Last news in Fakti

5 Май, 2020 16:15 7 533 15

Открито е антитяло, което блокира коронавируса

  • ваксина-
  • антитела-
  • коронавирус-
  • болест-
  • учени-
  • медици-
  • утрехтски университет

Откритието е начална стъпка към разработването на човешко антитяло за лечение

Открито е антитяло, което блокира коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Идентифицирано е напълно човешко моноклонално антитяло, което не позволява вируса на SARS-CoV-2 (COVID-19) да заразява култивирани клетки. Откритието е начална стъпка към разработването на човешко антитяло за лечение или предотвратяване на респираторното заболяване COVID-19, причинено от новия коронавирус SARS-CoV-2.

Съобщението за откритието е публикувано в Nature Communications и е извършено от изследователи от Утрехтския университет, Медицински център Еразъм и Harbor BioMed (HBM). Пандемията от COVID-19 се разпространи бързо по целия свят, заразявайки повече от 3,6 милиона души по света и убивайки над 250 000 души, предаде "Наука Offnews".

„Това изследване се основава на работата, която нашите групи са извършили през 2002/2003 г. върху антитела, насочени към SARS-CoV,“, разказва доцент Беренд-Ян Бош (Berend-Jan Bosch), ръководител на изследването от Утрехтския университет и съавтор на проучването в Nature Communications. "Използвайки тази колекция от SARS-CoV антитела, ние идентифицирахме антитяло, което неутрализира и инфекцията на SARS-CoV-2 в култивирани клетки. Такова неутрализиращо антитяло има потенциал да промени хода на инфекцията в заразен гостоприемник, да изчисти вируса или да защити незаразено лице, което е изложено на вируса".

Д-р Бош отбелязва, че антитялото се свързва към домейн, който се среща както в SARS-CoV, така и в SARS-CoV-2, обяснявайки способността му да неутрализира и двата вируса. "Тази характеристика на кръстосано неутрализиращото антитяло е много интересна и предполага, че може да има потенциал за облекчаване на заболяванията, причинени от възникващи в бъдеще коронавируси". „Това откритие дава здрава основа за допълнителни изследвания, които да характеризират това антитяло и да започнат разработка като потенциално лечение на COVID-19“, коментира Франк Гросвелд (Frank Grosveld), доктор на науките, съавтор на проучването, професор в академията по клетъчна биология, медицински център Еразъм, Ротердам и главен научен директор в Harbour BioMed.

"Използваното в тази работа антитяло е "напълно човешко", което позволява разработката да продължи по-бързо и намалява потенциала за странични ефекти, свързани с имунитета. Конвенционалните терапевтични антитела първо се разработват за други видове и след това трябва да бъдат подложени на допълнителна работа за "хуманизирането" му. Антитялото е получено с помощта на H2L2 технология с трансгенни мишки на Harbor BioMed". „Това е новаторски изследвания“, заяви д-р Джингсонг Уанг (Dr. Jingsong Wang), основател, председател и главен изпълнителен директор на HBM. "Необходима е още работа, за да се прецени дали това антитяло може да защити или намали тежестта на заболяването при хората. Очакваме да напредне разработката на антитялото. Вярваме, че нашата технология може да допринесе за справяне с тази най-спешна нужда за общественото здравеопазване и ние ще следване още няколко други научни пътища".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 SARS

    11 0 Отговор
    А кога откриха антитяло на CoV 1 ? :\
  • 3 Професор

    2 7 Отговор
    Ясно. Холандците са преминали на бака на китайските комунисти.
  • 4 CoV 20

    9 0 Отговор
    Не може ли да клонират антителата? :)

    Коментиран от #11

  • 5 токсикологията

    9 6 Отговор
    Антитялото се нарича ракия 42-43 до 45 градуса

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 аз съм

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "токсикологията":

    Това не е антитялото , това е купешка шльокавица. Антитяло е от 50 града нагоре !
  • 8 6857

    6 3 Отговор
    А нашите феодални старчета от БАН нали и те търсят лек - нещо за тях да драснете?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хараре

    0 0 Отговор
    ние ще следваМе още няколко други научни пътища".
  • 11 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "CoV 20":

    Да, това е идеята, а не да се прелива плазма. Щом е моноклонално предполагам е клонирано във фагова библиотека,вече може да се намножава и във бактериофаги, да се субклонира в бактерии и да се гледат във ферментори, а може да се вкара и за производство от растения, като после се пречиства с афинитетна хроматография посредством тага си. Монокланолно тагнато антитяло.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гого

    4 0 Отговор
    Глупости ..и аз мога да съм"мисирка" квото намеря в нета пиша,истина или фантасмагории ти читателю ще циклиш...
  • 14 12345

    14 1 Отговор
    ами де????и като прочетеш цитираното веднага може да ти светне и друго.... "Използваното в тази работа антитяло е "напълно човешко"...и по надолу..."Антитялото е получено с помощта на H2L2 технология с трансгенни мишки на Harbor BioMed"...и... Д-р Бош отбелязва, че антитялото се свързва към домейн, който се среща както в SARS-CoV, така и в SARS-CoV-2...до тук така...но,ако антитялото не го произведе самият организъм,то правят опит с горе описаното ,което означава ВАКСИНА...ако самият организъм не може да изгради антитело,набиеш му ВАКСИНАТА/с геном на заразата/...то каква е гаранцията ,че ВАКСИНАТА ще се "отрази" добре на това този организъм,той ще я понесе и ще приеме изкуствено направено антитяло????а това е принципът на ВАКСИНИТЕ....а има и друго...не спират да Убеждават ,че "COVA"мутира....и какво антитяло/ВАКСИНА/ ще правят тогава????????за коя от мутациите???Азиатската,Европейската,Американската????за коя??
    схващащ ли "ИГРАТА"
  • 15 Лао Дзъ

    0 1 Отговор
    Нарича се Любов и е винаги вътре в нас ,при някои хора е доста заспало изместено от омраза и страх ...