3 Април, 2020 13:22 7 610 35

Глоба от 500 евро за неспазване на социална дистанция

  • германия-
  • берлин-
  • глоба-
  • 500 евро-
  • дистанция

Ако някой ресторант реши да отвори, глобата ще е между 1000 и 10 000 евро

Глоба от 500 евро за неспазване на социална дистанция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Неспазването на минималната физическа дистанция от метър и половина, необходима за борба с коронавируса, ще се наказва в Берлин с глоби до 500 евро. Това съобщи столичното кметство, предаде AFP.

Германия продължи до 19 април срока на мерките, въвеждащи задължителна социална дистанция, и на ограниченията във връзка с пандемията - затварянето на ресторантите, училищата, културните обекти и др. Забранено е също така да се събират повече от двама души.

Всяка от 16-те провинции прие собствена таблица с глоби, за да наложи спазването на тези мерки. Всеки, който напусне дома си без уважителна причина, ще трябва да плати от 10 до 100 евро глоба, заяви още кметът социалдемократ на Берлин Михаел Мюлер.

В германската столица не е обявена тотална изолация, но се препоръчва живеещите в града да излизат само за да напазаруват, да идат на лекар или да се разходят из някой парк на прилично разстояние от останалите посетители. Ако някой ресторант все пак реши да отвори, глобата ще е между 1000 и 10 000 евро. Също толкова ще плащат берлинчани, ако настанят в жилището си туристи или го дадат под наем. В други провинции за неспазващите дистанция са предвидени и по-солени глоби - до 1000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    16 53 Отговор
    Мдаааа ама там си нямат нашия президент за да обясни как да се върнем към нормалността.

    Коментиран от #6, #22, #26

  • 2 Рошко

    26 6 Отговор
    И там са побъркаха
  • 3 БПФ

    59 6 Отговор
    НАВСЯКЪДЕ разходките в парка се допускат, боди се препоръчват. Ние тук си имаме цяла ПЛАНИНА под носът ни, но е ЗАБРАНЕНО да ходим там - все едно коронавирусът е някаква мечка стръвница, дето се крие в гората !!!

    Коментиран от #32

  • 4 Защо не

    33 3 Отговор
    Потвърждавам, така е! В градът в който живея е също 500 евро и хлабаво няма. Вече десет дни не сме излизали, гадно е, но... При вас глобата е прекалено голяма и едва ли ще функционира.
  • 5 глоба тук глоба там супер ми е гот

    28 3 Отговор
    Искаме още глоби.Моля ви.Много ни харесва!Нося си винаги въже и сапун ако случайно съм забравил парите си да действате в същия герберски дух.

    Коментиран от #8

  • 6 Гост

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Четете повече от картинките на Винету, селски.... В Германия срока на извънредните мерки е до 19-ти април, а не до 13-ти май и хората имат право на разходки, дори спорт на открито до 1 час близо до дома си....

    Коментиран от #12, #15, #18, #28

  • 7 COVID 1984

    1 2 Отговор
    Голям бъзик.
  • 8 Защо не

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "глоба тук глоба там супер ми е гот":

    Сърби боли драго ми е... Е как трябва да стане според теб? Анархист ли си?
  • 9 Абе

    14 0 Отговор
    Що така медиите нищо не казват за Швеция?

    Коментиран от #16

  • 10 Румяна Костова

    29 4 Отговор
    Никакво излизане до 13 май! Никакви разходки, никаква работа! Ще ядете от провизиите в мазетата, дето са ви пълни все едно са две военни поделения! На 13 май да си платите всички сметки, данъци, дългове, задълженния и кредити, че на 14 май частните съдии ще започнат да ви тропат по вратите, комунисти с комунисти такива! Така ви се пада! Предизвикахте божият гняв...!!

    Коментиран от #13, #27, #30

  • 11 Всичко се знае

    5 3 Отговор
    В Израел службата за сигурност Шин Бет модифицира програма си за наблюдение, за да следи движенията на пациентите с коронавирус, поставените под карантина и контактните лица. За целта се използват данните от телефонните и кредитните карти. Технологичните възможности са такива, че може да се установи дори, дали гражданите са нарушили задължителната дистанцията от 2 метра.
  • 12 Миризлив пор

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Точно кога обявиха извънредното положение не знаеш какъв наплив имаше по паркове и градинки, народа се беше събрал на тумби. Мисля че точно за това е направена глобата. Дано да не стане като в Италия и Франция че само живите имат права и могат да претендират за тях.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Врачанин

    17 1 Отговор
    Какви са тия смешни глоби? Я бат Бойко бързо да се обади на Меркел да я вдигне поне на 2500 €.
    Ние трябва да бъдем за пример на цяла Европа !!!

    Коментиран от #17

  • 15 Дърт германец

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Има една разлика,малка, хората в Германия...това е разликата.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    Прocтo Шведите и Лукaшeнкo oткaзвaт дa игрaят пo прecтъпния cцeнaрий зa рaзликa oт нaшите ТИКВИ...При хората след 68 години смъртността рязко скача и е много удобно за манипулаторите всичко да препишат на COVID-19........ На година в България cи умирaт около 110 000 (сто и десет хиляди) души или средно по триста 300 на ден, а от грип нормален през сезона около 2500 души... Хoрaтa cмe просто-cмъртни, нe cмe cтoлeтници кaтo кocтeнуркитe дa живeeм пo 100-150, 200 гoдини , кoлкoтo и дa ни ce иcкa...
    В Швеция и Бeлaруc трябвa мнoгo дa внимaвaт зa дивeрcии cвързaни c нaлaгaнe нa "пaндeмиятa"...
  • 17 Tate

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Врачанин":

    И в "Жипката" гише с контрольор и с кочан актове ! Кара кара спира и в неподражаемият Барба Ганьос стил " Ти байо къде си тръгнал" ,,човека хъка мъка "ЕЕ за цигари" нашият "Я вземи това актче да видиш колко е вредно пушенето" !! Гишето се отваря и услужливо се подава ръка с акт за 5К !!! Барбата в стила си " Е Хайде Байо по живо по здраво и да се пазиш " ...........всяка прилика може и да не е случайна !! Знам ли ??
  • 18 Загрижен

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Няма как да вкараш акъл на такива. Това е все едно да качиш 10 GB файл на устройството с 5 GB. Просто няма такъв вариант.
  • 19 Чочо

    15 2 Отговор
    Е 500 евро за дистанция за германец и се разхождат свободно в парка, за което тук някакви измислени генерали глобяват 5000 лева- Пълно безумие, Жабата дето дигнала крак за подкова, кретени
  • 20 Някой си

    5 1 Отговор
    На фона на средната заплата около 1500 евро, как изглеждат нашите глоби от по 2 500 евро при средна заплата кретаща между 250 и 300 евро?
  • 21 Факт

    8 0 Отговор
    Да вземат пример от Германия, а не само да плашат народа какво ставало по цял свят.
    Вместо да си насочат усилията за това хората да спазват необходимата дистанция помежу си, нашите забраниха разходките по парковете за по-лесно и сложиха безумни глоби (които ще паднат в съда след кризата), каквито и в Германия няма - пак за по-лесно.
    Това е показателен пример за неадекватността на повечето от мерките, които се предриемат.
    Най-удобно е ако може да затворят народа по домовете, да вземат един голям заем и да чакат, вместо да помислят как предпазят уязвимите хора и същевременно да не съсипят страната.

    Коментиран от #34

  • 22 куку руку ку

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Малко статистика за такива като тебе. За периода 2007-2017 г. от грип са се разболели 916 270 българи и от тях са починали 16 777. Или средно за година болните са около 90 000, а починалите 1670. Някой да е блокирал животът в държавата? Дори се говори, че болничните вредят на икономиката. А сега за първите няколко болни и взривиха икономиката на страната.
    Източникът ми е приложение 19rh006pr.pdf към НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКАТА НА СЕЗОННИЯ ГРИП 2019-2022 г.

    Коментиран от #25, #29

  • 23 Лелята

    6 3 Отговор
    Аз съм контактна ... Ама хич не им завиждайте на германците и тяхната здравна система. Те вече са на ръба и постепенно, обаче твърде бавно вземат мерки и теглилки. Днес 03.04 вече задминаха Китай и са над 86000 инифицирани. Все още нямат сигурни тестове, и не тестват контактни хора а им казват, ама стойте си у дома 14 дни. Продължават да са без маски, само китайци и някой възрастен се среща с маски. Служителите на супермаркетите с ръкавички, зад смешни преградки и без маски. Централната климатизация работи и разпределя вирусчетата РАВНОМЕРНО да няма обидени.
    Поздрави от Щутгарт

    Коментиран от #31

  • 24 Тра-ла-ла

    6 0 Отговор
    Тея пък! Много са жалки с техните глобички до 500 евро. Да вземат пример от нас тук не си играем на дребно направо 5000 лева (2500 евра) и чао.
  • 25 Tate

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "куку руку ку":

    Така де прав си "Целта е да се оправдаят средствата " !!! Пари нема да вземем "ЕДНО КРЕДТЧЕ " 0% лихва за 30 дни ........после през панталона !!
  • 26 Ииииии

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Като нашето правителство ...глоба 2500 евро. А там 500 евро
  • 27 Защо не

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Румяна Костова":

    А влизане? Може ли? Всъщност на мене влизането ми е по-важно... Щом не даваш... Няма да излизаме..
  • 28 Ииииии

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    В Гърция е така.Но не само до дома ,а където искаш из паркове,но не на групи. По единично или двама на разстояние най-млако 2 метра. Излиза се с СМС (безплатен) и винаги ти връща -излизай.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "куку руку ку":

    Внимавайте с разпространението на тези публични данни, че може скоро да бъдете "поканен на разговор".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Вуйчото

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Лелята":

    До днес регистрираните са 80, 000 а 1,017 са на небето. Германия е единствената държава в света с най-малка смъртност на брой регистрирани заразени. Не мисля, че здравната им система е на ръба и цифрите го доказват. Справят се успешно с вируса. Глобите дисциплинират хората и както знаете имат 100% събераемост в страната. Една глоба, дори и от 500€ влияе на месечния бюджет и затова хората спазват забраните. Бъдете здрава, госпожо. Приятен ден.
  • 32 Е та нали

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "БПФ":

    е с животински произход. Змии и прилепи там замесени. А то и ние ги имаме в горите.
  • 33 Инзвънземно талибанче

    2 1 Отговор
    Той Метеоритът вече падна и аз много харесвам Земята ама кво ще ям ако огладнея
  • 34 Naistinz

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Факт":

    Naistina e taka v Germania niama takiva izmishliotini,izlizame pazaruvame,no ne se sybirame na grupi,vsichko e pod kontrol no ne na sila.Germancite sa mnogo striktni kato narod i nie niama kak da ne pravim syshtoto
  • 35 Naistinz

    1 0 Отговор
    Naistina e taka v Germania niama takiva izmishliotini,izlizame pazaruvame,no ne se sybirame na grupi,vsichko e pod kontrol no ne na sila.Germancite sa mnogo striktni kato narod i nie niama kak da ne pravim syshtoto