Last news in Fakti

7 Април, 2020 13:22 6 588 16

Коронавирус в Германия: сценарий от 2012 прилича удивително на случващото се днес

  • дойче веле-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • германия-
  • азия-
  • пандемия

През 2012 г. институт разработва сценарий за хода на пандемия в Германия, който удивително прилича на случващото се днес

Коронавирус в Германия: сценарий от 2012 прилича удивително на случващото се днес - 1
Снимка: Shutterstock

През 2012 година специалистите от германския институт "Роберт Кох" заедно с няколко германски служби разработват сценарий за хода на пандемия в Германия, който удивително напомня на случващото се днес. В него новият вирус се нарича "Моди-ТОРС" и отнема живота на 7,5 милиона германци. Авторите на хипотезата описват тежката криза в претовареното здравеопазване, огромните щети за икономиката, депресията сред хората и сериозните обществени и политически последици.

Вирусът тръгва от пазар в Азия

Вирусът тръгва от някакъв пазар в Югоизточна Азия. Там той се предава от диво животно на човек, след което започва да се пренася от човек на човек. Опасността е забелязана прекалено късно, защото заразените не се разболяват веднага - точно както при коронавируса днес, инкубационният период трае до 2 седмици. В сценария учените рисуват и тази картина: как двама заразени пристигат в Германия, единият от които посещава едно изложение в Северна Германия, а другият отива на студентски обмен в Южна Германия. Те, заедно с пристигнали по-късно в страната заразени хора, предават вируса по линия на социалните си контактки, а заразата се разпространява с нарастваща скорост.

Също като днес в реалния живот, в хипотетичния сценарий властите се опитват да ограничат разпространяването на вируса чрез карантина, затваряне на училища и забрана на масови мероприятия. Но тези мерки само забавят епидемията и ограничават броя на смъртните случаи. Много е важно да се спечели време, за да се изработят повече предпазни средства и да се обясни на хората как да ги използват, пише в сценария, който е внесен в Бундестага в началото на 2013 година.

Днес всички се питат: защо германските власти не са взели необходимите мерки, след като експертите ясно са предупредили за възможната опасност? Защо не са били своевременно осигурени достатъчно защитни маски, предпазни облекла и дезинфектанти за нуждите на болниците, например? В отговор на журналистическо запитване, германското Министерство на вътрешните работи пояснява, че в рамките на федералните структури в страната, защитата срещу катастрофи е компетенция на провинциалните правителства, а не на Берлин.

В сценария от 2012 година с поразителна точност се описват сцени от днешния ден. В болниците умират хора, а лекарите не могат да направят нищо друго, освен да третират някои от симптомите. Графиките за разпространението на болестта също изглеждат точно като днешните. А цялата система на германското здравеопазване е претоварена по абсолютно същия начин, както в реалния живот днес: липсват защитни облекла за лекарите и ресурси за третиране на болните, лекарите са принудени да решават кои болни да оцелеят и кои - да умрат.

Разликите между сценария и днес

Според сценария от 2012 година, положението не е никак розово и извън стените на болниците. Масово фалират фирми, снабдяването на населението със стоки от първа необходимост също става все по-трудно. Авторите на хипотетичната конструкция стигат до извода, че властите ще се изправят пред предизвикателства, за които изобщо не са подготвени. А до развръзката остава още много време, защото - според авторите на сценария - ваксина се появява чак след 3 години.

Разбира се, между онзи сценарий и сегашната действителност има една изключително важна и успокояваща разлика: днешната пандемия взима много по-малко жертви, а самата болест протича доста по-леко. Освен това солидарността между хората и добрата дисциплина, които наблюдаваме в Германия днес, също опровергават мрачните прогнози в сценария. Това важи и за равнището на международно сътрудничество. В обобщение: науката, политиката и хората днес се справят с пандемията много по-добре, отколкото в хипотетичния сценарий. Очаква се още, че лекарство и ваксина ще се появят много по-бързо. Въпреки това, дори ако кризата продължи само година, предизвикателството пред цялото човечество си остава огромно.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    20 6 Отговор
    Значиии са според еврейското дв, сега пак швабите са пуснали вируса, утре да очакваме че е Турция, вдругиден от Русия, за Китай вече мн изписахте, ами някакви съмнения че е разработено от цру или мосад нещо, нищо, бум бинго, ей къде е ключа от барака та, факкоф,
  • 2 Иво

    28 3 Отговор
    Всеки знае сценария но как ще свърши филма знае само сценариста.
  • 3 Нали сте много умни

    5 2 Отговор
    Нали имате остров с лаборатория където се изследва на опасните вируси в света, Хайде сега ви видим дали ще намерите лек за болните .
  • 4 Кой68

    16 2 Отговор
    Интересни сценарий са се коментирали/разигравали във последното издание на Давос-може ли Европа да се справи със пандемия???И после ни убеждават че не е създасено в лаборатория.....
  • 5 БГФил

    14 2 Отговор
    Ами то нали затова се правят сценарии - за да се изиграят.
    Лошото е, че хората продължават да се връзват...
    Защо не напишете нещо за програмата ID2020...
    Друга подсказка е връзката на фондацийката на Били Гейтс и бъдещата ваксина...

    Коментиран от #7

  • 6 Peci kupona

    12 1 Отговор
    От средата на 2019г., се започна пропаганда, че през 2020 ще има голяма финансова криза, която ще бъде много по-голяма от тази, през 2008г. и този път банките ще останат стабилни! Вече сме 2020, факт! Голяма финасова криза, факт! Банките са стабилни, факт! Всеки сам да си прави изводите!
  • 7 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "БГФил":

    ВСЕКИ сценарий за всеки вирус за който няма изграден масов имунитет ще е СЪЩИЯ !!!!! Крайно време е да се осъзнае , че най-опасното за хората днес е не ядрена война , а именно световни пандемии от нови и непознати за хората вируси и бактерии !! Няма и няма да има в света система , която да издържи едновременно разболяване на над 20% от населението , при това без доказано лекарство !!
  • 8 Стругаря

    6 0 Отговор
    Като филма "Зараза" от 1995 година с Дъстин Хофман ;))

    Коментиран от #9

  • 9 12121

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Стругаря":

    По-точния филм е "Заразяване" със Мат Деймън,Кейт Уинслет,лорънс Фишбърн. 1:1 със днешната ситуация,даже и "прилепа" е там
  • 10 ОСТАНЕТЕ ВКЪЩИ

    2 2 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ГЕРМАНИЯ Е ВОДЕЩА ЧЕРВЪРТА ЗАРАЗЕНА В СВЕТА
    /368,449 -US/
    /140,510-Spain/
    /132,547- Italy/
    /103,717 -Germany/
  • 11 5та В СВЕТА

    0 0 Отговор
    398,785 US№1/
    141,942 Spain№2/
    135,586 Italy№3/
    110,070 France№4/
    107,663 Germany№5/ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ГЕРМАНЯ НЕ СЕ СПРАВЯ И Е ПЕТА ПО ЗАРАЗЯВАНЕ ДАНО ГО ПРЕБОРИМ ДО 31ви ДЕКЕМВРИ
  • 12 анализи

    2 0 Отговор
    Едно е ясно - вирусът е изкуствено създаден. Кой и с каква цел го е създал не знаем, но отговорът може да се намери от отговора на въпроса: Кой печели от това? А със сигурност, някои ще спечелят - пари, власт, влияние....
  • 13 соросоидни кърлежи

    3 0 Отговор
    Сигурно тези 7.5млн умрели трябваше да са "бежанци" правоверни орди от азия и африка, но нещо се бавят нещата,друг път ще са по агресивни вируси ще пуснат по лагери и гета където компактно живеят неканени гости,нищо ново, първо ги канят ,после ги трепят..Питам аз как така има документ от 2012г. и там се пише откъде ще тръгне заразата..айде да не се правят на баба Ванга..

    Коментиран от #14

  • 14 no name no face no number

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "соросоидни кърлежи":

    Това както и други материали на Запад ясно доказват кой е прозводителя на вируса, а и Моди Торс, ще рече модифициран Торс, което е истина.СПИН, ТОРС И КОВИД, са създадени от едни учени, но кои техната м....ка

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ovnyo

    0 0 Отговор
    Andromeda projekt 1969 ima i film