Last news in Fakti

6 Март, 2020 21:00 7 136 17

Шотландците, които умират на улицата

  • шотландия-
  • метадон-
  • бездомник-
  • наркотици-
  • дрога

Настаняването на бездомните в приюти е важна стъпка за намаляване на смъртните случаи

Шотландците, които умират на улицата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шотландия бележи срамен рекорд: в страната има все повече бездомници. И все повече от тях умират от свръхдоза наркотици. Страната не успява да се справи с проблема

Глазгоу, най-големият град в Шотландия, е скован от студ. Кевин Бари Дъфин е нахлупил шапката си до очите, докато се опитва с чаша горещо кафе да стопли пръстите на ръцете си. На уговорената среща се появява с широка усмивка, но погледът му издава тъга.

"Започнах с кодеин, а когато станах на 26, минах на хероин. От 4 години съм на кокаин. Имах трудно детство. Започнах да вземам наркотици, за да облекча болката", разказва бездомникът.

Кевин е един от стотиците шотландци без покрив над главата. На фона на строгите икономии и резки съкращения на бюджетите на местните власти, броят на бездомниците в страната през последните години нарасна значително.

Тъжният рекорд на Шотландия

Шотландското правителство се ангажира да реши проблема с бездомните хора, но актуалните статистически данни рисуват тревожна картина: през 2018 са регистрирани почти 200 смъртни случая на бездомници. А това представлява увеличение с 19% за една година. Смъртността в Шотландия сега е двойно по-висока от тази в Англия - най-многолюдната нация в Обединеното кралство. От Националната статистическа служба на Шотландия признават, че тези цифри дори не отразяват реалния брой на случаите. Вероятно те са много повече.

Самият Кевин казва: "Откакто живея в Глазгоу, съм бил поне 15 пъти на крачка от смъртта - заради предозиране. Но всеки път ме връщаха към живота." И той не е изолиран случай: от 195 смъртни случая през 2018 година повече от половината са били свързани с наркотици. В Шотландия сред бездомните е много популярно инжектирането на смес от хероин и кокаин - т.нар. "снежна топка". Случаите на ХИВ са се увеличили десетократно, което е свързано именно с тази практика, твърдят властите. А Кевин е един от потърпевшите. Той, подобно на много други, е хванат в капана на две национални трагедии: бездомните и използването на наркотици. В Европа Шотландия е с най-високата смъртност, причинена от наркотици: 218 души на 1 милион население.

Решаването на този проблем е от ключово значение и за намаляване на смъртността сред бездомните, казват експертите. Сред предложените мерки са: декриминализиране на притежанието на малки количества наркотици за лична употреба; въвеждане на "помещения за безопасна консумация", където зависимите да са под надзора на професионалисти; предписването на заместващи лекарства като метадон.

Но основните причини са други. Зад злоупотребата с наркотици и живота на улицата почти винаги се крие някаква лична травма. "Много от тези хора имат психични проблеми и се нуждаят от лечение", казва Пол Макмилан, доброволец от гражданската инициатива от Глазгоу "See The Invisibles".

Всяка седмица активисти на организацията обикалят улиците, предлагайки на бездомниците дрехи, храна, спални чували. По този начин те им помагат да се преборят и с още едно, не по-малко зло: изолацията и самотата.

И доброволците не са вълшебници

Настаняването на бездомните в приюти е важна стъпка за намаляване на смъртните случаи. Но практиката показва, че и тези временни убежища не са особено сигурни места: зачестяват съобщенията за насилие, за масово дрогиране на обитателите им и за възникването на спорове и скандали помежду им. "Всяка вечер някой може да разбие вратата на приюта и много от бездомните се чувстват по-сигурни на улицата", добавя Макмилън.

По неговите думи на тези хора трябва да бъде осигурена и професионална помощ от психолози. Той се позовава на статистиката, според която 12% от смъртните случаи през 2018 година се дължат на самоубийства.

За съжаление много хора като Кевин имат лош опит с властите. "Отне ми година и половина, за да се боря с тях - да получа тези документи... Шест месеца трябваше да спя на улицата, за да докажа, че съм бездомник", разказва той за ДВ.

За "Shelter Scotland", водеща благотворителна организация за бездомни, това е неприемливо. "Проблем е, че няма механизъм, с който правителството да принуди местните власти да следват закона. Трябва да има някаква форма на санкция срещу местните власти", казва за ДВ директорът на организацията Греъм Браун.

От Общинския съвет на Глазгоу признават, че трябва да подобрят условията, като същевременно посочват, че са поставили началото на проекта "Алианс за решаване на проблема с живота на улицата" - с участието на доброволчески и частни организации. Междинна цел е до следващата година бездомните, спящи направо на улицата, да намалеят със 75 процента, а до 2030 година тази гледка съвсем да изчезне от улиците на шотландските градове.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муса Война

    32 14 Отговор
    Горките наркомани на Сорос любимците!
  • 2 Батиста

    57 4 Отговор
    Нали на запад бяха много работни и работеха по на две места. Какви са тия бездомници бе ? Това ще е пропаганда на Путин !

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Инспектор Мадуро

    33 6 Отговор
    В Англия просяците взимат помощи равни на заплащането във фермите. I'm Just saying.
  • 4 Бачо Киро

    55 6 Отговор

    До коментар #2 от "Батиста":

    Въобще не го жаля ... Бездомен бил, ма карал на кокаин ... щом не е минал на лепило, значи има пари за всичко. Свободен е да си ги харчи за кокаин, вместо за жилище. Свободна страна, нали тъй ... Но иначе си прав, ако беше новина за Русия щеше да е лудница от простотии в коментарите ...

    Коментиран от #13

  • 5 Дилърче от люлин

    36 2 Отговор
    По мои наблюдения в софия пак пуснаха хероина масово беше само в циганските махали, но сега е мор. Наркоманите издрусват всичко и остават без работа и имущество. Примери много. Дилърите пък изиграват на комар печалбите си. А най големите балъци са ем наркомани ем комарджии.
  • 6 Кефф

    24 4 Отговор
    Дойче веле?Когато и където и да убиеш немска свиня все ще е късно!
  • 7 Муса Война

    7 1 Отговор
    Много ли ви е жал за наркоманчетата, а тревомнчета?
  • 8 Гошо

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Батиста":

    Не бе ,то защото напуснаха ЕС преди като си бяхя там нямаше такива неща
  • 9 гугле преводача работи пирфекню

    7 1 Отговор
    смес от хероин и кокаин се нарича> speed bal е snow ball< * снежна топка */термин в порното/ , мисирки с мисирки пуси ......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 az #Победа75

    29 3 Отговор
    Не може да бъде???
    Шотландия ни беше давана за пример! Там няма бедни и бездомни, въобще навсякъде на запад всички са богати и живеят щастливо, нали така гласеше мантрата?
  • 12 Врачански динозавър

    4 3 Отговор
    Абе наш колко ма бОли дръго па за теа...даива, мАже с рокли...ние си опраим нашио двор, па теа да ловат гурътъ...баа мааа мууууууу
  • 13 Ти откъде знае а какво е карал

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Да не си шмъркал с него. Риторичен въпрос не си ма ти се изка мишок. Карай на алкохол менте.

    Коментиран от #16

  • 14 Надя къде има измамници

    9 1 Отговор
    Хората и там имат същите проблеми като нас. Някой разбира се не са си правили сметката като са теглилли кредити и тн. Не знаете живота какъв им е бил за да стигнат до това. Не им се подигравайте щото е тъпо.
  • 15 РЗС

    4 0 Отговор
    Просещите шотландци са наркомани до един тука, давам им храна, пари, цигари, кафе, напитки и дрехи. Има просяци, които изкарват повече от кмета на града. Има и такива, на които им харесва да са бездомници, има един в Единбург, австралиец, който живее на една пейка в парка, зиме лете все там. Казвал, е че хора са му предлагали апартамент, за да живее, отказал, харесвало му на пейката. Ако имат пари за кокаин при 150 паунда грама правете сметка тия за жалене ли са. Що не минат на рила или ариел?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хаберих

    0 0 Отговор
    Шотландското правителство се ангажира да реши проблема с бездомните хора,а на българското не му пука и бездомниците спят по пейките ,и ровят в кофите за боклук.
Новини по държави: