Last news in Fakti

28 Март, 2020 22:33 9 322 81

СЗО е игнорирала ранен сигнал за Covid-19

  • covid-19-
  • сзо-
  • тайван-
  • пандемия-
  • китай-
  • комунистическа партия

Тайванското правителство заяви, че още в края на миналата година е алармирало за нов коронавирус и възможното му предаване от човек на човек. И все пак предупреждението му не бива взето под внимание от Световната здравна организация (СЗО), на която островът не е член благодарение на натиска от страна на Китай.

Представители на самоуправляващия се остров потвърдиха предишен доклад на Financial Times, според който СЗО не предава предупреждението на Тайван от края на декември миналата година за заплахата от заразен патоген и не предприема никакви действия. Предупреждението бе отправено след като от Ухан отхвърлиха твърденията, че сред жителите на града се разпространява мистериозна форма на пневмония. Те постановиха, че новогодишните тържества и годишните общински конференции ще продължат по график.

Служители на здравеопазването и на външните работи на Тайван заявиха на пресконференция по-рано тази седмица, че островът е научил за възникващата атипична респираторна болест в Ухан от тайвански емигранти. След това Центърът за контрол на заболяванията е опитал да потърси повече информация от свои китайски колеги. Тайванското представителство в Женева, където е седалището и на СЗО, също направи опит да се свърже със секретариата на здравната агенцията на ООН.

Единственият отговор, който Тайван получава от СЗО, е имейл, в който се казва, че разследването ще бъде изпратено на експертите на организацията, но няма да бъде публикувано на вътрешния уебсайт.

Центърът за контрол на заболяванията в Тайван твърди, че има кореспонденция по електронна поща със СЗО, с която може да обоснове своите обвинения към нея в бездействие. Китайските служители пък на свой ред не са отговорили на искането на Тайван за повече информация.

Генералният директор на Центъра за контрол на заболяванията добави, че на 31 декември до Китай и до СЗО са изпратени отделни имейли, в които са изложени сериозните притеснения на острова за предаването на вируса.

„Докато вътрешния уебсайт на СЗО предоставя платформа за всички страни да споделят информация за епидемии, нищо от информацията, споделена от Тайван не бе публикувана там“, заяви вицепрезидентът на страната.

Въпреки че СЗО не е публикувала предупрежденията на на Тайван, островът все пак взима предпазни мерки въз основа на информацията, която успява да събере от Ухан, посредством скрининг на пристигащите от града пътници на летищата и създаване на център за спешни случаи. Страната дори изпраща екип до централния китайски град.

Междувременно, когато репортери потърсиха мнение от страна на САЩ, говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус потвърди, че Тайван е алармирала СЗО. „Тридесет и първи декември – същият ден Тайван се опита да предупреди СЗО за предаването на вируса от човек на човек“, написа в Туитър Ортагус, като допълни, че китайските власти са накарали докторите да мълчат и отказват да признаят истината за случващото се до 20 януари, когато последиците вече са катастрофални. Нейната публикация в социалната мрежа бе в отговор на публикация на говорителя на китайското външно министерство, която е недостъпна за китайските интернет потребители, които нямат VPN. В нея се казва, че на 31 декември Общинската здравна комисия на Ухан действително е издала предупреждение за вируса, но удобно не се споменава фактът, че по същото време длъжностните лица в Ухан убедително уверяват хората там, че не се наблюдава предаване на вируса от човек на човек.

Към момента Тайван обвинява Китай, че не позволява на острова да се сдобие с материали за изработване на антималарийни лекарства, които потенциално могат да бъдат използвани за борба с Covid-19.

Здравните власти твърдят, че хининовобазираните антималарийни лекарства потенциално биха могли да бъдат използвани за лечение на Covid-19, а според проведено проучване препаратът хидроксихлорохин успешно е намалило концентрацията на коронавируса при безсимптомни пациенти и при такива със слаба симптоматика. Същите казаха още, че в Тайван има производител на такива лекарства, но производството не може да продължи заради китайската забрана за износ на лекарствени материали. Китай обяви ограничения върху износа на определени лекарства, за да гарантира поддържането на вътрешните си наличности на фона кризата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    11 34 Отговор
    Ааа бе казали били тайванците, тряли са си като миш у трици!
  • 2 Ха ха

    8 35 Отговор
    В Тайван комунисти няма ли?Аааа само соросоиди били.Искат на косовари да се правят, но няма да мине номера.
  • 3 Някой си

    25 3 Отговор
    Ей на това му се вика “Хибридна война“.....в най-чист вид!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мани мани

    24 2 Отговор
    Късно е, либе, за китка :) коня отиде у ряката :P
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СЗО

    32 5 Отговор
    е една организация чието предназначение е да насажда страх,заблуди и лъжи с които да помага за постигането на целите на световните сиви кардинали.

    Коментиран от #77

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шопо

    27 4 Отговор
    Безброй ненужни ,,световни,, организации! Лебоядци от които няма никаква полза...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бачо Киро

    20 4 Отговор
    СЗО... Тайван рекли, ма Китай не рекли, ма и СЗО не сложили на страницата, ма Тайван и САЩ алармирали, те също ги отсвирили за умрелите от грип уж, хем септември месец още... СЗО защо не са сложили съобщение? Щото всички шефчета са знаели за какво иде реч, още чрез Event201 са информирани... Май само ми се струва, че не очакваха такъв backfire, както и че % на жертвите ще е по-голям.
  • 16 Госあ

    6 5 Отговор
    Тази статия е много интересна. Моля прегледайте я. Не е реферирана,така че не мога да я защитавам безпрекословно, но е изключително любопитна. https://www.globalresearch.ca/china-coronavirus-shocking-update/5705196 Тук един друг тайванец доста убедително говори други неща на които си заслужава да се обърне внимание !

    Коментиран от #46

  • 17 Общата с джипа

    20 4 Отговор
    Вие как мислите хиляди светила който само лопат кюфтета по семинари (демек СЗО) да обърнат внимание на някакви жълтури. Несериозно е.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 VVV

    20 7 Отговор
    Оставете тва ами прокуратурата на герб подгонила възраждане и евроком щото говорили против бойко . Било забранено да се говори против режима .Разпити тва онова. А Костадинов го викат чак в София въпреки че си живее във Варна щото там във Варна прокурора не бил гербераски . Ами ние защо тогава издържаме прокуратура във Варна ако по време на пандемия трабва да ходим до София щото там бил по удобен на властта прокурора ???

    Коментиран от #31, #44

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Груйо

    12 15 Отговор
    Да си дойдем на думата, не случайно русопитеците натролиха темата, защото им се каза право в очи че любимите им китайци от ККП са крили вируса и СЗО, която е корумпирана от тях ги е прикривала.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стария жълтак

    7 8 Отговор
    Стара китайска поговорка гласи :
    Кой не яде кучи крак , той за мене е бунак !

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Geo

    16 6 Отговор
    http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/scenario.html

    Май американците са знаели за вируса много преди Тайван и даже преди Китай защото много точно са определили какво ще се случи досега. Линка които съм дал разиграват световна пандемия от корона вирус който точно като сегашния. Проблема е че го разиграват ноември 2019.

    Та въпроса е дали в САЩ са по-големи врачки от Ванга или познават вируса и знаят точно как действа.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бачо Киро

    13 4 Отговор

    До коментар #24 от "Груйо":

    Ми те пак от Тайван, че и от Япония казват за вируса още септември в САЩ, там ко прайм? Може пък да са китайски прилепи, жълтурите да си ги носят в САЩ... Несериозен си. Вирусът посмъртно не е от природата, а ако си мислиш, че което и да е правителство ще оповести нещо такова, без първо да събере някаква информация, значи си галош... Ако са ги ударили, което е най-вероятното, да не мислиш, че ще търчат най-напред да врещат? Нали видя кой единствено се справи като по учебник с вируса, въпреки най-многото потенциални жертви с това почти 2 милиарда население? Много айляк си ги представяте нещата, много филми гледате...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пробит Чайник

    15 12 Отговор
    Ако Китай не беше цензурирал учените и журналистите, щеше да намали с 86% случаите на коронавирус
    Информацията, идваща от Китай, от самото начало на епидемията е цензурирана, изкривявана, разкрасявана или дори невярна. Затова и съобщенията, че епидемията там е напълно овладяна, не могат да се приемат като верни.
    Крайни време е човечеството да проумее, че с такъв тумор като комунистически Китай трябва да бъде ликвидиран и заличен от лицето на земята , човечеството не трябва да има никакъв икономически, търговски, финансов, културен и пр. допир, защото обрича цивилизацията ни на гибел.

    Коментиран от #39, #41

  • 33 Алфа Вълкът

    9 12 Отговор
    ОЩЕ ЕДНА ПРИЧИНА ДА МРАЗИМ КИТАЙ И КИТАЙЦИТЕ!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Алфа Вълкът

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Стария жълтак":

    Яла те черпя един хотдог с много майонеза!
  • 36 ДО ФАКТИ

    1 4 Отговор
    Я СИ ЕБЕТЕ ПИЧКАТА ЛЕЛИНИ БЕ НЕКАДЪРНИЦИ
  • 37 Бачо Киро

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "ДО 26":

    Аре, аре, не ядат само китайците. Даже в Швейцария ядат, имат дори кучешка шунка... Да не мислиш, че няма народи, които да ти се смеят, че у нас се ядат примерно свински уши, зурла, мъдури от пръч или бил и тн...
  • 38 ЕЙЙЙ..

    1 7 Отговор
    СИЧКО ТРИЯТ ТЕЗ ПИДАЛИ ОТ ФАКТИ ..
  • 39 Бачо Киро

    8 6 Отговор

    До коментар #32 от "Пробит Чайник":

    Давай, веднага си изхвърли всичко, което е правено в Китай, да те видя с какво ще си пишеш глупостите...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Госあ

    15 11 Отговор

    До коментар #32 от "Пробит Чайник":

    Когато в Китай са пиели чай в порцелан, сбирщината от разбойници и проститутки в краваристан изобщо не е съществувала, а твоите предци,са яли с ръце.
  • 42 ФАКТИ-ФАК АЗ

    1 4 Отговор
    ХАХАААА..
  • 43 ПЕДЕРА3

    1 4 Отговор
    ФАКТИЧЕСКИ ..ОТ ФАКТИ..
  • 44 Беги-беги

    5 10 Отговор

    До коментар #20 от "VVV":

    Я колко тутурутки направи на Копейкин ? А той плати ли ти , че май ще имаш да зимаш ! Петрола се срина и рубли за Копейкин нЕмааа

    Коментиран от #47

  • 45 така така

    11 1 Отговор
    Никаква полза от СЗО!
  • 46 Мисля си

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Че когато от англоезичен материал ме информира някой Романов с анти-американски тези.... в руските СМИ гъмжеше от такива от самото начало през февруари.

    Коментиран от #80

  • 47 VVV

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Беги-беги":

    Отивай си в Турция или САЩ ако ти дадат виза за там . Тука е България . Не ме интерисуват нито САЩ нито Русия . Те си гледат техния интерес. Знам че твойта родина Турция е втората армия в НАТО ,но тука е България.
  • 48 дон Бульон

    4 5 Отговор
    Ай сега се сетиха американците че Катай им е виновен че си изнесоха производството там 80-те години.През 50-те 60-те и 70-те всички азиатци включая и япония корея и тн бяха технологично много зад СИВ и Ссср за запада изобщо не говорим.Сащ развиха всички тези държави с една единствена цел да опонират на Русия.Само че създадоха Франкенщайни които и ще гу закопаят.Както е казал Великият Дарвин битката не ще е между някакви тъпи идеологии и глупости а ми между расите просто едните ще изчезнат за сметка на другите.

    Коментиран от #49, #51, #75

  • 49 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "дон Бульон":

    Да бе 😂 американците караха вилиджъри и слушаха музика на грамофон. 😂 бульоне, бульоне. Като почнеш от първият в света самолетоносач и мицубиши А6М през войната и стигнеш до първият компакт диск след това, Япония винаги е била напред. краварчетата повече са взели отколкото са дали,бъди сигурен.

    Коментиран от #50

  • 50 дон Бульон

    4 5 Отговор

    До коментар #49 от "Госあ":

    Първият компакдиск е на Филипс.А когато дръонатите са се хвалели с Зеро бай ти Вили Месершмидт вече е летял на свръхзвукова тяга и не само той наоколо са били и британските Метеори.Намерисва ми че смяташ жълтуеите за по висши.Съвсем свободен си да напуснеш омразният все още относително бял континент в посока Азия където ще намериш пълно уединение със своите виждания.Не виждам причина да седиш тук освен ако не си мазохист.

    Коментиран от #52, #55, #68, #74

  • 51 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #48 от "дон Бульон":

    А дарвин е един плагиат с повечко екскурзии и събрани експонати. Преписал от Ламарк понятието Еволюция и натиск от средата и напълно разбит от Мотоо Кимура точно през 60те години. Правилните понятия са генетичен дрейф и натиск от средата, а бледоликия инцест и плагиат дарвин трябва да бъде заслужено забравен възможно най бързо за доброто на обществото.

    Коментиран от #56

  • 52 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "дон Бульон":

    Ми не ТДК

    Коментиран от #53

  • 53 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Госあ":

    Sony 😉 споменах ли как краварчетата изнасят всичката електроника на японците, включително и информацията за първите биологични оръжия
  • 54 дон Бульон

    1 2 Отговор
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/LaserDisc Всъщност нещата тръгяат от Американец.

    Коментиран от #57, #59

  • 55 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "дон Бульон":

    Англичаните никога не са били конкурентни на японците. Германците да.

    Коментиран от #58

  • 56 дон Бульон

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Пак ти казвам като бял нещо не ми харесва жълтурският ти начин на говорене.Напълно си свободен да си събереш багажчето и да отлетиш в посока Азия.

    Коментиран от #62, #72, #73

  • 57 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "дон Бульон":

    Филипс и Сони
  • 58 дон Бульон

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Госあ":

    Верно ли я кажи когато англичаните са имали Глостър Метеор японците какво са имали.

    Коментиран от #60

  • 59 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "дон Бульон":

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Compact_disc
  • 60 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "дон Бульон":

    Не ме интересува. Просто ти казвам, че единствените,които могат да се сравняват са германците. Не случайно, японците признават само тях.

    Коментиран от #61

  • 61 дон Бульон

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Госあ":

    А защо пък мен трябва да менинтересува какво мислят японците.За диска съм посочил че в основата е патент на американец

    Коментиран от #63, #65

  • 62 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "дон Бульон":

    Като бял ти казвам, че белите нации са тези дали началото на Германия и Франция и Италия и Гърция, а Китай и Япония не отстъпват нито по култура, нито по интелект. Овчарите от англия, просто не ги смятам за нация,да не говорим за потомците на конекрадците и проститутките

    Коментиран от #64

  • 63 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "дон Бульон":

    Ами просто защото са по напред в технологиите.
  • 64 дон Бульон

    1 7 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    Грешка щото англичаните имат най-голям брой нобелови лауреати сорямо брой население пред германия и франция за азиатски жълтури изобщо и не говорим.А какво смяташ ти не ми пука.Изразяваш се като жълтурнак не знам колко си бял ама нещо не ми се вярва най много да си комплексиран уайт траш.Винаги съм бил фен на прочистването от боклуци задушаващи едно общество какъвто се явяваш и ти.

    Коментиран от #66, #67, #71

  • 65 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "дон Бульон":

    Аз пък съм ти посочил кои са първите които записват и четат всякакъв вид информация.
  • 66 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "дон Бульон":

    Боли ме фара. От тях най много няколко имат принос като Оказаки примерно или съвсем наскоро Яманака. Единия от тях е Сенджър. Наистина.
  • 67 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "дон Бульон":

    Така ли,аз също. И нееднократно съм писал с какво могат да бъдат полезни такива като теб. Особено в сегашната ситуация. Социално отговорен съм
  • 68 ГосТ

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "дон Бульон":

    Изключително дразнещо и нелепо е когато някакъв селяндур,който най много е ходил на екскурзия у дубай и Лондон да дава определения. Имам приятел англичанин ,изключително свестен човек и много добре знам кои англичани какво наистина са дали на света, наистина е тъпо да сипвам такава храна заради някакви селяци. Такива като теб ги има навсякъде и идея си нямаш колко по низш си от азиатците за които говориш.
  • 69 СЗО съюз на манговци

    3 1 Отговор
    СЗО начело с тоя н егър трябва да подават оставка веднагически! Казаха още преди 2 месеца че това не е пандемия а сега целия свят е заразен. Пращайте там професори хора които разбират от работата си а не някакви махали от Африка н егъри защото н егър като е начело на важна това не е рацистко според евро гейовете. Рацистко е н егър да работи като хамалин хахаха
  • 70 Милчев

    2 0 Отговор
    А Годжи какво каза? Без паника моля! После :-Панираййй се!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Hamid from Iraq

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "дон Бульон":

    А ти си събираш багажчето и беж към Африка твоя роден континент Африканецо
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Страдащ

    2 0 Отговор
    Къде са "белите каски", липсват ми, с тях приспивах детето, то обича страшни приказки за лека нощ?
  • 77 Eleonora

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "СЗО":

    Да, СЗO(която е част от ООН) е станала заложник на силно "потентни" спонсори, още от времето на Кофи Анан, като гл.секретар на ООН, тъй като се финансира 80%(!!!) от ЧАСТНИ ДАРЕНИЯ, само 20% от финансирането и е от вноски от 194 държави-членки, а разполага с бюджет от ~4,4 млрд.$ годишно. И именно тези дарители са проправящите път на фармаконцерните към СЗО, които пък въздействат в/у здравната и политика. 629 млн.$ (това са повече от 14% от общия бюджет на СЗO)дарения текат към здравната организация само от фондацията на Бил&Мелинда Гейтс, например. Съвсем "(не)случайно" в борда на директорите на фондацията им седят представители на най- големите в света фармаконцерни. Друг мастит дарител е оня дядо с многото NGO's и отявлен фен на модела "отворено общество"....
    Та...."който дава парите, той поръчва музиката"....
  • 78 Bigbb

    1 0 Отговор
    Това на екрана прилича на х.й
  • 79 Смисъл

    5 1 Отговор
    СЗО -- една крайно съмнителна организация. Обявените, за ширпотреба, цели са различни от тези на силите овладели СЗО и целите им.

    В кратце: СЗО не е това което Е
  • 80 зрител

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Мисля си":

    Ама не ми приличат на "руски СМИ", а на тайвански, говорят си на китайски, "дръпнати" са и се позовават на нещо японско: Japanese Asahi news report (print and TV), а Романови има само в телевизора върху раменете ти.
  • 81 Факт!

    1 0 Отговор
    Мен не ме интересува кво ядат в Китай.Не искам китайци в Европа това е!