Last news in Fakti

24 Юли, 2012 14:39 1 843 3

Перес: Иран е в открита война с Израел

  • иран-
  • шимон перес-
  • израел-
  • бургас-
  • атентат-
  • хизбула
Перес: Иран е в открита война с Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран е в състояние на „открита война“ с Израел. Това обяви израелският президент Шимон Перес в интервю за американската телевизия CNN. Перес отново прехвърли вината за атентата в Бургас върху ливанската Хизбула и Техеран.

Така президентът потвърди думите на премиера Нетаняху. По-рано той заяви, че има достатъчно категорични разузнавателни данни, че Иран и сателитът му „Хизбула“ стоят зад нападението срещу израелските туристи на летището в Сарафово от миналата седмица, при който загинаха петима израелци и един българин.

Мнозина анализатори разчетоха в думите на Нетаняху „жокер“ към ЕС да включи шиитската организация „Хизбула“ в списъка на терористичните организации. По-късно днес стана ясно, че Брюксел няма подобно намерение. Новината дойде от Кипър, която в момента е ротационен председател на съюза. Причината е, че „Хизбула“ има и политическо крило, което участва в управлението на Ливан и сътрудничи с някои европейски държави. Все пак, „Хизбула“ може да попадне в черния списък, ако има достатъчно доказателства, че стои зад атентата в Бургас. 

Тел Авив ще се противопостави на всякакви опити за нови атаки, отсече Перес. „Ние не сме инициатори на терора. Не го правим. Но самозащитата е наше право“, отговори Перес на въпрос дали атентатът в Бургас е отмъщение за убийствата на ирански ядрени учени. Техеран вини именно израелските служби за мистериозната смърт на свои топ физици, заподозрени в разработването на атомна бомба. За момента Израел твърди, че няма нищо общо с тези смъртни случаи.

Ядрената програма на Техеран отдавна предизвиква опасения, че прикрива разработка на атомна бомба. Най-заплашени от този сценария се чувстват именно израелците. Наскоро Иран заплаши да унищожи за минути американските военни бази в Близкия Изток и да нападне Израел, ако бъде подложен на атака. Спекулациите за военна акция срещу опърничавия Техеран утихнаха в последно време, но отново се разпалиха, след като ядрените преговори с международната общност отново забавиха ход.

В отговор на европейското петролно ембарго, Иран заплаши да затвори за танкери ключовия Ормузки проток, през който минава значителна част от световния пренос на петрол.

Перес обобщи, че политиката на Израел цели "превенция", а не "отмъщение".

Шимон Перес коментира и размирна Сирия, след като вчера армията заплаши да отговори на външен военен удар с химически и биологически оръжия. Израел трябва да присвои сирийските химически оръжия преди лидерът Башар Асад да реши да ги използва срещу тях или опасните боеприпаси да попаднат в ръцете на терористи, стана ясно от думите на Перес. 

"Употребата на химически оръжия е забранена от закона. Какво правиш с някого, който нарушава закона? Бориш се с него. Спираш го. Ние няма да сме безразлични“, заяви израелският държавен глава. Той е категоричен, че Израел ще спре бежанците от Сирия, защото ще дестабилизират страната.

Понастоящем в Израел няма сирийски бежанци. Около 80 000 души потърсиха подслон от кървавия конфликт в родината си в лагери в Турция, Йордания, Ливан и Ирак. Перес обяви, че страната му няма да отвори границите си дори за хората, търсещи убежище. Никой не е поискал да мине по каналния ред, подавайки молба за убежище. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нечакан и неискан гостенин

    0 0 Отговор
    КОЛКО СМЕ НАИВНИ САМО..
  • 2 123

    0 0 Отговор
    Израел е в открита война с Иран. Иран не е нападал никого от 250 години. Израел не само е създаден на окупирани територии, но е нападал всичките си съседи и много други, които не им играят по свирката.
  • 3 123

    0 0 Отговор
    този уеб саит е маша на ционистите