Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 16:51 2 485 29

Ето колко българи искат уседналост на Острова

  • великобритания-
  • уседналост-
  • ес-
  • българи-
  • външно министерство

139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост

Ето колко българи искат уседналост на Острова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерският съвет днес прие доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В доклада се отчита изпълнението на 41 мерки, свързани с прилагането на споразумението.

В рамките на тези мерки Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства, с който да бъдат изпълнени задълженията в частта „Права на гражданите“ на споразумението. В същия законопроект са включени и изменения в Закона за българските лични документи, съобщиха от Министерство на външните работи.

Промените в тези закони ще позволят на британските граждани, които пребивават в България, да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до 1 година след края на преходния период. След това тези хора ще трябва да разполагат с нови лични документи. Законопроектът предстои да бъде разгледан в НС на второ четене през февруари 2020 г., а според плана, крайният срок за изпълнение на тази мярка е 15 март.

Към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сформирана работна група с цел създаване на механизъм, който да подобри координацията при случаи на нарушаване правата на български деца във Великобритания. В работната група са включени и представители на МВнР, Министерството на правосъдието (МП), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане. Във връзка с последиците за българското законодателство от оттеглянето на Великобритания от ЕС, на 28 и 30 октомври 2019 г. се проведе семинар за служителите на сектори и групи „Миграция” в областните дирекции на МВР. До средата на 2020 г. са планирани и обучения за прилагане на споразумението за оттегляне за служителите на МТСП и Министерството на културата.

За периода 27 ноември 2018 г. – 31 декември 2019 г. посолството на България в Лондон проведе 41 информационни събития в различни градове на Великобритания с цел запознаване на българската общност с британската схема за придобиване на статут на уседналост. В резултат на тази кампания, по данни на британското Министерство на вътрешните работи вече 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост. Това са над 90% от българите, живеещи там. От посолството предлагат и възможност за всекидневни консултации, свързани с правата на българите след Брекзит.

Увеличен е персоналът на консулската служба на България в Лондон с двама души, тъй като МВнР препоръча на всички българи във Великобритания да си извадят паспорти с биометрични данни. Причината е, че след края на преходния период британските власти вероятно няма да допускат граждани с лични карти, а и паспортът е необходим за подновяване на статута на уседналост. В резултат на увеличения персонал пред консулската служба в Лондон вече не се образуват опашки.

Рубрики, посветени на Брекзит, са обособени на интернет страниците на МВнР, МВР, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на икономиката, Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. За да бъдат предприети адекватни мерки на национално ниво, съгласно новите условия, планът за действие за изпълнение на споразумението ще бъде актуализиран след одобрение от Съвета на ЕС на 25 февруари 2020 г. на мандата на Европейската комисия за преговори с Великобритания. Съгласно влязлото в сила на 1 февруари 2020 г. Споразумение за оттегляне, Великобритания е вече трета страна, която обаче ще продължи да бъде обвързана с правото на ЕС до края на договорения преходен период – 31 декември 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    18 12 Отговор
    Глолям просперитет да берат ягоди клекнали по 11h на, а черните после по 1000£ помощи и по цял ден се изтягат на дивана!

    Коментиран от #6

  • 2 Митко

    12 4 Отговор
    Сега тези 139 000 българи ще бъдат в по-изгодна позиция дори от местните жители!
  • 3 дядо ти

    9 18 Отговор
    Отменете им Българското гражданство на момента!

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Е що така

    16 3 Отговор
    Нали форумните специалисти прогнозираха масово разбягване от Острова?
  • 6 Бял

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    За черните ще настанат черни дни!
  • 7 Union jack

    10 7 Отговор
    Ще има кой да чисти къщите и да бърка бетона.Главанаци!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 да си го кажем

    10 6 Отговор
    Нали българите били русофили,а никой не иска и да чуе за стъпване в Русия.Интересна работа.САЩ - 500 000 българи,Испания - 350 000 българи,Великобритания - 300 000 българи,Германия - 200 000 българи.В Русия има едва няколко хиляди българи,като кой знае как са се озовали там.Самите руснаци се прескачат през глава да напускат държавата си.Русия се нарежда на първо място в Европа по брой свои граждани, които живеят извън страната.Над 30 милиона руснаци живеят далеч от Русия и естествено са с много по-добър живот.

    Коментиран от #11, #17

  • 10 ЯСНОВИДЕЦ

    8 6 Отговор
    Българите там работят най малко за 30 евра на чес и им плащат всякя седмица Няма сабавена заплата като в България.

    Коментиран от #28

  • 11 Ха ха ха ха ха

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    Сладур, пъево-в САЩ са 200 000 Ана 500 000,кактопишеш ти. И 2/3 от тах са шофьори като оня шамара :))) големата интелиге ция:)) докато в Русия има повече българи от колкото в България. Но ти едва ли знаеш, предвид умственият ти капацитет. Сладур, в Русия има СЕДЕМ МИЛИОНА БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #12, #23, #26

  • 12 Плюс ли, минис ли,

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха ха ха":

    Да ти пиша, като Иван Грозний е бил Цар на българи и руснаци! Та за кои милиони пишеш😳
  • 13 месара

    4 7 Отговор
    тия ше плашат ли данъци в България? ако не, просто да върнат българските паспорти.
  • 14 123

    6 3 Отговор
    Защо сорсо джендърите се притесняват толкова за Русия-оставете ги на мира - ние сме трагедия
  • 15 Borislav Popov

    4 2 Отговор
    А колко българи искат уседналост в Рашката, която уж много българи обичали ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дрън

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    Да си чувал нещо за ЕС - "свободно джежение на хора услуги и капитали" и "Зелена карта в САЩ"..

    Аман от соросоидна пропаганда.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Росен

    3 2 Отговор
    Аз съм от 10г в Лондон и взимам 170 паунда на ден. Защо да се връщам в България? Ако реша да отворя нещо или да подхвана нещо, ще ми налетят бюрократични простотии а да не говорим пък за мутренщината. Ако реша да отворя кафе или ресторант на морето и С една дума съм се затрил. Не благодаря добре съм си тук.
  • 25 цола драгойчева

    1 3 Отговор
    всички българи в англия са помияри!!
  • 26 pantata

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха ха ха":

    ne sa 7 a 18 miliyona ama na teh im vikat Tatari i Başkirtsi...makar çe te nariçat sebesi Bulhari....tuk ne gi priamat za rodnini..
  • 27 Пако

    1 0 Отговор
    На Кабо Верде българите са 10 човека, значи там е по-зле, а в Патагония хич ни няма
  • 28 ЕХА

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЯСНОВИДЕЦ":

    като чета твоя коментар, питам аз..няма ли български училища за такива като теб? където получавате "сабавена заплата на все ки чес"
  • 29 Пак помпих жена ти

    2 1 Отговор
    Само след няколко години България няма повече да съществува, защото е населена с продажници и безродници с чергарска кръв във вените.
Новини по държави: