Last news in Fakti

28 Януари, 2020 21:06 2 483 16

Тръмп: Това ще донесе мир в Близкия изток

  • сащ-
  • палестина-
  • доналд тръмп-
  • ерусалим

Планът на американския президент зове за създаване на палестинска държава

Тръмп: Това ще донесе мир в Близкия изток - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че неговият план за уреждане на израелско-палестинския конфликт ще позволи на Израел да направи голяма крачка към мира, предаде Франс прес.

Палестинците заслужават един по-добър живот, допълни още той, застанал до израелския премиер Бенямин Нетаняху и представяйки плана си за мир в Близкия изток от 80 страници. Тръмп допълни, че това е най-детайлният план, който някога е бил изготвян.

Президентът на САЩ заяви, че мирният план за Близкия изток предлага реалистично решение с две държави, предаде Ройтерс.

Той сподели, че израелският премиер Бенямин Нетаняху му е казал, че предложеният план от американската администрация ще бъде основа за преки преговори за мир, предаде Ройтерс.

"Вчера израелският премиер ми каза, че иска да възприеме визията в плана за основа за преки преговори с палестинците, което е исторически пробив и също така, бих искал да кажа, че израелският опозиционен лидер Бени Ганц също подкрепи и то много силно този план", заяви Тръмп.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък заяви, че планът на Тръмп за уреждане на израелско-палестинския конфликт е реалистичен път към траен мир.

По рано американски представители съобщиха, че планът на президента на САЩ Доналд Тръмп за мир в Близкия изток призовава за създаване на Палестинска държава със столица в части от Източен Ерусалим. Така де факто бе сложен край на спекулациите, че в плана няма да фигурира решението с две държави на израело-палестинския конфликт, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американските представители казаха още, че планът, който ще бъде представен днес, увеличава повече от два пъти територията, която понастоящем е под палестински контрол, въпреки че той също така признава израелския суверенитет над големите селища в Западния бряг, нещо, на което е почти сигурно, че палестинците ще възразят.

Палестинците вече отхвърлиха предложението на Тръмп за мир в Близкия изток, обвинявайки го в пристрастие в полза на Израел, тъй като той възприе политики, които са в подкрепа на Израел, но в ущърб на палестинците, посочва агенцията.

Планът призовава и за четиригодишно замразяване на изграждане на нови израелски селища в Западния бряг. По време на този период ще бъдат договорени детайлите за трайно споразумение, твърдят още представителите, пожелали да запазят анонимност. Засега не е ясно дали четиригодишното замразяване ще бъде удължено, ако окончателна сделка не бъде договорена за тези четири години.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    25 7 Отговор
    Вашите краварски планове винаги завършват, с измислени глупости за химическо оръжие, диктаторство, разруха, избиване на невинни, разграбване и делене на държави, с цел по лесно унищожен ие, тва е вашата краварска демокрация
  • 2 Ердо

    18 5 Отговор
    Покажи ми къде не сте стъпили, и е на станал мир

    Коментиран от #10

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 3 Отговор
    светът се управлява от психопати
  • 4 Nik

    26 5 Отговор
    80 страници план за мир,в който палестинците са ощетени!САЩ признават Ерусалим за столица на Израел и узаконяват селищата на Израел на западния бряг на река Йордан!На палестинците ще дадат допълнителна територия някъде в пустинята!Това си е "жива подигравка" с палестинския народ!
  • 5 Ну, погоди

    26 5 Отговор
    Нека САЩ да дадат личен пример, като върнат земите на индианците!
  • 6 събирайте багажа

    16 2 Отговор
    Планът на американския президент зове за създаване на палестинска държава - без територия. Сделката на века: "Тръмп ще предложи на Палестина да даде своите земи на Израел, а в замяна ще получи мир." Явно, ще са първите заселници на Марс.
  • 7 Челмето

    13 2 Отговор
    Цирк Тръмп..Палячо.
  • 8 смях

    10 2 Отговор
    Измамата на века.
  • 9 Хасан

    15 0 Отговор
    Еврейски номера
  • 10 Rado

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ердо":

    Германия, Япония, Южна Корея - все световни икономики.
  • 11 Тоя гъз ще донесе само проблеми

    8 2 Отговор
    Дончо
  • 12 Хасан

    9 1 Отговор
    Ами целта е да се създадат нерешими проблеми ,контролиран хаос,войнички и разбира се голям пазар за оръжие
  • 13 Уди Кълвача

    11 2 Отговор
    А защо не даде Тексас на Мексико в тоя тон?
  • 14 999

    7 1 Отговор
    Аз предлагам да им върнете земите на Палестина и да подпомогнете евреите с някой долар.
  • 15 Турчина

    6 2 Отговор
    Свобода за Палестина!
    Доло американско-ционистката ос на злото!
  • 16 Българина

    1 0 Отговор
    Имам чувството че Кушнер, зет му, го е хванал за чатала и говори вместо него. Мир ше има когато Палестина се върне в границите от 65г