24 602 101

Български ураган в Северна Македония

Спорове около твърдения на съветник на президента

Български ураган в Северна Македония
Снимка: БГНЕС/EPA

Твърденията на президентски съветник, доведоха до спорове в Северна Македония, съобщи Канал 5.

Първият македонски външен министър Денко Малески даде редица интервюта през тази седмица. Експертът е и част от експертния съвет на македонския президент Стево Пендаровски.

Малески заяви, че Гоце Делчев е има неоспоримо българско национално чувство. Твърдението първо беше направено пред Георги Коритаров, а след това и потвърдено пред македонски медии.

Малекси обясни, че Гоце Делчев сам е заявявал своето национално чувство, но и че в същото време трябва да се има в предвид и отношението към неговата земя. Според експерта това са исторически факти, които не трябва да се пренебрегват, за да не се повтори гръцката история на отношения.

Той посочва и че Кръсте Мисирков, който е положил основите на македонския език, също е признавал българската си националност. Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че се разграничава от твърденията на своя съветник.

Те получиха критика от опозицията и много македонски медии. Очаква се срещата на върха между ЕС и Западните Балкани, до която Северна Македония трябва да уточни своята позиция по темата.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 68 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Йозеф

  192 6 Отговор
  Това е тежка форма на историческа шизофрения. При наличието на доказани исторически документи и факти нямам идея защо се обръща внимание на тази глупост.

  Коментиран от #51, #64

 • 2 Stormtrooper

  171 3 Отговор
  Македонците, сами трябва да решът, те ли искат да спечелят, или Сръбия от този спор?
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор

 • 4 Анонимен

  118 5 Отговор
  Какво става ,като изкъпеш един македонец

  Коментиран от #58

 • 5 Емил

  140 6 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Кръсте Мисирков, който е положил основите на македонския език. Нещо не е наред! Македония е с хилядолетна история (според македонците), а езикът им има няма сто години?! За името на "създателя" на македонския - не коментирам - то само говори достатъчно!
 • 6 Кирил

  103 5 Отговор
  Става дума за превъзбуда в една малцинствена част в Северна Македония.Македонците са под 50% от населението и под 1 милион.От албанците одобрението на договора за приятелство с България е 80%. Да припомним,че в тази държава по конституция има два официални езика.

  Коментиран от #10


 • 7 007

  47 6 Отговор
  Аз имам чувството на американец,но никой няма да ми даде вида или земя в Калифорния...
 • 8 Начо

  106 5 Отговор
  Българските имена от историята трябва да ги оставят и да наблегнат на титовите партизани комунисти. В спора с Гърция 25 години се правиха на палячовци и клоуни че били Александър Велики,ядоха дървото. Сега пак ще изядат дървото.
 • 9 Дддддддддд

  170 5 Отговор
  Поговорете с младия свещеник ис жена му македнци в Г. Оряховица. Той от Берово тя от Скопие. Потресаващо е. Човека намерил писма на дядо си чист българин, а баща му с промит мозък казал остави ги тия работи. Страх и заблуда. Поклон пред отчето разбрал че е БЪЛГАРИН.
 • 10 Makedonec

  19 73 Отговор

  До коментар #6 от "Кирил":

  Само сънувай. Албанците са мнозинство само в 3 града в Македония, в останалите няма нито един. Тук в 80 % от градовете цигани и турци са мнозинство.

  Коментиран от #13, #14, #16, #19

 • 11 Анонимен

  111 2 Отговор
  Тия се бяха хванали да се пишуват по големи македонци от древнио Саше Македонски ,но гърците им удариха един зад врата и сега техните историчари ги настървиха към България.
 • 12 Този, Кръсте Мисирков,

  61 5 Отговор
  Според биографията му, явно се е държал като пуйка. И тако и вако, според руската политика към момента. Всяка прилика, с Димитър Благоев , е “ случайна”. И с Георги Димитров, също...
 • 13 Моше лихваря

  42 10 Отговор

  До коментар #10 от "Makedonec":

  Шо е маке се е бугарин(татарин)

  Коментиран от #15, #17

 • 14 Кирил

  72 2 Отговор

  До коментар #10 от "Makedonec":

  Албанците са мнозинство във почти всички градове включително община Скопие.За Тетово Куманово Кичево струга Гостивар е ясно. Македонците са мнозинство например в Делчево,ама то там и хора не останаха,даже котките и кучетата избягаха.

  Коментиран от #76

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор

 • 16 Пацо

  79 1 Отговор

  До коментар #10 от "Makedonec":

  Да ви го честитя новото име на държавата.И глейте го устиска барем 10,15 години,че после иде Илирида.
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 българин

  71 0 Отговор
  Сите сте българи
 • 19 един от стадото

  62 3 Отговор

  До коментар #10 от "Makedonec":

  Сериозно, и за три града два официални езика вадите.
 • 20 ИЗХОД

  89 1 Отговор
  Народното събрание на Република България да престане да бъде антинародно и антибългарско, и да денонсира така наречения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, на три основания: 1. Прекратено съществуване на държавата Република Македония. 2. Отказ на държавата Северна Македония да изпълнява договора между Република България и Република Македония. 3. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония е нищожен като омразен за българския народ, и потъпкващ националния интерес на българите в България и в Северна Македония, чрез противопоставяне и разделение общия им език, и на общата им история. Министерски съвет, начело с Бойко Борисов, да внесе в Народното събрание проект за денонсиране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония или инициативата да бъде на всяка парламентарна партия, която милее за своя народ, държава и за езика на своите деди - българският език.

  Коментиран от #25

 • 21 Мдааа...

  73 5 Отговор
  В бъдещето Македония ще бъде разделена между България и Албания

  Коментиран от #27

 • 22 СВЕТИ ОТЕЦ ПАЙСИЙ

  68 4 Отговор
  ОООО НЕРАЗУМНИ ЮРУДЕ ,ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН ,СПОМЕНАВАТ СЕ 5 БЪЛГАРСКИ КАНА ОТ 165г.ДО 680г СЛЕД ХРИСТА НАРОД С 1900 ГОДИШНА ИСТОРИЯ ,,Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз и досега."
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 Stormtrooper

  92 2 Отговор
  Относно Македония като географско понятие и език :В САЩ,, много щати са с индиянски имена-Юта, Дакота и т.н., само че там не се говори на езика на племето Юта или Дакота, а на английски (не американски), макър че се нарича американски английски заради някои разлики. Какъв им е проблема на македонците да кажат, че говорят македонски български?
 • 25 един от стадото

  61 2 Отговор

  До коментар #20 от "ИЗХОД":

  сам знаеш, че няма да стане. И все пак на това прекрасно предложение слагам и едно допълнение- Со кротце и со благо и малко кЮтек
 • 26 КОНСТАНТИН АПАМЕЙСКИ

  43 5 Отговор
  ,,Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква, която се намира в Апамея, провинция Сирия Секунда. Ръкоположен съм от Авраамий, епископ на Аретуса. Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч загубата ,която претърпяхме във войната с България 681 година,,
 • 27 Аааа

  9 62 Отговор

  До коментар #21 от "Мдааа...":

  Според доклада на американския посланик в България,то България щяла да бъде поделена между Турция и Сърбия. Дано не го направят..

  Коментиран от #32

 • 28 Гоце

  8 79 Отговор
  В енциклопедиите пише ,че българите са придатък на македонците и братята Кирил и Методий са македонци.

  Коментиран от #42

 • 29 Сандански

  7 97 Отговор
  Понеже още вчера ви казах какво мислят за вас в Македония и мак диаспората по света , пак не казвате вярно нещата . Нека нещата бъдат кристално ясни - В Македония вече дори и тези от партията на Заев не искат да имат връзка с българия ..Стево Пендаровски президента на Македония говори че ще се откажат от договора или ще уведомят Европейската Кохмисия заради условията на българите . Истината и правдата е на тяхна страна

  Коментиран от #96

 • 30 ИЗ РЕЧ НА КОНСТАНТИН АПАМЕЙСКИ 681г.сл/х

  30 3 Отговор
  ,,Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз и досега."
 • 31 Горския

  8 61 Отговор
  Защо в САЩ и Канада уж българските църкви ги наричат македонски.

  Коментиран от #35

 • 32 Не бой се!

  14 12 Отговор

  До коментар #27 от "Аааа":

  Братушките пак ще ни спасят.

  Коментиран от #54

 • 33 До 4

  57 4 Отговор
  Като се изкъпе един македонец излиза ЧИСТ БЪЛГАРИН.
 • 34 ИЗ РЕЧ НА КОНСТАНТИН АПАМЕЙСКИ 681г.сл/х

  13 0 Отговор
  ,,Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз и досега."
 • 35 А аз мисля,че

  39 2 Отговор

  До коментар #31 от "Горския":

  За хора които пият белина ,е нормално да мислят така.
 • 36 ИЗ РЕЧ НА КОНСТАНТИН АПАМЕЙСКИ 681г.сл/х

  12 2 Отговор
  ,,Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква, която се намира в Апамея, провинция Сирия Секунда. Ръкоположен съм от Авраамий, епископ на Аретуса. Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч загубата ,която претърпяхме във войната с България 681 година,,
 • 37 Сандански

  7 99 Отговор
  Между другото договора и условията на България са публикувани на сайта на Австрийското правителство и всички ви се смеят на условията А Никола Гриевски е пък под крилото на Виктор Орбан и за сега две държави Австрия и Унгария са от страната на Македония Но така ще стане и с другите страни в Европа просто защото е смешно това с бълг история , с бъл изнудвания Страните по света отдавна изучават македонска история и език в отеделни университети ...Русия тоже

  Коментиран от #72, #84, #99

 • 38 Стойчев

  8 2 Отговор
  Писачка пише в предвид, или все пак предвид, авторе
 • 39 Неграмотен

  6 3 Отговор
  Журналист от факти," в предвид"
 • 40 Patriot

  74 5 Отговор
  Една нация, един народ сме! Имаме обща история и на български език говорим.Който не знае историята, няма бъдеще! Какво още не е ясно?
 • 41 Ястребовски

  16 6 Отговор
  Мисирков муахахааааа
 • 42 един от стадото

  37 2 Отговор

  До коментар #28 от "Гоце":

  а в енциклопедията пише ли за злото куче и злата тояга. Пък на оня под теб ''Сандански'' препоръчвам арменския поп. Що клекнахте на гърците бе, щот са хитри нали, за кой ли път. Да са е..м в главите прости ний, за кой ли път. Ника ми не е случаен, май..

  Коментиран от #46

 • 43 доброволец

  37 5 Отговор
  За първи път чух израза/ що е маке все е лайно/ през 1979г. като войник.Имахме един екземпляр от района на с .Левуново и т. н.Та веднъж го шамарих щото често се упражняваше в спрягане на глагол в майчино време ,та му държеше влага.Тогава не се знаеше че имаме бг в СръбскатаРМАКЕДОНИЯ ИЛИ ПОНЕ НЕ СЕ ТИРАЖИРАШЕ.А ПЪК ДНЕШНИТЕ НОВИ МАКЕДОНЦИ ТА БИЛИ И СЕВЕРНИ да си оправят софтуерите и GPS-сите.
 • 44 Землянина

  66 5 Отговор
  Бракя македонци, оти сакате да сте србска провинция, а не европейска дръжава?
 • 45 боце

  65 2 Отговор
  Стига с тез "македонци" Крум го е казал, щом не искаш мира, нати секира. Вето за ЕС.
 • 46 Сандански

  5 49 Отговор

  До коментар #42 от "един от стадото":

  Няхма клякане - на практика маляките отстъпихма и дадоха името Македония като има една представка Северна която никой не използва А и всъщност е дори добре защото се разбира че има и други Македонии - източна и 'южна На практика след време това ще е повод за обединение на трите дела на Македония
 • 47 635 ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА

  32 2 Отговор
  ДОГОВОР МЕЖДУ КУБРАТ- КАН НА БЪЛГАРИТЕ И ИРАКЛИЙ- ИМПЕРАТОР НА РОМЕИТЕ
 • 48 vvvvv

  51 2 Отговор
  Ние само трябва да седим и чакаме, но изключително твърдо зад българската позиция. Те сами ще трябва да игнорират титовото си наследство. Не са в печеливша позиция. Само на Тиквата да не му наредят началниците и той да сведе мирно глава.
 • 49 Мим

  29 2 Отговор
  Абе чувства се малко навеждане в коментара им,ама няма да ни е лесно с тях.Целта им е да ни омотаят,че са донякъде съгласни с нас и ние да клекнем и ги признаем както те си искат.След това ще имаме още повече неприятности от тях,но да мислят нашите историци и политици,те имат много повече акъл..

  Коментиран от #69

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор

 • 51 Народа

  29 3 Отговор

  До коментар #1 от "Йозеф":

  За тази шижофрения сме виновни ние и нашите продажни правителатва.Вместо да им скръцне с зъби ние се натискаме да ги признаваме та и танкове им даваме.А можехме отдавна да ги излекуваме но трябва обич към България и топки,големи топки.

  Коментиран от #91

 • 52 стоян георгиев

  53 3 Отговор
  няма никаква дилема кви са гоце делчев или мисирков.както и македонците трябва да знаят че гоце делчев не се е борил за македония ,а за македония и тракия!!!организацията му се казвам вморо или вътрешна македоно-одринска революционна организация,която обхваща населените с българи османски земи в македония и тракия!всъщност македонците знаят всичко това много добре .

  Коментиран от #63

 • 53 Баварски летописец Авентин (Aventinus)16

  18 1 Отговор
  Част от ранните БЪЛГАРИ , в състав на четири племена, се преселили от северните склонове на Кавказ към Дунава. Около 487 г. те се сблъскват с остготите и се заселват източно от р. Тиса. Титлата на техния владетел е ,,Бат,,
 • 54 Orthodox

  21 8 Отговор

  До коментар #32 от "Не бой се!":

  Русофил съм, но не мога да не призная, че русите имат много по-голям афинитет към Сърбия, отколкото към България. Така че е силно съмнително, дали ще ни спасят, особено след като сме им показвали среден пръст вече няколко десетилетия от 1989 насам, управлявани от задокеанските юдеомасони.

  Коментиран от #59

 • 55 Баварски летописец Авентин(Aventinus)16в

  8 3 Отговор
  Част от ранните БЪЛГАРИ , в състав на четири племена, се преселили от северните склонове на Кавказ към Дунава. Около 487 г. те се сблъскват с остготите и се заселват източно от р. Тиса. Титлата на техния владетел е ,,Бат,,
 • 56 чифте мартенички

  20 0 Отговор
  Има една дума БАЛКАНИЗАЦИЯ - (BALKANIZATION), която напълно обяснява положението на Балканите, които още са наричани БАРУТНОТО БУРЕ на Европа, по очевидни исторически причини, но хората изглежда са прекалено тъпи за да го проумеят и за това, други държави продължават ловко да ги манипулират и настройват едни с други и да накарат брат с брата да скарат и да ги накарат да се избият.
 • 57 Радо

  19 3 Отговор
  На всички макета да им го туря у газот.
 • 58 Истината

  1 12 Отговор

  До коментар #4 от "Анонимен":

  Чист македонец!
 • 59 стоян георгиев

  29 10 Отговор

  До коментар #54 от "Orthodox":

  само като написа че си русофил и няма нужда да умуваш!!!!само да ти напомня че не българия ,а русия ни показа среден пръст.тва го стори горбачов още 1986 година ,при което българия въпреки че бе наи-верния съветски сателит фалира и настъпи адски икономически и морален крах,които продължи до 1996 година!българия чакаше руснаците 10 години,докато го докарахме до заплати 5 долара и пенсии 2.едва след 1997 година форсирахме пътя си към нато и ес където бяхме приети със сериозно закъснение от останалите европеиски страни и с напълно разбити икономика и администрация.и след още 10 години путин се сети че ние сме предали русия,а местните ибрикчии поехте плочата!и веднага с новите опорки включите евреите,педерасите и т.н.знаеш ли другарю русофил че наи-близките хора до путин са евреи?и че в русия е пълно с хомосексуалисти?русофил е достатъчно да напишеш ,другото е ясно!

  Коментиран от #67

 • 60 Васко

  9 10 Отговор
  То пък един ЕС.:)))
 • 61 Някой знае ли

  17 3 Отговор
  Какъв език са говорели македонците преди идването на Аспарух? Също така какъв език е говорел Аспарух?
 • 62 Тото Котуньо

  21 1 Отговор
  Ако лъжеш, трябва да лъжеш докрай. Ако си признаваш, че си лъгал, трябва да признаеш докрай. Това е големия проблем на Македония. Ако кажат цялата истината, разбиват основите на своята държавност. Между другото, никой няма да позволи промяна на границите в момента. Сближаването трябва да стане постепенно. Обща държава е почти невъзможна кауза. Но знае ли някой ...

  Коментиран от #68

 • 63 Уточнявам:

  35 2 Отговор

  До коментар #52 от "стоян георгиев":

  Колкото може да говорим за тракийски и мизийски език,толкова и за така наречения македонски. Това са различни диалекти на българския език.

  Коментиран от #75

 • 64 Йосиф,прав си,но

  27 1 Отговор

  До коментар #1 от "Йозеф":

  защо нашите управници се съгласиха на съвместна комисия за общата ни история?Просто трябваше да изискват от Македония да признае историческата истина. Която е ясна,убедителна,безспорна и е отразена в автентични исторически документи.

  Коментиран от #80

 • 65 Йосиф,прав си,но

  17 2 Отговор
  защо нашите управници се съгласиха на съвместна комисия за общата ни история?Просто трябваше да изискват от Македония да признае историческата истина. Която е ясна,убедителна,безспорна и е отразена в автентични исторически документи.
 • 66 Густо Майна

  14 2 Отговор
  Сбъркана е нашата политика към тази част на Балканите. С кои т.нар. македонци се разбират без проблем? С българите. Т.е., като по-голяма, силна и с позиции страна, трябваше да вдигаме пушилка възможно най-бързо да ги вземем в НАТО и Съюза. Без въобще да обръщаме внимание на щуротиите им: "да - добре" и толкоз! Дори и подлъгващи мазни фитили можехме да им палим; много добре беше например да поддържаме лееекинко "македонска" страна в спора с Гърция, така де - малко по византийски! След като ги "окошарим" в Съюза, за 20 - 30 год. бизнес, туризъм и "смесени" бракове набръжке щяха да решат проблема - со кротце, со благо и без никакъв кьотек!!! Ама трябва(ше) да се мисли и не прибързва. Давутоглу го каза и внедри в заглавие - "Стратегическа дълбочина"... Да! От тук нататък мисля, че е добре да се направят сериозни компромиси. И от двете страни! След това ние можем да започнем някскъв "невидим подход на асимилация", но се боя, че вече ще е много пипкав и с непредвидими последствия в бъдеще! Макета, макета... А преди 141 год. бай Марин Дринов направи София столица, заради Вас!

  Коментиран от #70

 • 67 Стоенчо,

  13 17 Отговор

  До коментар #59 от "стоян георгиев":

  що се заяждаш? Няма как, българинът да намрази Русия. Да знаеш ,че пак ще се наложи да ни спасяват и пак ще има национализация.

  Коментиран от #71, #73

 • 68 Каква обща държава с тези келемета!?

  22 1 Отговор

  До коментар #62 от "Тото Котуньо":

  Ни ни трябват ,но че говорят български трябва за го кажат висосо и ясно.

  Коментиран от #100

 • 69 политици

  16 3 Отговор

  До коментар #49 от "Мим":

  Ако политиците имаха повече акъл от нас, нямаше сега да сме натова дередже. Нямаше да е сключен и срамният антибългарски договор с отцеругателите от българската област Македония, за да се подиграват днес със собствения си род.
 • 70 ИМПЕРИАЛИСТ

  6 0 Отговор

  До коментар #66 от "Густо Майна":

  Кaква "политика" ? Мaкeтaтa, в гoлямaтa cи чacт, изпитвaт живoтинcки cтрaх дa нe ги пoмиcли някoй тeхeн пoзнaт зa БУГAРAШИ...Cвидeтeл cъм нa тaкивa кoмични cцeнки, чe нe знaeш дa ce cмeeш ли или дa плaчeш.... Рeпубликa Мaкeдoния ce oтдeли oт Югocлaвия пo мирeн път зaщoтo ни МРAЗEХA. Вcякaкви припиcвaни зacлуги нa Бългaрия зa мирнoтo oбocoбявaнe ca фaнтacмaгoрии. Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи. В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa. Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия………… Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo.
 • 71 Гостът

  10 2 Отговор

  До коментар #67 от "Стоенчо,":

  Има как,но те не са българи.Само се пишат такива.Тея които отрекоха османското робство и твърдят,че пет века е имало обмяна на обичаи и нрави.Ако тия са българи...

  Коментиран от #74

 • 72 Самуил-български

  5 0 Отговор

  До коментар #37 от "Сандански":

  Копеленце гадно за тези твои думи много бой ще ядеш, много и не приказ вай много, че ше доа с мрака и нищо добро не те чака!
 • 73 стоян георгиев

  10 1 Отговор

  До коментар #67 от "Стоенчо,":

  аз се заяждам?ти лъжеш ,а твърдиш че аз се заяждам!!!!твърдиш че ние сме предали русия като стана точно обратното ,което ти показах нагледно.горбачов и елцин тотално ни прецакаха ,а българия чакаше !стигнахме до 5 долара заплати в чакането без да сме нарушили една договорка ,спазваики стриктно всички съветски предписания .тва що ни един русофил не го казва?нали сте честни и почтенни?що бе?

  Коментиран от #79

 • 74 стоян георгиев

  13 3 Отговор

  До коментар #71 от "Гостът":

  и стига с тия мантри ?от турско робство не ни спаси ссср или кгб ,те ни докараха комунистическото робство.само за да бъда конкретен ще ти кажа че хората на путин избиха почти всички освободители на българия които бяха доживяли до 1917 година както и техните деца.я провери кво стана с внуците на александър втори освободител и с граф игнатиев.та затова и като напишеш русофил ми е достатъчно.неук човек харесващ путин и пишеш щуротии!ако наистина харесваш русия както я харесвам аз е добре да почнеш да я изучаваш ,щото тя е велика страна ,но както българия все не попада на ръководство и вместо сега руснаците да имат стандарт и заплати като канада и ние като наи-близки на тях да ходим там да бачкаме и да правим бизнес мизерстват и са по-зле от нас.любител на русия не се става с целуване на путиновия г.з!
 • 75 стоян георгиев

  15 1 Отговор

  До коментар #63 от "Уточнявам:":

  като отвори темата ,ще поясня.литературния български език е направен на база говорите около търново.затова и там е наи-нискодиалектната зона,затова и езиците на западна българия или на южна са силно диалектни.езиците на македонците,тези в трънско или родпските са емблематични,следват тия във врачанско и монтанско както и шоплъка.имало е идея да се направят два официални български езика един източен и един западен ,но не се е осъществила.македонския език е създаден от диалектите около прилеп ,които са наи-силно сърбизирани.тва е направено умишлено и са взети част от сръбската граматика и букви.за наша радост македонските сътворители на езика не са били добри лингвисти и не успяват да прекарат падежи за македонския език и така тои си остава част от българския ,но просто е пълен със сърбизми и турцизми.създателя на езика се казва благои конев или блаже конески,които е потомък на сърбомани именно от региона на прилеп.тва обаче не му е попречило в периода 41-44 година да учи в софииския университет и да твърди за себе си че е българин.

  Коментиран от #83

 • 76 viktor

  4 0 Отговор

  До коментар #14 от "Кирил":

  v delchevo i v iztochnia chast na severna makedonia te sa vsichki bulgari haha i kato vidish vsichki sa neshto koeto ne sa s proizhod ot severna mak.
 • 77 viktor

  9 0 Отговор
  te poveche taka narichani " makedonci ili severno makedonci " imaat bulgarski proizhod i pasporti zashtoto i samite znaat che sa bulgari !!! NE BUDITE TUPI
 • 78 Маке Баке

  2 0 Отговор
  Шума ке ядам,комита ке ставам !!!
 • 79 Стар кашик

  5 1 Отговор

  До коментар #73 от "стоян георгиев":

  Браво, Сояне...този път ми харесваш, истината казваш, и само истината...от мене имаш най-големия+. Този път съм съгласен с тебе на 1000%
 • 80 Нашите управници се съгласиха,

  8 3 Отговор

  До коментар #64 от "Йосиф,прав си,но":

  защото са продажни и беше наложен от вън този анти-български пожелателен договор и измислиха тази комисия за прах в очите на хората. Спорните моменти се разискват,чрез дебати,преговори или комисия,винаги преди да се подпише договор,който правно и точно формулира всички договорени въпроси,както направиха гърците,в съответствие с международното право,без да им пука,какво ще кажат от трети страни. Макетата винаги залагат на антируската карта и си позволяват да шантажират запада,като изпечени уруспии. Последната измислица за БГ обществото е лъжата,че макетата ще имат проблем в преговорните,предприсъединителни глави,където БГ управниците ще се покажат мъже и ще защитят българския интерес, да ама мъже,без топки! ,
 • 81 Йорги

  20 0 Отговор
  До като бяха със Сърбите пишеха на латиница.А сега какъв измислен Македонски език.Не ги приемайте в ЕС.Само мръсотии ще правят.
 • 82 Хаха

  10 1 Отговор
  Българи и Македонци, един и същ батак.Каква Европа какви пет лева те неизкат да ни чуват камоли да ни гледат..
 • 83 Анна

  23 0 Отговор

  До коментар #75 от "стоян георгиев":

  И както казва един немски професор,специалист по балканистика,, македонски език НЕ съществува.Това е български език,изменен по политически причини,,
 • 84 Жоро

  7 0 Отговор

  До коментар #37 от "Сандански":

  До Сандански. Няма никакво значение на чия страна са Австрия или Унгария, пък е двете заедно. Важна е България, за всяка преговорна глава, и връщане назад няма. Understand? Всъщност връщане назад има - отново южна сръбска провинция, каквато са си и сега. Тогава всичките млади хора ще станат българи, защото това ще им отвори света.
 • 85 Толкова ли е трудно

  19 1 Отговор
  Мaкeдoния нямa дa e eдинcтвeнaтa държaвa в cвeтa, кoятo дa ce e caмooтдeлилa и някoлкo пъти дa cи прoмeня имeтo и в тoвa нямa нищo лoшo! Eдинcтвeнoтo кoeтo "Мaкeдoнцитe" трябвa дa нaпрaвят e дa признaят чe сa oт българcки произход, oтдeлили ce и решили да се самоопределят като друга нация и дa признaят че до 1945г., сa били един и същ народ с бългaрcкия c обща история и че езикът им произлиза и е диалект на българския...!!! Oт тaм нaтaтък Cвeтът знae чe caмocтoятeлнaтa мaкeдoнcкa държава е основана в 1990г. cъc coбcтвeн eзик oфициaлнo признaт oт OOН в 1974г и Бългaрия e първaтa държaвa кoятo oфициaлнo я признaвa..! Cлeд тази година -Мaкeдoния вече имa другa, нoвa caмocтoятeлнa история и Бългaрия винaги щe я пoдкрeпя зa EC...!!!!
 • 86 батко

  4 4 Отговор
  Изобщо никой не го интерисува Македония.Те са си независима република и зорлан няма да станат българи.Това е.Наздраве с жутата ракия.
 • 87 Etnolog

  8 1 Отговор
  Можем да приобщим Македония само с икономика и инфраструктура... Всичко останало налива вода в мелницата на Москва и Белград. Последните от десетилетия залагат и минират полето на добрите отношения между БГ и МКД
 • 88 гошо

  6 1 Отговор
  МакLайните приличат на щрауси,но са заврели главата си в собственото си седалище.Не трябва да ги пускаме в ЕС.
 • 89 User

  4 5 Отговор
  Време за отстъпки и от двете страни. Северномакедонците да признаят, че сме били един народ. А ние, българите, да приемем, че вече има такава държава със свой език и култура. Стига разделяне и спорове. Напредък така няма да се получи и други ще печелят заради тези кавги.
 • 90 User

  0 6 Отговор
  Време за отстъпки и от двете страни. Северномакедонците да признаят, че сме били един народ. А ние, българите, да приемем, че вече има такава държава със свой език и култура. Стига разделяне и спорове. Напредък така няма да се получи и други ще печелят заради тези кавги.
 • 91 Този коментар е премахнат от модератор

 • 92 Този коментар е премахнат от модератор

 • 93 гост

  3 0 Отговор
  Хубаво е че се дървим на македонците,но те са умряла котка,добре би било да го правим и с другите,които са по-силни,а не само да лежим на стари лаври.

 • 94 Македонец

  1 4 Отговор
  Да живее обединена Македония! Пирин, Вардар и Егея!
 • 95 gost

  6 0 Отговор
  Тия са пълни смешници, скоро албанците ще ги претопят, те за само некви интриги с България гледат да измислят.
 • 96 Този коментар е премахнат от модератор

 • 97 Реалист !!!

  2 0 Отговор
  То се е видяло , че макетата нямат шанс да се оправят най - добре тая измислена държава да я разделят на две 1/3 за Албания и 2/3 за България
 • 98 Хахаохах

  2 0 Отговор
  Виждате ли, макетата не искат да са българи, не горят от желание да имат нещо общо с мутренската и най корумпирана в Европа държава.
 • 99 българин

  5 0 Отговор

  До коментар #37 от "Сандански":

  България на прави голяма грешка, че ви призна измислената "държава"!
 • 100 паметник на ездач яхнал магаре

  4 0 Отговор

  До коментар #68 от "Каква обща държава с тези келемета!?":

  Ако макетата в Гърция и северна македония бяха едни и същи хора - един народ - те щяха да говорят един и същ език. Всички знаят че хората от областта Македония, която е в държавата Гърция, не ги признават нито за държава, нито че са едни и същи с тях.
 • 101 Реално

  0 2 Отговор
  Kъде бяха българите и България през 1977г , когато ООН официално призна пред света че има самостоятелен македонския език...????!! Хaрecвa ли им или нe нa бългaритe, но ДНЕС фaктитe ca cи ФAКТИ и мaкeдoнcкaтa идeнтичнocт нe мoжe дa бъдe пoвeчe пocтaвянa пoд cъмнeниe само oт Бългaрия и да е oбeкт нa прeгoвoри, зaщoтo Ceв.Мaкeдoния oт 1991г e caмocтoятeлнa cувeрeннa държaвa официално призната и от България, cъc cвoя coбcтвeнa идeнтичнocт и cвoй eзик кoйтo e признaт oт OOН като самостоятелен, тaкa чe e бeзcмиcлeнo повече мaкeдoнcкия eзик дa ce ocпoрвa чe прoизхoждa и e диaлeкт нa бългaрcкия, тaкa кaктo нe ce ocпoрвaт руcкия или украинския eзик...!!! Ceгa Бългaрcкoтo прaвитeлcтвo мoжe caмo дa приeмe чe имa някaквo oбщo иcтoричecкo и културнo нacлeдcтвo cъc Ceвeрнa Мaкeдoния ocтaнaлo oт минaлoтo и тoлкoвa ...!!!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.