    32 9 Отговор

    До коментар #21 от "SS14":

    до 30 те години на 20 век краварника - глад и мизерия. Голямата депресия !!! Само благодарение на ВСВ когато продават оръжие и на двете страни успяват да живнат. И от тогава - само войни и продажба на оръжие - друго няма !

    Втората голяма грешка е приемането на долара за резервна валута.

    Коментиран от #28

  • 25 мразя руските говеда

    15 30 Отговор

    До коментар #3 от "Kaniba":

    Руските говеда са номер едно,ама в изоставането ! Русия има всичките ресурси на света даром на готово,а тая 140 милииона олигофренска нация някак са успяли въпреки това да се докарат до просешка тояга.Смятай за какви идиоти става въпрос.Япония също е с горе долу същото население,но без никакви ресурси и са 100 по-добре.Руската територия е богатство върху която живее дебилен народ.

    Коментиран от #27, #64

  • 26 Българин

    25 12 Отговор

    До коментар #21 от "SS14":

    Русия е огромна, дай да направиме следното, избери си случаен град и разгледай инфраструктура, после го сподели, и сам ще видиш, че не е съвсем бедна, колкото до стандарта на живот е 3 пъти по голям от нашия, давай с градчето и чакам да ми кажеш на кой си се спрял да видим?

    Коментиран от #31, #51

  • 27 мразя говедата но най много тъпирите

    15 8 Отговор

    До коментар #25 от "мразя руските говеда":

    Учен , я разгледай как е например живото в Чикаго и тогава ги приказвай тия
    дивотии. https://www.youtube.com/channel/UCXpkSlxIY73Wr6jbCb2eKLA
    Коментарите ти сякаш точно тоя живот описват. Направи сравнението пък тогава приказвай много.
  • 28 SS14

    12 22 Отговор

    До коментар #24 от "папурко":

    Голямата депресия продължава в период 10 години.Страшна мизерия да..Само дето Русия е в такава депресия през цялата си история.Дори и през този период,САЩ пак са били в пъти по-добре от руснаците.Какво се опита да кажеш и ти незнаеш.Сравнявай Русия с Нигерия,ако искаш,но не го прави със САЩ.Нагло и смешно е.

    Коментиран от #32

  • 29 Хрониките на Евразия

    9 20 Отговор
    На създаването на образа на Путин , велик стратег , геополитик и човек който може да реши всичко , можеше и да се посмеем , но проблема е в това , че болшинството от неговите любители , съвсем отсъства мозък . Абсолютно.
    И многократно повторената лъжа , става за тях истина .
    Това е и главният принцип на путинската пропаганда - разчита на дебили ..

    Коментиран от #44

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 SS14

    10 25 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Който има интерес да си ги гледа руските сметища.В Гугъл мапс ги има снимани всичките.На мен време не ми се губи с това.Единственото което можеш да видиш е ужасната сива реалност с типичните за Русия неприятни за очите соц постройки тип "комунистически брутализъм".Пътища йок,а мизерията е навсякъде.И да гледаш даден град не е само да минеш през центъра.Виж и кварталите и ще ти стане ясно Русия за какво става въпрос.Не случайно никой не иска и да стъпи там.

    Коментиран от #33, #57

  • 32 папурко

    23 9 Отговор

    До коментар #28 от "SS14":

    когато краварника го сринат както Русия през ВСВ и пак се изправи на крака - тогава ми говори за краварите. Сега много лесно се приказва.

    Коментиран от #34, #60, #62

  • 33 Българин

    16 7 Отговор

    До коментар #31 от "SS14":

    Ще се съглася с това ако водехме този разговор по времето на Елцин, но не и сега... Но ако решиш все пак, дай да видиме някоя съвременна снимка от произволно избран от теб град..

    Коментиран от #38

  • 34 SS14

    6 7 Отговор

    До коментар #32 от "папурко":

    Ама когато такова ,ама когато онакова,ама ме занимавай с празни приказки.

    Коментиран от #37

  • 35 тюфлек

    16 6 Отговор
    неграмотен си и с гугъл да се справиш. Отделно че те мързи и да дишаш. Дращиш само колкото да изкараш два долара и половина .
    От къде ви намира дедо сорос такива ? На кастинг ли ви избират или от томболата му се падате ?
  • 36 па ти как го разбра

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "SS14":

    от ю-тюб май?

    Коментиран от #39

  • 37 ба ти и киртака

    9 3 Отговор

    До коментар #34 от "SS14":

    и с какво ти се занимава бе мързел ? Да не си хванал плексит на мозъка ? Ма това разбира се е невъзможно ? Тия дето се управляват само с гръбначния мозък хващат само ишиас !

    Коментиран от #40

  • 38 SS14

    12 18 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Трябва да влизам в Гугъл Мапс и да ти пращам снимки,за да ти доказвам нещо ли ?! Аз ще ти кажа друго.Погледни снимки от градовете в западна Европа и ги сравни с руските и ще разбереш реалността.Не случайно най-депресиращия град в света се намира в Русия.Както и много хора казват "В Русия депресията те приветства в почти всеки град".

    Коментиран от #42, #54

  • 39 руската нация е най гнусната нация

    9 20 Отговор

    До коментар #36 от "па ти как го разбра":

    Гнусна русоидна курво,майка ти да еба в червата гнусар предателски !!! Смърт мършо проклета !!

    Коментиран от #45

  • 40 руската нация е най гнусната нация

    4 20 Отговор

    До коментар #37 от "ба ти и киртака":

    Гнусна русоидна курво,майка ти да еба в червата гнусар предателски !!! Смърт мършо проклета !!!
  • 41 руската нация е най гнусната нация

    6 19 Отговор
    Путкин обеща да ебе русоидните мърши проклети и го изпълни !! Смърт мърши русоидни,майка ви да еба в червата гнусни !!!

    Коментиран от #70

  • 42 Българин

    12 4 Отговор

    До коментар #38 от "SS14":

    Виш направи го сам с себе си, ваш за себе си, и всички други които не ми вярват, но ще се зарадвам някой да ми покаже с "факти"

    Коментиран от #43

  • 43 SS14

    10 20 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Пак ти казвам,самият стил на застрояване в Русия е комунистически брутализъм.Самият стил говори сам за себе си и е най-грозния вид стройтелство.Факт е ,че Русия е последна дупка на кавала и туристи няма.Няма и какво повече да ти се доказва.Русия от скоро започна да прави тук таме модерни постройки които са копирани от западни стилове.Тези постройки обаче се правят по централната част,но от руската реалност неможе да се избяга.Основните сгради и тези по кварталите си носят депресираща мизерия.Руския стандарт е прекалено нисък,за да се поддържа каквото и да било.Сравни западните страни с Русия и ще ти стане ясно.
  • 44 бай Шиле

    17 6 Отговор

    До коментар #29 от "Хрониките на Евразия":

    Колега трол,бях те помолил да ни светнеш защо САЩ харесваха Горбачов и Елцин,а Путин не.Пита си к... да отговориш.Хайде опитай.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Borislav Popov

    13 5 Отговор

    До коментар #45 от "готвач":

    Соросоидите предпочитаме банани да лапаме, за предпочитане африкански, и да гълтаме белтъци !
  • 47 Хрониките на Евразия

    8 17 Отговор

    До коментар #44 от "бай Шиле":

    Ти на кой свят живееш , че не знаеш отговора бе Шиле ?
    Горбачов и Елцин нямаха планове за световна хегемония !
    А чекистите около Путин бяха сигурни , че ще завладеят света ..
    По трилион долара всяка година прибираха и мислиха , че това вечно ще продължава ..
    Оставаше им само да укрепят армията и да строят нефтопроводи и да чакат да света да им падне на колена ..
    Малоумници ..
    Обичай си ги 😂
  • 48 Гост

    7 13 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Русия - трилиард и половина, Щатите - двайсет трилиарда. Хахахааа, слава на Путин! Ще се уморят сами от глад батюшките.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ххх

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    По 18 коментар са ти задали логично въпроси, защото същите проблеми ги има и у нас, ама Тиквата нали е евроатлантик и се слага на господарите ти, затова за положението у нас ще се правиш на ударен с мокър парцал, само Путин ви е виновен, само него да критикувате. И малко в допълнение към 18 коментар - у нас здравеопазването какво е в провинциалните райони ? Колко държавни и общински болници фалираха или са пред фалит ? В провинциалните градчета има ли изобщо бърза помощ ? И ако трябва да идва от друг град, за колко време ще дойде ? Борисов не дава пресконференции като тези на Путин, но ако трябва да перифразирам въпроса на рускинята за Минските споразумения, на фона на всички неуредици и беднотия у нас, аз дали не бих могъл да попитам : Кога ще платим авансово следващата партида изтребители ? Съществен ли беше българския принос за приемането на Македония в НАТО ? Кога Тръмп ще покани на обяд някой наш висш държавник като реверанс за раболепното ни поведение ?
  • 51 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Ето руска реалност https://www.google.com/maps/@54.9199829,99.0549164,0a,31y,169.83h,91.68t/data=!3m4!1e1!3m2!1s2ChEa0tcibv_JDTA4umUPQ!2e0
    Ако искаш коментирай и обясни как държавата с повече ресурси от сащ, саудитска арабия и европа взети заедно се опитва да догони стандарта на Португалия.

    Коментиран от #55

  • 52 Лея

    5 2 Отговор
    Браво ss14, абсолютно верни разсъждения, подкрепени с факти! Същото се отнася и за Евразия...
  • 53 Лея

    3 7 Отговор
    И в какво точно Русия е станала номер едно, че не се сещам!?Путя им разказа играта, наблягайки на осъвременена военизация, влагайки пари и усилия единствено в тази насока!А обикновените хора тънат в мизерия...Погледай в Ютюб малко клипчета , излъчени по различни поводи от обикновени хора.Пълна нищета!
  • 54 Румяна Костова

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "SS14":

    Чак пък във всеки град в Русия да те приветства депресията ? Депресията по принцип зависи от вътрешното състояние на човека и тя може да те приветства и в най - богатите и уредени градове, ако имаш слаба психологическа устойчивост или се чувствуваш самотник.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хи их хи

    3 1 Отговор
    Аха ха ха ха DW, даже и не прочетох за какво става въпрос!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Borislav Popov

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "папурко":

    Ми те и Германия я сринаха бе, Папурко и заводите и изнесоха даже, ама я виж къде е сега Германия и къде е руската кочина.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Да да

    3 7 Отговор

    До коментар #32 от "папурко":

    Германия беше руини след ВСВ и част от нея беше под съветско робство! Сравни я с Русия.
  • 63 1944

    5 9 Отговор
    руснаците живеят още в 19 век. щели да настигат португалия. нас не могат да настигнат още.
  • 64 Kcaniba

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "мразя руските говеда":

    Боко в хамерика , за такива като теб се изказа конкретно - за матряла....
  • 65 KAMAZ

    2 1 Отговор
    МрънкаТЕ ,,,РУСИЯ е много добре ,,
  • 66 ЦРУ

    2 3 Отговор
    И какво ни интересува нас от ЕВРОПЕЙСКА БГ .какво става в СЕВЕРОАЗИАТСКАТА МОНГОЛОЙДНА КОЧ--А ???
  • 67 ЦРУ

    5 3 Отговор
    ЯПОНИЯ - вес ресурси . преживяха и ядрен удар - сега с БВП = прибл. 4.9 хил- мил. $...……….Раша с БВП = 1.5 хил мил $ . ……..А ако ЯОНИЯ имаха територията и ресурсите на Раша ?????......до сега щяха да направят СТЪЛБА до ЛУНАТА !
  • 68 Звяра

    7 2 Отговор
    САЩ са богати защото ограбват половин свят ....Защо платените агенти на Вашингтон не кажат за мизерията в САЩ а говорят лъжи .....
  • 69 Звяра

    6 2 Отговор
    Платени мърши на Вашингтон...На Русия се пречи да се развива защото е заплаха за световна диктатура на САЩ...САЩ се дразни дето Русия не иска да се подчини и затова използва незаконни действия срещу неудобна Русия... Русия отказва да си подари ресурсите на САЩ ..Които ресурси да спасят САЩ поне още малко време от фалита!!!. Агенти на Вашингтон кажете колко е дългът на Русия .... и колко на САЩ ....

    Коментиран от #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 слаботоков

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "Звяра":

    Евала за написаното! Писах ти плюсче!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания