Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 17:52 2 525 14

Гняв в Китай след смъртта на лекар

  • коронавирус-
  • китай-
  • лекар-
  • гняв-
  • вирус

Той се е заразил с вируса, лекувайки пациенти

Гняв в Китай след смъртта на лекар - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Смъртта на китайския лекар, който първи съобщи за новия коронавирус, предизвика гняв сред китайското общество, което обвинява правителството, че крие информация от Запада и не прави достатъчно за ограничаване на заразата.

Ли Уенлианг почина, след като се заразил с вируса, лекувайки пациенти в Ухан. През декември той изпратил съобщение до свои колеги в затворена чат група, в което предупреждава за „нов вирус, който много прилича на САРС“. Той посъветвал останалите медици да носят защитно облекло и да внимават да не се заразят, предаде Би Ти Ви.

Четири дни по-късно лекарят бил привикан от местното бюро по сигурността, където трябвало да разпише писмо, че „разпространява фалшива информация, която сериозно нарушава обществения ред“. На 10 януари д-р Ли започнал да кашля, на 11 – вдигнал температура, като два дни по-късно бил приет в болница. На 30 януари бил диагностициран с коронавирус. Новината за смъртта му беше посрещната от масови възпоменания в китайската социална мрежа „Уеибо“, които бързо прераснаха в гняв.

Още преди това да се случи, китайското правителство беше подложено на яростни критики, че не представя реалистично сериозността на вируса. Смъртта на д-р Уенлианг допълнително разпали разговорите за свободата на словото в Китай. Най-популярните хаштагове в китайската социална мрежа бяха „правителството дължи извинение на д-р Ли“ и „свобода на словото“. Повечето коментари по темата бяха бързо изтрити, тъй като Китай налага сериозна цензура на социалните мрежи. С все по-бурното разпространение на вируса, от Китайското правителство бяха принудени да признаят, че са позволили недостатъци в здравната система относно новата болест.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Fenasi Kerim

    7 14 Отговор
    За мен е важно Човечеството да не пострада. За тези азиатци не ми е жал. За мен не са хора:

    https://m.youtube.com/watch?v=ebJerRjsSWQ&t=1s

    Коментиран от #2

  • 2 Алфа Вълкът

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Fenasi Kerim":

    Е комшо, един път да сме на едно мнение! НАПАЛМ за жълтурките🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

    Коментиран от #7

  • 3 Алфа Вълкът

    4 3 Отговор
    Чудно колко ли са починалите реално? Дали не са с една 0 отзад най-малко.
  • 4 Презвитер Козма

    9 4 Отговор
    Има ли някой учуден от тази новина, това са същите червени боклуци на власт в Китай, като нашите от БКП, които изкараха децата на манифестация под чернобилския дъжд през 1986.
    Относно горните два три коментара от ограничени хора, ще спомена че когато китайците са имали писменост, държава и култура. Европейците са били диви племена облечени с кожи от убити животни, така че кой за кого е по нисш е въпрос на гледна точка, не позволявайте тесногръдието да ви лиши от човечност.
  • 5 Fenasi Kerim

    1 0 Отговор
    https://twitter.com/darbelimatkap73/status/1225315862334275584?s=20
  • 6 Rado

    2 1 Отговор
    Една дума описва всичко - комунисти
  • 7 ALVAREZ JALISCO

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    ТИ ГЛЕДАЙ ДА НЕ ПРЪСНЕМ НАПАЛМ В РОДНОТО ТИ СЕЛО В ТАНЗАНИЯ ЧЕ ПОСЛЕ НЯМА ДА ТЕ РАЗЛИЧИМ ВЪГЛЕН ЛИ СИ ИЛИ КВО ТИ И БЕЗ ТОВА СИ ДОСТА ЧЕРЕН И БЕЗ ДА ТЕ ОВЪГЛЯВАМЕ ХАХХАХАХА

    Коментиран от #8

  • 8 Алфа Вълкът

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ALVAREZ JALISCO":

    Черно ми е 💩 като прекаля с колата. Специално за теб ще пия 3-4 дни кола вместо вода и ще те извикам да го апнеш 💩 ми!

    Коментиран от #9

  • 9 ALVAREZ JALISCO

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    ШЕ ТИ ЯМ Л@ЙН0ТО БАТКО! ХОБИЧАМ Л@ЙН@ НОГО!
  • 10 Георги

    1 1 Отговор
    Изгледайте филмчето и ще видите как на някакъв китайски пазар придлагат за ядене малки мишлета в някаква марина с цвят на застояла вода!!!
    http://www.videoclip.bg/watch/841005_po-dobre-ksno-otkolkoto-nikoga-sezon-1-epizod-2-premiera-blgarsk
  • 11 Внимавайте

    3 1 Отговор
    Навсякъде по света има заразени в България има но са много малко и се пази в тайна не ви карам да ми вярвате карам ви да се пазите защото идва нова Световна епидемия която ще остане в историята

    Коментиран от #12

  • 12 kokok

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Внимавайте":

    Идва дедовия! С началото на пролетта - тоя вирус ще погине!
    Той е специално разработено биологично оръжие - за да смачка Китайците, не те карам да ви вярваш ама поразява само Чайнаци и им носи смърт! И съм сигурен, че разработчиците - определана държава... са казали на кой требва и като им се изпълнят условията го спират с контра ваксина! Някъв корана шит! Навремето 2003-5 имаше подобен шум за свинския и птичия шит, пак оръжия и сега за това! Отделно няколко дена не се писа нищо за шита коронарен ни по ТВ ни тук - ся пак :)
    Не се страхувайте - никой не живее вечно!!! И всесто да създавате психоза у слабохарактертине с подобни писания си вършете работа и се концентрирайте върху проблемите дето зависят от ВАС!!!

    Коментиран от #13

  • 13 То ще се разчуе

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "kokok":

    Времето ще покаже

    Коментиран от #14

  • 14 ясно е

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "То ще се разчуе":

    Еми то мина достатъчно време над месец и 1/2 - кое не ти е ясно още?
    Ясно е че смъртността е много по-голяма... крие се! Сигурно е към 20-30% ! Ясно е че починал Европеец засега няма! Ясно е че е пуснат в сърцето на Китай - съвсем случайно! Ясно е че Китай дръпна много икономически, ясно е че китайците са много, още много нещо са ясни но не искам да ги пиша в прав текст тук! Е ясни са за мислещите хора естествено :)! Айде успех и не се страхувайте толко много - от страха полза няма!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания