Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 12:16 1 765 6

Изтекоха личните данни на милиони израелци

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • приложение-
  • хакери-
  • лични данни

Новината за гафа идва малко преди парламентарните избори

Изтекоха личните данни на милиони израелци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пробив в сигурността на дигитално приложение, използвано от управляващата в Израел консервативна партия, даде достъп на хакери до личните данни на близо 6,5 милиона израелци, съобщи експерт по киберсигурност, предаде AP.

Приложението се използва за управление на предизборната кампания на партията "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху. Новината за гафа идва само няколко седмици преди извънредните парламентарни избори в Израел на 2 март - третите в рамките на една година. Нетаняху се бори за преизбиране за четвърти пореден мандат като премиер, след като два поредни избора през 2019 г. приключиха с резултати, които не позволиха да бъде съставено правителство.

"Ликуд" призна, че е "предотвратила опит" за хакерска атака срещу дигитална платформа, използвана за привличане на партийни поддръжници в изборния ден. Партията обаче не отговори на отправени запитвания за изтичането на данни.

Разкритието поставя в твърде неудобно положение управляващата партия, която миналата година нарочи главния съперник на Нетаняху - Бени Ганц, лидер на опозиционната партия "Синьо и бяло", като го обвини, че телефонът му е бил хакнат от иранското разузнаване. Ганц е бивш началник на Генералния щаб на армията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    11 5 Отговор
    Никакви данни за които да не знае цял свят, като огромният излишък в банковите им сметки, заради които другата половина от света стои гладен.
  • 2 322

    6 1 Отговор
    Някой ще има проблеми с М....!
  • 3 боцмана

    10 1 Отговор
    През онази ми работа за данните на Мошетата.
  • 4 ДДРОнег

    10 0 Отговор
    Сега тези хакери ще бъдат обвинени в расизъм, нацизъм, антиционизъм и всякакви подобни епитети, които нямаше да бъдат такива, ако мишените не са евреи !!!
    На това му се вика двоен стандарт !!!
  • 5 Хакера

    0 4 Отговор
    Аве тия данни не могат ли дс се съхранят в държавна интернет мрежа където тази мрежа е отделна от глобалнаъа и имат достъп само гражданите с определена парола и определен сайт който е отворена само за съответнатс държава??
  • 6 Ердо

    6 2 Отговор
    Аз ги хакнах, и още ще ги хакам