Last news in Fakti

17 Април, 2020 09:34 6 031 22

Българин създаде приложение, което предупреждава, ако общуваме със заразен с коронавирус

  • михаил ковачев-
  • коронавирус-
  • мобилно приложение-
  • covid-19

Чрез социалната мрежа, университетите дават възможност на студентите да се запознават помежду си

Българин създаде приложение, което предупреждава, ако общуваме със заразен с коронавирус - 1
Снимка: БНР

Мобилно приложение, което може да ограничи възможността да се заразим с коронавирус, изобрети екип, ръководен от живеещия в Австрия българин Михаил Ковачев. Вдъхновени от подобни азиатски приложения, младите експерти в различни области, решават да създадат подобно, но съвместимо с европейските изисквания. В интервю за Радио България Михаил Ковачев разясни принципа на работа на приложението:

„Базирано на Bluetooth , GPS и други технологии, то показва колко далеч се намирам от вас“ – разказва Ковачев в интервю за Радио България. – Например ако говорим от 2 метра разстояние, телефоните индикират това и проследяват колко време сме в контакт. Базирайки се на тези данни, може да се изчисли какъв е шансът аз да заразя вас.

Ако на следващия ден се окаже, че наистина съм болен и съм имал възможност да разболявам хора преди това, тази информация се изпраща на вашия телефон. Цялата обаче остава напълно анонимна и няма възможност да се разбере дали аз съм човекът, който се е разболял, кой съм всъщност и къде съм се движил. Всички данни остават локално на телефона и чак когато се разболея, има възможност информацията да се сподели анонимно с други телефони“.

Приложението вече е одобрено от властите в Грузия и успешно работи там. На базата на засечените симптоми, потребителят получава автоматично съобщение от правителството, в което трябва да потвърди, че е заразен.

Създателите му са помислили и за онези потребители, които нямат смартфон.

„Вече имаме и ключодържатели и чип карти, с които може и без телефон да се използва приложението – обясни Ковачев . - Първоначално и те трябва да бъдат сканирани с телефон, но след това заработват сами и събират информацията в себе си“.

Още от малък Михаил мечтае да помага на нуждаещите се. „NOVID 20“не е първата мобилна апликация, създадена от нашия сънародник. Едва 18-годишен Михаил създава своеобразна социална мрежа за университети. За да я реализира, българинът успява да убеди инвеститори, които осигуряват необходимото финансиране.

„Чрез социалната мрежа, университетите дават възможност на студентите да се запознават помежду си. Всичко се базира на интересите и информацията, която хората дадат за себе си и така всеки лесно може да открие пасващата му група, с която да общува, когато отиде на място.“

Сега Михаил Ковачев се надява новата разработка на екипа му да бъде одобрена и от българското правителство и да допълни вече създаденото от друг екип приложение, анонсирано наскоро от Оперативния щаб за борба с коронавируса. Все още обаче, нашият сънародник очаква отговор.

Плановете на Михаил за предстоящия Великден са свързани с работа, но със сигурност ще сподели светлия празник със своето семейство. Пожеланието му към българите у нас и по света е да бъдат здрави и силни, през трудния период, в който се намираме. Чрез Радио България, Ковачев отправи и своята благодарност към България и българите за начина, по който успяват да се справят и овладяват кризисната ситуация досега.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    28 3 Отговор
    С една дума измислил това което е вече измислено!Казва се плагиатство,уважаеми!😂😅😂

    Коментиран от #6, #20

  • 2 Последния софиянец

    19 1 Отговор
    Като наближиш ромска махала приложението те алармира. ХА ХА ХА!
  • 3 Този наистина е заразен Явно

    17 3 Отговор
    Простотията ходи по хората, не по гората.
  • 4 the truth

    22 2 Отговор
    Браво, тотален контрол над личността. Скоро очаквайте приложение за доноси, за това дали си вдишал 20 пъти вместо разрешените 3 и накрая чип в тялото, за да ни контролира чичко Гейтс и евреите. Браво, човечество, доброзорно станахме роби!
  • 5 Оруел

    19 1 Отговор
    Тотален контрол над личноста. Това е целта.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 fatal bazooka

    9 1 Отговор
    оле тоя откри топлата вода,китайците от отдавна си я измислиха.....
  • 9 Ало автора

    13 1 Отговор
    Ало автора на статията, забравил си да пишеш че няма нищо ново под слънцето, продължението е полицейските шлемове с вграден екран на който ченгето вижда като на регент кой е срещу него. Цялата информация от смартфона ти отива в,, БОЛНИЦА '', където някой може да реши че си имал контакт, после идват в къщи и те вземат с маските за изолация и лекуване. После съобщават че си минал в отвъдното и крематориума. Колко ти платиха за тая тъй вдъхновена статия или си бил стипендиант на Отворено общество.
  • 10 Митко комбайнера без GSM обхват

    14 2 Отговор
    Останете си в къщи и чакайте частните съдия-изпълнители да дойдат да ви описват имуществото! А е мръднал някой до магазина, а глоба 10000 лв!! Всичко намирисва вече на Световна Полицейска Диктатура! Правителствата се управляват от полицейските структори във всяка една страна и правят каквото им се диктува! Явно армиите са поставени в положение партер при това положение и би било добре поне една от световните армии, да даде отпор и начало на ''войната'' срещу полицейщината....Вирусът вече се досещате от кои структори е създаден...дoceщaтe ce и кoи щe бъдaт имунизирaни първи...

    Коментиран от #15

  • 11 ГОСТ 1

    16 2 Отговор
    Първо този младеж е толкова българин,колкото аз съм австриец живеещ в България.Второ това приложение може да се ползва ефективно само при въведени правилно данни и наличие на смартфон от всеки гражданин на съответната страна и трето,вече има няколко подобни приложения,които някак си не дават нужния резултат.По добре е Ковачев да насочи своите умения към нещо по рационално.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мастър

    10 0 Отговор
    пишете 666 на челото на заразения и го зазидвайте в някой стая. наближава.
  • 14 Рошко

    3 1 Отговор
    Аз отдавна съм го създал начина, по твто простаци не гледам, и с прости не споря
  • 15 В действие

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Митко комбайнера без GSM обхват":

    Напиши в тубата Coronavirus, I sindaci della Bassa Padovana multati. ще видиш как полицията пише на 30 кмета в Италия актове за по 400 €. Същите протестират затова че медиците нямат предпазни средства, полицията ги глобява че нарушават карантината. Къде са свободните журналисти??????
  • 16 Не мога да разбера

    2 1 Отговор
    Защо вечно укриват самоличността на заразените. Та нали ако се заразя и няма вече какво да се направи, поне да думна здраво ши*****а, дето вместо да се седи у дома, както му наредили, се влачи насам-натам и кашля на поразия.
  • 17 Бачо Киро

    4 1 Отговор
    Оффф аман от тъпотии, голяма работа направил ... И откъде ще знае другия дали има или няма вирус бе, идиоти? Нали първо трябва гламавите да попълнят някоя база данни. Колко идиота да се вържат на гламавото му приложение? Абе как си ги дрънкате ей така, все едно сте в средновековието и обяснявате на група селяни идиоти как работи с магия еди си какво ...
  • 18 Бачо Киро

    4 0 Отговор
    Между другото да попитам, на тоя кой му е дал достъп до информация де факто да следи в реално време хора без тяхното знание и одобрение? После подскачате, че полицията можела да ви следи телефоните ....

    Коментиран от #19

  • 19 Абе....

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бачо Киро":

    Абе я бай на бабата и не се изказвай по въпроси които изобщо не са за твоета кратуна
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 тъпотия

    4 1 Отговор
    Пълна глупост,това е все едно че е, Аз знам,че ти знаеш,че аз знам.21 век е век на,тъ-паци
  • 22 затривай

    3 0 Отговор
    Боже грешката боже,че си създал най,ама най голямото зло,човека.Затрий Боже тая планета,писна ми да живея