Last news in Fakti

1 Май, 2020 18:13 21 354 44

Коронавирус: "Италия гладува. Съвсем буквално"

  • италия-
  • пандемия-
  • ухан-
  • карантина-
  • ломбардия-
  • джузепе конте

Заради безпрецедентните ограничения, наложени в хода на епидемията от коронавирус, много хора в страната не знаят дали ще има с какво да хранят децата си

Коронавирус: "Италия гладува. Съвсем буквално" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианците са отчаяни. Заради безпрецедентните ограничения, наложени в хода на епидемията от коронавирус, много хора в страната не знаят дали ще има с какво да хранят децата си. Ето какво ни разказаха жители на Рим:

Строгата карантина, наложена заради епидемията от коронавирус, тежко удари по джоба на италианците. "Изобщо не знам как ще си платя данъците през следващите месеци. Чакам с часове, докато дойде някой клиент", казва Клаудио, таксиметров шофьор в Рим.

"Ние сме на ръба на гладната смърт"

"Вирусът вече поизгуби първоначалната си мощ, но ние сме на ръба на гладната смърт. Измъчват ни страхове, защото когато човек има дългове или е взел кредит за покупка на къща, банките сега вече не му отпускат нов заем", добавя мъжът.

Строгата карантина в Италия показа ефект: новите заразявания с опасния коронавирус намаляват. В резултат правителството обяви, че страната постепенно ще навлиза във фаза на възстановяване на икономическия и социален живот. От 4 май ще бъдат отворени почти всички индустриални производства, кафенетата и фризьорските салони също ще отворят врати. Само местата, на които може да се стигне до масови събирания на хора, ще останат затворени до 1 юни. Министър-председателят Конте благодари на италианците за проявените търпение и дисциплина, но призна, че следващата фаза ще е още по-сложна.

Таксиметровият шофьор Клаудио е отчаян: "Много италианци задлъжняха силно, защото фирмите им бяха принудени да затворят врати". Не е доволен и от решението за месечно обезщетение от 600 евро, което правителството отпуска на самонаетите лица, както и на онези, които работят на пълен работен ден. "Повечето италианци не са си получавали обезщетенията от миналия месец. Но като ги няма парите, как да си плащаме данъците?", оплаква се шофьорът. И добавя саркастично: "В други страни печатат пари, а на нас ни позволяват да напуснем домовете си".

Същото мисли и Симона, съдържателка на кафене в центъра на Рим. "Тези помощи са безполезни. Много семейства още чакат да получат обещаните им 600 евро. Ако нещата продължават така, не знам дали ще има с какво да храним децата си. Държавата трябваше повече да ни помогне. Италия буквално гладува."

Дори и във фазата на постепенно премахване на карантината, в Италия ще продължат да важат редица ограничения. От 4 май нататък италианците ще могат да напускат домовете си само за пазаруване, за ходене на работа или на медицински преглед и за посещение на роднини. Мнозина биха желали да отпаднат и други ограничения, но повечето местни експерти по епидемиология предупреждават, че подобно решение би било прибързано.

Италия остава в плен на коронавируса

Андреа Кристанти, един от най-реномираните италиански вирусолози, смята за неоправдани и най-малките облекчения по отношение на свободното придвижване: "Когато на 11 март цялата страна бе поставена под карантина, на ден имаше по 1800 нови инфекции. Това е точно същият брой, който регистрирахме и вчера", заяви Кристанти пред вестник "Ла Република".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рейхан Заека

    111 38 Отговор
    За съжаление откакто сме в краварската демокрация и ние гладуваме с 5лв пения на ден! :\

    Коментиран от #3, #12, #22, #37

  • 2 Емил

    50 148 Отговор
    Как няма да гладуват?! След "помощ" от Москва, гладът идва закономерно!

    Коментиран от #23, #27

  • 3 Емил

    26 71 Отговор

    До коментар #1 от "Рейхан Заека":

    На вас в Москва, кой ви дава по 5 лв. на ден, бе!?

    Коментиран от #6, #20

  • 4 Пример за социализъм.

    36 19 Отговор
    Държавата упражнава своят мускул върху пазарът и на ти резултатите. Направо станете социалисти та да ви се... такова мамата.

    Коментиран от #33

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рейхан Заека с големите уши

    89 13 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    С "помощ" от США и пари за самолети и ние ще гладуваме бе :D

    Коментиран от #24

  • 7 Ироничен

    72 6 Отговор
    Нали бяхте в Г7 и ни гледахте с презрение?
    Дългът на Италия е над 100% БВП, ревахте на немците да харижат нещо, били сте гладни?
    Приземяване!
  • 8 Бих

    37 12 Отговор
    казал пак тенденциозна статия там такива социални помощи се взимат, че може и въибше до живот да не работиш

    Коментиран от #11

  • 9 Тези италианци...

    100 2 Отговор
    Имала кафетерия в центъра на Рим и щяла да умре от глад... Тука е точно като тези, от банско. Пеликаните ЦЯЛА зима обявяваха безбожни цени, да не говорим за ковертите по коледа и нова година.. и след това, дайте още. Колко струва едно кафе в центъра на Рим ...

    Коментиран от #34, #44

  • 10 ужас

    54 18 Отговор
    След 1 месец, от глад ще умрат стотици в България !

    Коментиран от #26

  • 11 Гост

    54 7 Отговор

    До коментар #8 от "Бих":

    От къде я взимате тая информация бе хахаха г-н Журналист някой твой колега да не е спрял пред НДК да е питал баба Станка и после шишо бакшишо тук съм съгласен че е така ама в Италия нещата стоят малко по различно говоря си с приятели и в Калабрия и в Милано а те са Италянци нещо се развинавате смятай ако там почнат да умирът от глад тук какво чудо ще е хахаха
  • 12 ееее

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "Рейхан Заека":

    От 10 години се говори за криза, каква точно беше неизвестно. Е сега се знае комбинирана по всичко и не криза, а колапс. Тоя с какъв акъл е теглил кредити сега ще пати поговорката : Ум умува, ум царува, ум патоци пасе ... важи с пълна сила. Не му ли е направило впечатление че банките дават твърде лесно кредити на практика на сульо и пульо, сега да не рове вината си е негова.
  • 13 Искам

    16 22 Отговор
    и тук да гладуваме и искам война,за да станем малко хора.Мисля го на 100 %.

    Коментиран от #42

  • 14 GOST

    33 18 Отговор
    И ТУК ЩЕ ГЛАДУВАМЕ СЛЕД ТОВА УПРАВЛЕНИЕ.

    Коментиран от #19

  • 15 Гошо

    20 7 Отговор
    ДВ ,нещо приятески огън ли водите за превъзпитание на италианците или в суматохата объркахте Русия с Италия
  • 16 Франкофон

    11 3 Отговор
    Супер разчистете територията за нас!
  • 17 Миризлив пор

    52 8 Отговор
    А тук много семейства дори нямат 600 евро месечно дори без коронавируса за да живеят.
  • 18 Сладък лейтенант Грюбер от СС

    16 38 Отговор
    Статията е за ИТАЛИАНЦИТЕ В Русия! Руснаците питат САЩ дали си спомнят, че бяха съюзници през втората световна война, а САЩ питат Русия дали си спомня, че САЩ ги спасиха от Хитлер?? Да възможно е САЩ да си спомнят това, въпреки, че вече съжаляват, но това няма как да стане преди Русия да отиде на кино! Трябвa нaиcтинa дa cи c ocнoвнo oбрaзoвaниe aкo нe мoжeш дa изчиcлиш зa 1 минутa, чe Руcия щe нacтигнe и зaдминe CAЩ пo брoя нa зaрaзeнитe и cмъртни cлучaи тoчнo cлeд 17 дни и 1 чac, a икнoмикaтa и e върнaтa нaзaд дo нивoтo нa 1949 гoдинa. Нe изхвърляйтe мacкитe зaщoтo идвa втoрaтa вълнa!
  • 19 Жоро

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "GOST":

    Пич, знаеш ли какво е казал чукът на сърпа?
  • 20 Велин

    14 13 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    И сигурно Русия и лично Путин в първия мандат на Борисов принудиха Дянков да замрази заплати и пенсии за 4 години. В знак на благодарност сигурно на Путин му изпратиха едни 1,7 млрд лева от НЗОК!?!? Щото в България никъде не се появиха. Вие сте като някой дърт комунист, за който всичките ни беди идваха от лошите американци!!!
  • 21 Хммм

    25 5 Отговор
    Няма да гладуват! Италия каза;- "Ако излезем и ние от ЕС,то той ще се разпадне,НО оставането ни си има цена и ЕС трябва да я плати"!
  • 22 боби

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Рейхан Заека":

    При Жан Виденов пенсиите бяха по 10 долара на МЕСЕЦ
  • 23 И аз това се чудя

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Руснаците влязоха в Италия и започнаха да пръскат с дезинфектанти улиците, сградите от вън и от вътре. Чудя се , италианците толкова ли не могат сами да свършат тази работа но както й да е, хората щастливи им махаха от градините и от прозовците, защото не трябваше да излизат. Всичко това, тържествено по новините и показаха един дядо в градината си беше развял руското знаме.
  • 24 Шоколанда

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Рейхан Заека с големите уши":

    Щом си в сайта- имаш телефон, не си гладен, недей рева. То все за нещо се реве у нас, все сме всезнайковци, а сме последни в Европа. Защо?
    Защото много говорим, малко работим.
  • 25 не може да бъде

    11 0 Отговор
    На тези ,които още вярват в розови слонове ,препоръчвам да намерят статията на Нобеловия лауреат Нуриел Рубини -надигането на Великата Депресия /в американския печат/.Дал е доста категорична прогноза в стил -затегнете коланите ,лабаво нЕма,интересните неща тепърва предстоят-и това не е само негово мнение.Светът е пред радикални промени като разпадането на СССР и соц блока.Ще има и глад в някои държави,със сигурност,но и другите вероятни събития са доста неприятни/според Рубини/ .Считам,че ние трябва да разчитаме най-вече на това,че Господ е българин!?

    Коментиран от #28

  • 26 Квазимодо

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "ужас":

    Гладни, друг път. Днес опашки пред големите вериги. Айде стъкмявайте си статистиките без мен. Гладни, а цигари и алкохол купуват.
  • 27 000

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Изобщо не е вярно това. Няма хора там на които да не са дали пари. Още повече 600 Евро ще му стигнат и за храна на корем и за 2 стека цигари и да си плати сметките. Храна говоря за трима. Друго в момента и без това не може да си купи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Това е относително

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "000":

    Тези които имат спестявания за сега са спокойни, обаче и спестяванията ще свършат а данъчните трябва да се плащат. Също така се очаква и намаляване на пенсиите.Има много хора които работеха на черно и нямат спестявания и нямат право на помощи, точно защото нямат договор. Всъщност тези които имат някави пари се надяват и вярват че " бурята " ще ги пощади а тези които фалираха са бясни. Държавата помага на тези които са с договор и на големите предприятия. Иначе бежанците винаги са защитени, приютени, нахранени даже им предоставят смартфон и никой не им забранява да се разхождат свободно и точно това дразни италианците най- много тези които са пренебрегнати от държавата и се зараждат конфликти между италианци и бежанци, тоест война между бедните.
  • 30 Бангло Черния

    13 0 Отговор
    Приемете още бежанци муслита, те ще решат вашия проблем хахахах
  • 31 Бангло Черния

    7 0 Отговор
    Приемете още бежанци муслита, те ще решат вашия проблем хахахах
  • 32 Наука

    4 1 Отговор
    Политиката и религията са най голямата измама измислена от човека и всички проблеми на човечеството идват от тези лъжливи институции.
  • 33 Гошко

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пример за социализъм.":

    Значе според твоите думи в България в момента е социализъм
  • 34 Гост1234

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тези италианци...":

    Пих кафе в Рим в няколко вара - 90 евроцента ,в един Мол 1 ,00 е

    Коментиран от #36

  • 35 гошо

    7 2 Отговор
    Информацията е на Дойче веле. Тези са най-големите лъжци в Европа.По-скоро бих повярвал на Мутрата и бандата му,отколкото на тези.
  • 36 Бай Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост1234":

    да бе ,1е е в жп гарите на столове 'щъркели' или на крак и дим да те няма.В баровете,кафета ,ж=джелатерии и т.н. на центъра и всички 'пиаци' е от 3 до 6 евро.
  • 37 болга

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рейхан Заека":

    моята е 6,90 на ден
  • 38 Пешо Секса

    2 0 Отговор
    Италианците ако нямат какво да ядат, ние сме заминали доста преди тях. Ритуално ликвидирахме животни, ниви пустеят. ААА, и пари пак няма! Да си знаем
  • 39 Tate

    7 1 Отговор
    Новият Световен Ред е на линия ,дългове заради телевизори ,телефони,коли ,къщи,компютри тоест неща без голяма нужда !! Купуването на тези боклуци ще ни направи зависими,с доходите европееца споколно живее под наем ,покупката на къща го прави зависим !! Трябва да треперим над неща коиото в 50 % от случаите не са ни нужни !! Защо да слушаме онлайн музика като имаме плочи,касетки ефирно радио??? За какво ни е смарт телевизор за да плащаме кабелна и интернет и да ни следят/заливат с помия ?? За какво са ни смарт фони и "умни" къщи да ставаме зависими да знаят кога ходим по нужда даже ?? Най-простата Нокиа 3310 е в пъти по здрава и икономична от боклуците дето пробутват !! Това е новото робство зависими от доходи треперещи за мизерните си заплати,пълнещи гушите на монополите ,караме коли на по 10 и кусур години ония па "Европейците" са се овъртели в лизинги за същите некачествени коли !! А не и на последно място "Дарителят "Бил Гейтс този дето създаде най-гадното оръжие за масово изтребление !! Това е моето виждане..........

    Коментиран от #40

  • 40 Алфа пръч

    0 4 Отговор

    До коментар #39 от "Tate":

    Вземи се скрии бе дъртак ти може да живвеш с хляб и чубрица и с дом. телефон ама хората не са като тебе да живеят като скотове за да си кътат париците.и да кажат вижте цял живот мизерник --АМА ИМАМ ПАРИ .
  • 41 Тито

    2 0 Отговор
    Работих в южна Италия 2010 .Калабрия но познавам всичко до Сицилия.там 75-процента от италианците не работят те са толкова много мързеливи и крадливи а сега ги свалиха на истинската земя и почнаха да реват.няма вече в рая свършите тая работа.мизерия братя италянци.
  • 42 Абе,

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Искам":

    глуп ти откъде си сигурен, че ще оцелееш....война иска тъпчото, че да живее с по малко хора
  • 43 ДА ИМ ВЪРНЕМ БОКЛУКА

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Коронавирус: "Италия гладува. Съвсем буквално"

    ---- ДА ИЗКАРАТ НЯКОЕ ЕВРО!
  • 44 П. П.

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тези италианци...":

    За друго може и да си прав, но за това колко струва кафе в центъра на Рим няма база за сравнение, защото по голямата цена не значи по големи приходи а означава, чи има по големи разходи,.