Last news in Fakti

30 Януари, 2020 09:21 8 072 12

Чудесна новина за пушачите, които са отказали цигарите

  • цигари-
  • медицина-
  • бял дроб-
  • клетки-
  • тютюнопушене-
  • пушачи-
  • откритие-
  • ракови клетки

Изумително откритие в медицината

Чудесна новина за пушачите, които са отказали цигарите - 1
Снимка: Shutterstock

Чудесна новина за пушачите, които са спрели цигарите! Учени разкриха, че белите дробове на човек имат „магически“ функции и лекуват вредите от тютюнопушенето, предаде Би Би Си.

Учените разкриха, че белите дробове имат „магическата“ способност да възстановяват раковите мутации, причинени от тютюнопушенето – но само и единствено при спиране на цигарите. Новите открития са публикувани в списание Nature.

Хиляди химикали в цигарите превръщат здравите белодробни клетки в ракови. Оказва се обаче, че малка част от клетките остават невредими. Експертите твърдят, че здравите клетки могат да възстановят увредените клетки. Ефектът е бил забелязан дори при пациенти, които са пушили по кутия на ден в продължение на 40 години.

Новото откритие оборва досегашното твърдение, че мутациите, които водят до рак на белия дроб, са перманентни. Малкото клетки, които са избегнали по някакъв начин вредния ефект на цигарите, на практика „поправят“ дробовете. Учените са изумени от откритието за регенерирането на клетки, които са останали напълно невредими от излагането на тютюнев дим. Ракът на белия дроб убива повече хора в световен мащаб от всеки един друг рак. 80-90% от случаите на рак на белия дроб са причинени от тютюнопушенето. Откажете цигарите сега!


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доволен

    20 5 Отговор
    А за тези дето пушат наргиле и опиум и летят в небесата отнася ли се? Не за мен за едни карабини питам!
  • 2 иван

    46 4 Отговор
    Няма по - голяма глупост от това, да гълташ дим и да си плащаш за това...............................

    Коментиран от #8

  • 3 Не зная

    18 2 Отговор
    Но много малко хора, които пушат цял живот, да кажем не и пречи на белите дробове, но им засяга други органи, затова съм ги отказала доста отдавна а ми бяха,, вкусни,,, но добре че не бяха едно време с това качество, което са сега,, още по голяма отврат,,....!
  • 4 ффф

    22 1 Отговор
    Ето, жена ми все реве колко пари били дадени за това, за онова, кара се на децата за 5лв, а тя самата пуши по кутия на ден, да кажем 5лв на ден. Аз за толкова пари поддържам и ползвам колата, един вид нямаше да има кола ако и аз пушех, на навремето ги спрях, за да си позволявам такива неща, защото харесвам колите. Всеки да си направи сметката дали би живял по-добре с едни 2х.лв повече в джоба годишно и да се замисли ако накрая на годината извади тези пари и ги изгори колко умно е това. На всичкото отгоре моята се страхува да не се разболее, кашля, купува си спрей за гърло, не се чувства добре като препуши, измръзвала е само, за да пуши, дори децата не бяха основание да спре, макар че се страхува. Това е малоумно.
  • 5 Истината

    2 3 Отговор
    Денис научи се да пишеш грамотно!
  • 6 Balgarin

    3 5 Отговор
    Falshiva novina.spiraneto na zidarite vodi do rak.vednag zapocnal samo nappred,ne spirai,zashtoto si covek.samo maimunite ne pishat.
  • 7 Рошко

    3 0 Отговор
    Тази новина ще да е от Филип морис, тогава акциза да падне и да възстановим производството на тютюн под някоя еврейска шапка естествено
  • 8 куку руку ку

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "иван":

    Всички го правим... гълтаме пушеците на изгорените италиански, и не само, боклуци и си плащаме данъците.
  • 9 Пушете и пийте живота си е ваш

    10 1 Отговор
    Много обичам една приятелка като ми каза че съм бил баровеч че ходя по четири пъти в Гърция на почивка! А като и иазах че тя и мъжът и ако спрът цигарите може би ще ходят и по 5 пъти в Гърция малко ми се обиди:-) Ама защо ми се обижда като съм прав! Давам между 6 и 7 хиляди лева за почивките като не се лишавам от нищо! Нейното семейство дава в най добрия случай по около 5-6 хиляди на година за цигари и ракия, като в зависимост колко пият и пушат сумата може да нарастне до 7-8 хиляди да не казвам и повече;-) Е закво ми се обижда аджеба като съм прав, ама то нали от истината боляло:-) Предпочитам да си давам парите за почивки отколко за смърт:-)
  • 10 от 20 процента

    3 0 Отговор
    Защо правителстватА искат да се забрани пушенето? Аз не говоря само за едно правителство, а за правителстватА, правителствата на целия свят, защото кампанията против тютюнопушенето днес е световна. Пушенето е забранено навсякъде! (б.ред.: изключение, близо до нас е Сърбия – там се пуши навсякъде!).



    Официалното обяснение – това се прави, за да се пази здравето на гражданите. Което е смешно, правителствата никога не са харчили за здраве повече, отколкото за убийства.



    Никой не се бори с ГМО. Никой не се бори с алкохола, след което тийнейджъри с размекнати мозъци се чифтосват във входовете и зачеват изроди.
    Никой не се бори с наркотиците, а за дериватите от петрола – „мазнини" и рафинирана захар, аз обикновено мълча. Защо такива грижи за пушачите?



    Нещо повече – правителствата ежегодно правят милиарди от търговията с тютюневи изделия. Пушачите след това обикновено много боледуват и не доживяват до дълбока старост, което е страхотно за всеки бюджет: не е нужно да се харчат пари за пенсии и социални услуги, разходите, за които се увеличават при старост. Но все пак те се борят! Защо!?



    Отговорът на този въпрос ме измъчваше в продължение на много месеци, дори години, докато не прочетох „Политическа понерология" на Andrew Lobaczewski (Political Ponerology by Andrew Lobaczewski). Оказва се, че преди това е имало организиран опит за изпращане на всички пушачи в газовите камери. Това е станало още през 1930 г. в нацистка Германия.
  • 11 същия

    3 4 Отговор
    Пропагандистите на Третия райх се опират на факта, че Чърчил, Сталин и Рузвелт – и тримата пушат тютюн, а такива правилни хора като Хитлер, Мусолини и Франко – не пушат.
    Въпреки това пропагандаторите премълчават, че преди това експериментално е установено, че: никотинът, органичните смоли, 99 (въглероден оксид) и други продукти на горенето създават устойчивост ⚠️ към хипнотични внушения.
    Освен това, проучването показва също, че „вторичният тютюнев дим", вдишван от членовете на семейството на пушачите, работи по същия начин, защитавайки мозъците на тези хора от психопатите, които ръсят дебилщини от радиото и телевизията. В същото време, непушачът, слушащ радио и телевизия във фонов режим, в един момент придобива към източника на пропагандата пълна и тотална суперлоялност.
    Но въпреки всички тези вековни научни данни, сега успехите във всеобщата пропаганда война са много по-големи, независимо дали това е безумно натрапване на продажбите на продукти с национална, религиозна или корпоративна идентичност, страх от нещо или някого.
    Оттук и необходимостта да се изкорени пушенето става невероятно очевидна.
    В резултат на това, виждайки накъде в момента се движи света – изглежда, че пушачите в бъдеще нямат почти никакъв шанс
    П.П. Няма нито едно научно доказателства за това, че пушенето причинява Рак, нито едно.

    Коментиран от #12

  • 12 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "същия":

    Помоли някой патолог да това покаже какво се случва с белите дробове нагледно. Ня да ти хареса гледката.