Last news in Fakti

29 Декември, 2019 10:43 5 204 31

Съвети към Китай, Русия и Турция

  • китай-
  • русия-
  • турция-
  • the times
Съвети към Китай, Русия и Турция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британският The Times публикува редакционна статия, в която дава съвети, как да се запази световния ред (както го разбират в Лондон) и да се обуздаят „патриархалните авторитарни лидери“. „Те вероятно ще играят водеща роля отново през следващата година, а това означава, че китайският лидер Си Дзинпин, руският президент Владимир Путин и турският президент Реджеп Ердоган вероятно ще „минат с булдозер“ през международния ред“, притесняват се в британското издание, цитирано от аг. "Фокус".

Както отбелязва вестникът, четвърт века от 1990-та до 2015-та е станал най-демократичният в историята на човечеството. Краят на Студената война е позволил на бившите съветски републики и държави от Централна Европа да преминат към самоуправление. Апартейдът е елиминиран в резултат на преговори в Южна Африка. Западните страни, предимно САЩ, са популяризирали идеята за преход към демокрация. Турция на Ердоган се разглежда като мек модел за това как политическият ислям може да бъде отслабен. Изглежда Си Дзинпин има много добри идеи по отношение на модернизацията и глобалното сътрудничество. В течение на няколко години под администрацията на Барак Обама изглеждаше, че има истински напредък по въпроса за ядреното разоръжаване.

„И тогава всичко се обърка. През 2014 г. Путин реши, че анексията на Крим и подбуждането на конфликт в източна Украйна ще му се размине. Си просто отхвърли критиките от Западните, Азиатските и Арабските страни, когато създаде масови лагери за „преквалификация“ на мюсюлманските уйгури. След неуспешен опит за преврат Ердоган изпрати десетки хиляди хора в затвора, закри вестници и инициира чистки в съдебната система и армията. Освен това Турция, член на НАТО, счита, че има право да купува нови руски ракети“, посочват британските журналисти.

Според тях лидерите на Китай, Русия и Турция са свързани с някаква обща идеология, която се свежда до търсенето на начини за премахване на „западната хегемония“. Независимо от това, тези лидери се опитват да прикрият слабостта си: около 20 милиона руснаци живеят под прага на бедността, Китай се изправи пред протести в Хонконг, а Турция изпадна в рецесия.

Авторитарните лидери са изправени пред още едно предизвикателство, а именно нарастващото влияние на кметовете на градове. Известен критик на Ердоган беше избран за кмет на Истанбул. В Русия и Китай лидерите също трябва да слушат гуверньорите.

„По тези въпроси авторитарните лидери са уязвими. Те превърнаха държавните институции във „фен клубове“. Тяхната власт се основава на ефективността на централното правителство, което се противопоставя на реформите. Управляващите знаят това и обвиняват шефа. Западът може да подкрепи тези критици просто като не имитира или хвърля възхитени погледи към автократите. Най-лошото, което западните политици могат да направят в тези бурни времена, е да изразят възхищение към автократите, които изобщо не са толкова силни, колкото изглеждат“, заключава британското издание.

На 19 декември кралица Елизабет II (93-годишна) в речта си към депутатите от новия британски парламент обяви разширяването на британското влияние в света и противодействието на тези, които застрашават нейните интереси. Речта за кралицата традиционно се подготвя от кабинета на министрите и отразява приоритетите за идната година. Кралицата обеща, че британското правителство ще работи в тясно сътрудничество с международните партньори за справяне с най-сложните въпроси на международната сигурност и ще застане твърдо срещу онези, които заплашват ценностите на Обединеното кралство, включително чрез разработването на режим на санкции.

Елизабет II обеща също, че ще бъде извършен цялостен преглед на британската сигурност, отбрана и външна политика, за да се преоцени позицията на страната в света. Тя обясни, че този преглед ще „обхване всички аспекти на международната политика - от отбраната до дипломацията“.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Таймс

    71 11 Отговор
    и най вече спросоидната сган от UK и Кравария да не си врът гагата в делата на РФ за да не им се стопли въздуха до 1000° по Фаренхайт.
  • 2 Кире

    41 5 Отговор
    Промивки. Не са 90-те години.
  • 3 ****

    73 5 Отговор
    Преди 100-тина години Великобритания наистина може да е била велика,но сега е един коптор който е пълен с индийци,пакистанци и всякаква друга зган,а тръгнали съвет да Дават.
  • 4 ФАКТИ

    3 38 Отговор
    Мда ,пак ще гледаме сеири ,а пък "щастливите" поданици на споменатите диктатури ще гризкат .... !
  • 5 статистика

    7 32 Отговор
    Много деликатни англетата ,бе ! Само 20 милиона под прага на бедността в РФ ?! Ми дори според РОССТАТ ,руснаци живеещи с минимална заплата или пенсия са близо 40 милиона .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 21 век

    4 34 Отговор
    Тик-так ,тик-так ,тик-так - както за нас ,така и за гореупоменатите диктатори - часовника тиктака и времето минава (бързо) и няма как да се върне назад.
  • 8 реципрочно

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    По същата логика - и голямата кочинка ще е дежаву.
  • 9 Антиангъл

    49 3 Отговор
    Не ви щем съветите лицемерни! Съветвайте си вашите диви англи!
  • 10 Този на снивката с Ердо не е

    7 36 Отговор
    Путин а негов двойник ако може да се нарече такъв защото приликите са едва 10 % с истинския. Истинският Путин не се е появявал от 2007 година и ако не е между живите кой управлява всъщност Русия, защото този на снимката не е ходил войник поради генетични аномалии и едва ли управлява Русия????А по хаотичната и външна политика има вид на ''неуправляема''...

    Коментиран от #12

  • 11 Хахаха

    68 2 Отговор
    "четвърт века от 1990-та до 2015-та е станал най-демократичният в историята на човечеството"------------------------------------------------
    Точно така, най-демократичният. През който четвърт век вие успяхте на нахлуете в Ирак, да разрушите Либия, да бомбардирате Сърбия и създадете друга държава на балканите (Косово), да направите преврат в Украйна с последваща гражданска война и да напълните Сирия с джихадисти. Те това направихте вие демократично избраните гадове!

    Коментиран от #15

  • 12 Изумен

    25 2 Отговор

    До коментар #10 от "Този на снивката с Ердо не е":

    Явно си на някаква нова експериментална синтетична дрога !
  • 13 сухияТ

    30 1 Отговор
    Какво се притесняват т.н. "западни демокрации" от някакъв си булдозер , щом като " АВТОКРАТИТЕ КОИТО ИЗОБЩО НЕ СА ТОЛКОВА СИЛНИ , КОЛКОТО ИЗГЛЕЖДАТ " ?? Пийте си файфаклока и не се занимавайте с непосилни неща .
  • 14 Кунг Фу Боеца

    40 1 Отговор
    На англосакските рептили взе да им пуши под опашките. Може да им стане още по-горещо, ако продължават да дразнят руската Мечка и китайския Дракон!
  • 15 Така е

    26 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    Бих ти писал 100 плюса.
  • 16 Асен Илиев

    8 0 Отговор
    "самоуправление" с Байден и Ко, като директори :)
    https://cs.pikabu.ru/images/previews_comm/2013-06_3/13708956171310.jpeg
  • 17 8888

    45 1 Отговор
    Няма по проклет народ от Англичаните нека да кажат колко колоний имат в момента защо не ги освободят от колониална робство защо не дават Гибралтар на Испания а се се загрижили за други защо няма санкция за тях.
  • 18 Рошко

    23 1 Отговор
    Дано не като булдозер а като цунсми минат отгоре ви, и се молете да си устискатр котурките, и никога повече да излизате от тях
  • 19 Ааааа

    28 2 Отговор
    А къде остана диктатурата на мафията? Верно,че мащабът е друг,но в България също има диктатор. Или това е демокрация,а пък аз нещо съм се объркал?!
  • 20 Кой68

    33 2 Отговор
    Съвети към самата Англия и САЩ ?Стига вече с това "миротворци"........
  • 21 Божке

    34 1 Отговор
    Най-големите колонизатори и... (ай да не казвам, че ще ме блокнат, макар че, каквото и да кажа, все ще им е комплимент), тръгнали за мир да говорят, че и съвети да дават за него.
  • 22 с пръчка по задните части

    31 3 Отговор
    Западните говеда почнаха да мучат ! Не им харесва новия ред . А уж победили в студената война !!
    Радостта им трая много малко - само двайсетина години !!!
    А сега ще го ядат на два ката заради тарикатлъка си ! Русия се реорганизира и е по силна от бившия СССР. И няма да прости на западните "партньори" наглостта която проявиха !

    Коментиран от #24

  • 23 Чичо Тони

    19 3 Отговор
    За да сложиме ред в размишленията кое, защо и как, трябва първо да отговориме на въпроса защо Крим гласува да премине към Русия и защо Ердоган "прати хиляди в затвора".
  • 24 Казуар

    3 22 Отговор

    До коментар #22 от "с пръчка по задните части":

    Икономиката на щата Калифорния е 3 трилиона долара, на Русия е 2.3 трилиона.

    Коментиран от #28, #31

  • 25 ПЕНКО

    18 0 Отговор
    ОБИЧАМ ВСИЧКИ КАТО "МОНТИ ПАЙТЪН" !!! НО ДА СИ ПОДАНИК НА МОНАРХ И ДА СИ ДЕМОКРАТ -СИ Е ЖИВО ДОКАЗАТЕЛСТВО ,ЧЕ" ШОФИ-РАШ ОТ ЛЯВО " !?!?
  • 26 Напразно Рипате

    1 15 Отговор
    Бай дончо само с един подпис го изхфърли на Джуджето в шумата
  • 27 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    Дренбобритания и разединението кралство живеят в паралелна реалност...цъфнаха и вързаха та и съвети дават по стар навик....голям смях и резил
  • 28 Чук

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Казуар":

    И?! Това дали ще и попречи да попитаме ако се наложи
  • 29 Казуар

    0 8 Отговор
    Студената война беше спечелена срещу СССР с война на тенджерите на гражданите, както казваше Кисинджър.
  • 30 Пенсионер

    4 0 Отговор
    Ми,не разбирам от политика,па и да разбирам,какво зависи от мен,след като немам два лева в джоба,а 42 години съм бачкал за червената мафия! Моят проблем е,че хладилникът ми ще е празен след Нова година,а и цепениците ми нема да стигнат.Ке спим облечен!
  • 31 Пес

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Казуар":

    Гршка!Не е 3 мил. ,а е 1,4 мил.
Новини по държави: