Last news in Fakti

14 Март, 2020 19:20 16 776 34

Страната, която успя да надвие COVID-19

  • тайван-
  • covid-19-
  • китай-
  • sars-
  • mers-
  • ебола-
  • пандемия-
  • епидемия-
  • мерки-
  • маски

Тайван е силно подценявана страна заради усилията на Китай да убеди международната общност, че островът е част от неговата територия. Именно сега обаче, когато се намираме в условията на глобална здравна криза, светът трябва да обърне внимание на постигнатото от Тайван и да вземе пример.

Тайван е само 81 мили и е на разстояние един кратък полет от Китай, откъдето се смята, че COVID-19 започва своето начало. Епидемията започна през януари, което съвпадна и с прибирането на много тайвански бизнесмени и техните семейства от Китай, за да отпразнуват Лунната нова година, а редом с това близо 2000 китайски туристи пристигаха в страната ежедневно, като всички те бяха потенциални носители на вируса.

И въпреки това в Тайван има само 50 случая на COVID-19 и един единствен смъртен – шокираща статистика в сравнение с данните за съседните страни като Южна Корея и Япония и с далечните Италия и САЩ.

От всички засегнати страни и територии в световен мащаб Тайван е с най-ниска честота на зараза, независимо, че се намира в непосредствена близост до огнището.

На какво може да ни научи Тайван, за да могат и другите страни да спрат разпространението?

Инициативност

Отчасти защото е близо до Китай и говори същия език, Тайван научи рано, че в Ухан се разпространява „тежка пневмония“. Страната мигновено взе мерки, без да чака да види какъв ще е развоят – това се случи много преди възникването на идеята за сериозна опасност.

На 31 декември 2019 г. Китай уведоми Световната здравна организация (СЗО), че има няколко случая на неизвестна пневмония. Още същия ден тайванските центрове за контрол на заболяванията незабавно разпоредиха пътниците, пристигащи от Ухан да бъдат проверявани.

И въпреки лошите си отношения с Пекин, страната поиска и получи разрешение да изпрати екип от експерти в континенталната част. „Не ни позволиха да видим онова, което не искаха да видим, но нашите експерти смятат, че ситуацията не е оптимистична“, заяви говорителят на правителството Колас Йотака.

Малко след завръщането на екипа, Тайван започна да изисква от болниците да провеждат тестове и да докладват незабавно. Това помогна на правителството да идентифицира заразените и да проследи контактите, което предотврати разпространението на вируса в общността. Най- важната подробност тук е, че всичко това се случи преди да бъде потвърден първият случай в страната на 21-ви януари и преди целия свят да осъзнае, че ситуацията наистина е тревожна.

Бързи реакции

От огромно значение и важност бе активизирането на Центъра за управление на заболяванията сравнително рано – още на 20 януари, което му позволи бързо да въведе серия от мерки за контрол. Бе изготвен и план за действие с най-малко 124 точки.

Ефективна комуникация

Начело с министъра на здравеопазването Чен Ши-чунг, командният център не само разследва потвърдените случаи, но също така работи в тясна връзка с министерствата и местните власти за координиране на всички действия и вземане на адекватни и ефективни решения по отношение на разпределение на средства, мобилизиране на персонал и провеждане на масова дезинфекция.

Решителност

Още преди всички останали страни в световен мащаб дори да помислят как да реагират на растящата заплаха, Тайван забрани пристигането на пътници от Ухан. Не след дълго забраната засегна и полетите от всички китайски градове с много малки изключение, и то засягащи само необходимостта от влизане на тайвански граждани в страната.

Развити технологии

След като границите бяха защитени, Тайван се съсредоточи върху борбата с вируса вътре в страната, разчитайки на технологичния си капацитет. Специални монитори за отчитане на висока температура бяха монтирани на летищата още през 2003 г. след избухването на SARS, за да бъде идентифициран всеки с треска, симптом на корона вирус. Всички пристигащи от засегнати райони, дори видимо здравите, бяха поставяни под задължителна 14-дневна карантина в домашни условия. Гаранция за нейното спазване бе споделянето на местоположението през мобилните телефони. Всяко нарушаване на карантината, „укриване“ на местоположението и прикриване на наличието на симптоми носеше след себе си сериозни глоби. Така например, мъж, който не е казал на властите, че има симптоми, а вместо това посещава клуб, още на следващия ден бива глобен с 10 000 тайвански долара.

В допълнение на това се провеждат и повторни тестове на хора, чиито предишни проби са били отрицателни. Причината за това е случаят, в който жена, евакуирана от поставения под карантина кораб Diamond Princess, дава положителна проба, след като вече е била уж излекувана и тествана.

Осигуряване на консумативи и овладяване на паниката

Спря се износът на маски, за да се подсигури местното население. Бе въведена фиксирана цена от 16 цента за брой, което в комбинация със забраната за износ оказа благоприятен ефект върху потенциалните опити за спекула. В същото време страната планира увеличаването на производството на такива от 4 милиона на 10 милиона дневно през месец март. По искане на правителството екип от машиностроители в сътрудничество с три изследователски института изградиха 60 нови производствени линии, всяка от които може да произвежда 100 000 хирургически маски дневно. Обикновено изграждането на 60 нови производствени линии отнема от четири до шест месеца, но екипът успява да се справи само за един. Целта е да се предотврати висенето по дълги опашки за закупуване на позволеното седмично количество, официално определено от правителството, от една страна, и от друга, хората да се чувстват защитени и в безопасност, което спомага за елиминиране на чувството за паника.

Информираност

Правителството на свой ред поиска телевизиите и радиата на определен час да предават съобщения, давайки информация за това как се разпространява вирусът и важността от вземането на мерки – регулярното миене на ръце и носенето на маски.

„Ние мислим, че само когато информацията е прозрачна и на хората им бъде обяснено как да действат, тогава страхът ще бъде намален и ще се реагира рационално“, заяви говорителят на правителството.

Обществена отговорност

Повече от 95% от родителите измерваха температурата на децата си преди да ги заведат на детска градина или училище, като съобщаваха резултатите още преди да пристигнат там. В допълнение бяха взети мерки и по отношение на изолиране на децата едно от друго в училищата. Много фирми възприеха идеята, че трябва да мерят температурата на служителите си преди тяхното влизане на работното място.

Още преди епидемията да настъпи, Тайван започна да се запасява с дезинфектанти и температурни „пистолети“. На по-късен етап нямаше офиси, училища, спорни центрове и т.н., където на входа хората да не бъдат проверявани, а болните (без значение от какво) – незабавно отпращани. Жилищните сгради бяха оборудвани с дезинфектанти за ръце на входа и в асансьорите.

Опит

Тайван успя да използва наученото от епидемията на SARS през 2003 г. добре. Тази епидемия уби 73 души и навреди на икономиката.

Добре изградена здравна система

Не на последно място страната организира своята здравна система по такъв начин, че да се гарантира здравето и благосъстоянието на всеки един гражданин. „Здравното осигуряване позволява на всички да бъдат тествани за коронавирус безплатно, а ако бъдат принудени да бъдат поставени под 14-дневна карантина, то ние поемаме храната, квартирата и медицинските грижи. Това гарантира,че няма да има хора, които да не могат да си „позволят“ да бъдат здрави.“, заяви Колас.

Търсете решение и бъдете полезни на себе си и на света

Тайвански изследователски екип успя само за 14 дни да синтезира генерик на лекарството Remdesivir, за да се повишат шансовете за борба с коронавируса. Синтетичната версия на антивирусното лекарство се очаква да пожъне добри резултати, доколкото медикаментът Resmivir влияе на Близкоизточен респираторен синдром (MERSI), Тежък остър респираторен синдром (SARS) – причинявани също от коронавирус, и Ебола.

Припомняме, че независимо от постигнатите резултати – не само по отношение на овладяването на епидемиите, но и по отношение на възпитаването на едно социално отговорно общество, благодарение на натиска на Континентален Китай, откъдето именно започна своя път COVID-19, СЗО отказва да включи Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От най измиращата нация в света- БГ

    29 8 Отговор
    Ако сега оцелее, ще я обявят за осмото чудо на света.
  • 2 1234

    25 8 Отговор
    Alarm: "Dies ist ein einzigartiges Virus mit einzigartigen Eigenschaften. Dieses Virus ist keine Grippe", mahnt der WHO-Direktor
    Медицина има само в щатите,и Русия,в Европа медицината е първобитна,лапачи и алчни

    Коментиран от #5

  • 3 Госあ

    31 12 Отговор
    Тайван са на първо място в олимпиадите по природни науки. Краварите ,след 40'то май (не съм сигурен, но са доста назад). Затова краварите ухажват Тайван и изнасят корпорациите си там. За да крадат. Както правят с Япония, Германия и много други страни.
  • 4 Бледоликият Джон

    12 52 Отговор
    Нека да не хвалим дръпнатите смешници ядящи лaйна!!!

    Коментиран от #6, #8, #19, #22

  • 5 Госあ

    13 16 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    в сащ и расия има единствено пропаганда.всичко им е крадено. Включително и как се прави пропаганда.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 така така

    7 18 Отговор
    Жълтурите пуснаха заразата. Жълтурите първи ще намерят лекарство за нея. А Европа ще е блокирана, и ще страда.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 розово

    15 2 Отговор
    Няма по ценно нещо от информацията.Всичко друго е следствие.Дано го разберат повече хора.
  • 10 Госあ

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "доко":

    ами като любител на краварската "култура" и "кухня" сам си отговори на въпроса 😂
  • 11 джендър

    28 7 Отговор
    браво на Китай. Хората спазват правилата а не като при нас хора поставени под карантина върнали се от Италия джидкат наляво надясно
  • 12 888888

    9 3 Отговор
    Сега започва филма.
  • 13 Бесен Язовец

    8 16 Отговор
    А дали тайванските седерастчета на са замесени с вируса същите седерстчета където плащат за размирици в Хонконг вече почти 1 г? Изключително подозрителни са!
  • 14 Хранят се

    9 5 Отговор
    0ще нищо не сме видели.
  • 15 Просто природен закон

    3 6 Отговор
    Да искамекредит от САЩ ,в размер на 2 милиарда долара да се справим със ситуацията.
  • 16 Биоинжинера

    17 7 Отговор
    Ако: Южна Корея, Япония, Тайван се справят с минимални последици от Ковид19 значи имат анти дот предварително синтезиран!!! Йато отмине епидемията ще се види кои са печеливши и ще лъснат съзаклятниците в пъкления план!
  • 17 Добрите хора

    21 2 Отговор
    Неочаквано всичко ще отшуми както и неочаквано започна.
  • 18 Проклет да си Боко!

    30 4 Отговор
    Това, което Тайван вкара в борбата срещу вируса - пари, медицински кадри, дисциплина и социална осигуреност, Боко Кратуната и сие откраднаха за никому ненужни глупости, само и само да се докопат до комисионните.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Послепис

    5 10 Отговор
    Днес в Тайван се заразиха нови 3. Това прави цялата статия жалка и безмислена!!!

    Коментиран от #21

  • 21 Радослав Калинов

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Послепис":

    Жалко и безСмислено е дребнавото хейтърство и липсата на критическа оценка на фактите.

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Циганин конфуцианец

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "ТРАКИЕЦ БУДИСТ":

    и ние във факултету сме арийци 😂 циганските нации не боледуват. Като помиярите сме братко от индия

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ленин съм

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "ТРАКИЕЦ БУДИСТ":

    Какъв Будист си ве манго Май дрогата ти влияе отрицателно

    Коментиран от #30

  • 29 Хейтърство?

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Радослав Калинов":

    Критичността към лъжите и некомпетентността на копи-пейст персони, претендиращи да са журналисти?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    1 1 Отговор
    А нашата президентска чутура се срещна с посланика на Китай да си побъбри празни приказки!
  • 32 робин от Крузо

    0 0 Отговор
    Доста интересно написана статия „Страната, която успя да надвие COVID-19“,
    но според мен трябва да има подобна статия и за „Страната, която успя да създаде и да изпусне COVID-19“.
    Би трябвало спед тази пандемия, държавниците на много страни да се замислят относно създаването на биологични, хомични, атомни, водородни и друг подобен вид оръжия.
    А най-важното е, да разберат и да изведат поуката, че ако си играеш с огъня сам можеш да си изгориш ръцете ... и не само.
    Пoздрaви oт Islа Más а Tiеrrа.
  • 33 ДедоДъррр

    3 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=IhR-YgHdzuw Казаха го НАЙ-ПОСЛЕ: - БИО-ИНЖИНЕРЕН ТЕРОРИЗЪМ...
    Който има глава и сиво в нея да мисли сам, а да не чака недоучените - крачещи ганьовци по жълтите каманяци, да бабаитчат по тъпо-визиите дето съм им слуги, подлоги и ония платените булю..булю...булю....
    Китай бе удобен на капитала когатао му бе евтина и покорна работна ръка. Жълтите леко-полеко се ограмотиха и образоваха и разбраха че ориза е само гарнитура към основното ястие. Започнаха да произвеждат евтиния, която зъдръсти световните пазари а приходите потекаха обратно към Китай и от там последва желание за намеса във световното господство - оръжия, армия, космос... Не върви такава държава да и хвърлиш две атомни бомби като на Japan щото ще се опариш. Нанотехнологиите и биоинженерните лаборатории тайничко пръкват вируси и болести които евтино и бързо могат наужким да решат кой-кого! ДА ама НЕ!!! Сметките не всеки път излизат вярни а изпуснатия дух от лабораториите не се знае кого ще ухапе най-лошо. Фармацевтичните концерни бълват псевдо-илачи за създаваните ежегодно модификации на грипна гад а и болести унищожаващи животните с които един народ се препитава. Всякаква гад мина през България и комшиите ама ние го отнесохме така че сега във моловете месото ни фляка на инглиш, полски, сръбски, турски, гърцоляшки... Плодовете и зеленчуците отдавна нямат вкуса на родния чернозем и са толкова безвкусни и направо отвратителни като нашите политици
  • 34 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    А коя е страната, в която правителството ѝ тотално се осра и продължава: с неадекватните мерки против вируса-убиец, с липсата на медицински персонал, с недостиг на предпазни средства и с благословията над черноборсаджиите с тези средства.