Last news in Fakti

21 Април, 2020 18:57 1 638 9

Възможна ли е сделка в ЕС за икономическите стимули

  • джузепе конте-
  • италия-
  • ес-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че не вярва, че лидерите на Европейския съюз ще постигнат окончателно решение

Възможна ли е сделка в ЕС за икономическите стимули - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че не вярва, че лидерите на Европейския съюз ще постигнат окончателно решение за това как да се помогне на икономиките на блока да се възстановят от коронавирусната криза, когато те проведат планираната за четвъртък (23 април) видеоконференция, съобщава Ройтерс.

Говорейки пред Сената на Италия, Конте каза, че бъдещето на ЕС зависи от това да намери достатъчно общи ресурси за справяне с кризата, като в същото време той приветства последните предложения от страна на Франция и Испания.

"Не вярвам, че предстоящата среща на 27-те лидери ще намери окончателно решение, но ще направя всичко, за да се гарантира, че на срещата ще бъде изразен ясен политически път в единствената разумна посока", посочи Джузепе Конте.

Той добави, че Италия няма да наложи вето върху използването на спасителния фонд на еврозоната, Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), тъй като други страни, включително Испания, заявиха, че се интересуват от използването на средства от ЕМС, но той отново подчерта, че не гледа на този фонд като полезен финансов инструмент за Италия.

В същото време Конте посочи, че италианското правителство работи върху нов стимулиращ икономически пакет на стойност най-малко 50 милиарда евро за смекчаване на въздействието на коронавирусната криза.

Мерките ще бъдат представени преди края на месеца, посочи Конте пред Сената.

През миналия месец италианската управляваща коалиция одобри първоначален пакет от 25 милиарда евро, за да помогне на икономиката да се справи с епидемията от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    2 5 Отговор
    Италия иска общи европейски облигации,но ще си останат с мечтите.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 fatal bazooka

    3 4 Отговор
    Нали щяха да си ходят от ЕС ?????
    С Тях без тях все тази.
  • 3 дунда

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Какво разбираш от тая материя?! ....Бягай да играеш...

    Коментиран от #4

  • 4 Диди

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "дунда":

    А ти Дундьо,искаш да им плащаш дълговете? 😂😂😂
  • 5 В момента....

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Това се обсъжда на най-високо равнище в ЕС, евро облигациите не са мечти, а реален икономически инструмент за излизане от кризата. ЕЦБ, изкупува дълг от страните членки на ЕС, тези три трилиона евро които ще напечата ЕЦБ са точно за това, Италия ще бъде спасена, както спасиха Гърция след дефолта.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диди

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "В момента....":

    ЕС им предложи да вземат кредит от спасителния чадър,но те не искат,тъй като лихвите са биле високи. ЕС им предложи финанси, да бъдат приложени за здравната система и с условие,под контрол. Това също не акцептираха. Италия,Испания и Франция искат общи европейски облигации. Това няма да стане.Днес министърът на Бавария каза,че това няма да стане,иначе германците ще плащат 30 години дългове. Тук не става въпрос само за помощ спрямо кризата, а за дългове,които някои държави имат.

    Коментиран от #8

  • 8 Еми....

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диди":

    " Един за всички, всички за един", ще плащат всички за техните безобразия, за огромният им вътрешен дълг, общи европейски облигации вероятно ще има. Германците ще се съгласят, в края на краищата, ако кредитният им рейтинг е лош, наистина ще имат проблем с високи лихви по кредитите. Тогава ще има думата ЕЦБ, за рефинансиране на дълга, и правителството на Италия да проведе болезнени реформи, вероятно жестока монетарна част. Все пак това е четвъртата икономика в ЕС, не са безнадежден случай, при силно затягане на коланите и помощ от ЕС, постепенно ще започнат да се оправят. Права си че финансово дисциплинираните държави ще платя една част от сметката, но затова сме съюз, другото е нови финансови закони за ЕС, и стриктна финансова дисциплина за такива държави, нещо като валутен борд. Те са Италия, Гърция и Португалия.

    Коментиран от #9

  • 9 ........

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Еми....":

    Под монетарна част, имам предвид, намаляване на заплати, пенсии, социални плащания и др.
Новини по държави: