Last news in Fakti

8 Май, 2020 08:30 6 046 37

Азербайджан: Окупираният град Шуша, някога славен и красив, сега е самотен и осиротял

  • азербайджан-
  • армения-
  • шуша-
  • окупация-
  • наргиз гурбанова-
  • нагорни карабах

Армения, следвайки политиката на етническо прочистване, продължава да унищожава градското азербайджанско наследство

Азербайджан: Окупираният град Шуша, някога славен и красив, сега е самотен и осиротял - 1
Снимка: БГНЕС

Обръщение на д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България, по случай годишнина на окупацията на град Шуша в района на Нагорни Карабах на Република Азербайджан

На 8 май, когато Европа гордо празнува победата над нацизма във Втората световна война, ние в Азербайджан оплакваме съдбата на красивия град Шуша в нашия регион Нагорни Карабах (Dağlıq Qarabağ), който беше окупиран от въоръжените сили на Армения през 1992 година.

Често наричан люлката на азербайджанската музика и култура и Перлата на Карабах, славата на Шуша се разпростира из цяла Централна Азия и Близкия изток. Град Шуша (предишно име е Панахабад („Градът на Панах“), основан от Панах Али хан през 1750 г., е столица на Карабахското ханство от средата на 18 век до 1822 година. През втората половина на XVIII век, Шуша, считан за исторически, културен и стратегически важен град на Азербайджан, придобива голяма популярност на световния пазар благодарение на своите килими, коприна, тъкани и порцеланови съдове. През 80-те години на XVIII век строителството на великолепните крепостни стени на града е завършено. През този период в града се появяват много занаятчийски квартали,а търговията стремително се развива. Търговците от Шуша поддържат отношения с Тебриз, Техеран, Исфахан, Истанбул, Багдад, Самарканд, Москва и други градове. В града са изсечени сребърни монети "Панахабади".

Поколения и поколения композитори, музиканти, художници и писатели от Шуша подаряват на този храм на културата титлата „Консерваторията на Кавказ“. Шуша беше дом на една от водещите школи на мугама, традиционния азербайджански жанр на вокално-инструментално изкуство. Музиката беше толкова преплетена в живота на хората на Шуша, че сред хората има добре известна поговорка „дори бебета плачат под ритъма на мугам в Карабах". Това е центърът на азербайджанската култура, който подари на света такива творци като Узеир Хаджибейов (1897-1961), авторът на първата опера в ислямския и тюркския свят), Бюлбюл (1885-1948), известен азербайджански тенор, който се обучава в „Ла Скала", основава изкуството на вокалната опера в Азербайджан), Садъхджан (1846-1902), азербайджански музикант), Хан Шушински (1901-1979), азербайджански ханенде, народен певец) и др.

Хуршидбану Натаван, дъщерята на Мехтигулу хан, последния владетел на Карабахското ханство (1806-1822), се счита за един от най-големите лирически поети на Азербайджан. Известна е като „Дъщерята на Хана“, Натаван влиза в историята като високо образована жена на възрожденска епоха на своето време, която говори няколко източни и европейски езика, създава много запомнящи се стихотворения и елегантни рисунки, изработва изящна декоративна бродерия и добре разбира музика. Според източници между Хуршидбану Натаван и известния френски писател Александър Дюма-баща, е имало истинско приятелство. По време на неговото пътуване в Карабахското ханство A.Дюма играе шах с азербайджанската поетеса Натаван. Резултатът от играта става много запомнящ се. Натаван поставя Дюма в мат.

Музиката не е единствената отличителна черта на този регион. Шушинските килими със своите ярки цветни дизайни, отглеждани местни карабахски коне, занаяти и древни джамии, дворци и забележителна архитектура на града привличат търговци и туристи от близо и далеч от векове. Благодарение на приноса си към културата на Азербайджан, град Шуша през 1977 г. е обявен за Държавен исторически и архитектурен резерват. В началото на XIX век - на 14 май 1805 г. между карабахския хан Ибрахим хан и главнокомандващия руските войски на Кавказ генерал Цицианов е подписан Курекчайският договор. По този начин Карабахското ханство влиза в състав на Руската империя и веднага се започва преселването на арменци тук, за да укрепи позицията на царизма в Карaбах.

Изминаха 28 години от окупацията на Шуша. В резултат на окупация самият град и 30 села на Шушински регион са унищожени, 195 невинни цивилни са убити, 165 са ранени, а 58 души изчезват безследно. Над 24000 жители на Шуша трябваше да избягат, за да спасят живота си. В рамките на целенасочената политика на Армения за унищожаване, разграбване, оскверняване и присвояване на културно-религиозно наследство на Азербайджан в окупираните територии, само в Шуша над 170 сгради със статут на архитектурен паметник, 160 културно-исторически паметника, джамии, редки ръкописите са унищожени и подложени на вандализъм или изкуствена промяна на външния им вид. „Комплексът „Имарат на Панах хан“ и библиотеката, Ханският дворец и Карвансараят, джамиите „Ашагъ Гьовхар ага" и „Саатлъ", мавзолеят на Вагиф, къщата на Натаван и много други са сред тях.

Армения, следвайки политиката на етническо прочистване, проведена в хода на окупацията на Шуша, в нарушение на задълженията си по международното хуманитарно право, продължава да унищожава градското азербайджанско наследство. Днес Шуша е самотно, осиротяло и измъчвано място. Около 4000 души са заселени незаконно в Шуша. Джамията „Юхаръ Гьовхар ага" („Джума"), построена по заповед на Гьовхар ага, дъщеря на карабахския владетел Ибрахим хан, "се възстановява" от арменците и се представя като персийска. Тези и още много факти свидетелстват за коварния план на окупиращата държава Шуша да бъде изтрита от съзнанието на следващите поколения като известен азербайджански град (снимките са приложени тук).

Международната общност последователно и най-категорично осъжда използването на военна сила срещу Азербайджан и произтичащата от това окупация на неговите територии, както е отразено в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН под номера 822 (1993 г.), 853 (1993 г.), 874 (1993 г.) и 884 (1993 г.), като по този начин отхвърля всякакви действия, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан и отказва да признае за легитимна ситуацията, произтичаща от подобни действия. Редовните посещения на политическото ръководство на Армения в Шуша на 8 май „за провеждане на паради за празнуване“ на така наречения „Ден на победата“, толкова много напомнящ нацистката окупация на европейските градове през Втората световна война, е грозно напомняне на цивилизования свят за недопустимостта на политиката на омраза и ксенофобия, все още практикувана от Армения, страна партньор на Европейския съюз.

Международната общност е отговорна да гарантира стриктното спазване от Армения на нейните международни задължения и да изисква от тази държава да прекрати окупацията, както и да промени демографския, икономическия, социалния и културния характер на териториите на Азербайджан. Международната общност има това задължение пред вътрешно разселените лица в Азербайджан, наброяващи над 1 млн.

Азербайджан: Окупираният град Шуша, някога славен и красив, сега е самотен и осиротял


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    35 25 Отговор
    Бабикян, Хекимях иии Кеворкян няма ли да кажат нещо по въпроса?

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Смях

    40 17 Отговор
    Трябва да започва с '' Платена публикация'', за да не заблуждава хората.

    Коментиран от #15, #16

  • 3 Точно в десятката

    29 19 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Иначе Хекимян лае срещу Турското гонение над арменците в Османската империя
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дидо

    27 7 Отговор
    Готина азерка
  • 6 без думи

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Имаше война,едната страна излезе победител,другите загубили.След това през 2016г. пак имаше атака от азери ,но пак загубиха.Война не само плямпане..трябва да имаш мотив за да се биеш за една или друга идея.. Азери не са навите много да воюват за тази територия,като имаме впредвид с какъв ресурс разполага Баку/газ,петрол/ и бедна Армения.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 mediator37

    36 14 Отговор
    Жената на президента на азерите е крупен дарител на пари за България- говорим за порядък на милиони. За това капе зехтин от тази статия, обаче... Истината е съвсем друга. В Нагорни Карабах азерите (които са турци) решиха да правят етническо прочистване, като започнаха от родилните домове и разпаряха коремите на арменките с бебетата. Колеха азерите през 20-ти век и режеха глави, както турчин през 14-ти век. Тогава арменците, които са смел и героичен народ, ги изметоха от родните си арменски територии.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Политолог

    36 7 Отговор
    Правилно е, когато се повдига такъв въпрос да се почете историята. Нагорни Карабах е бил винаги част от Армения. Диктаторът Сталин взима червения молив и начертава нови граници и прехвърля Карабах към Азербайджан. След разпадането на СССР, се проведе референдум за независимост в Карабах и населението поиска да се присъедини към Армения. Всеизвестно е, че Азърбайджан са мюсюлманска държава яко поддържана от Турция
  • 11 Новичок

    14 6 Отговор
    И каква е файдата от тези резолюции на ООН???Арменците са си го преместили от единия в другия.А хекимиян е г... но иначе се подкрепят един друг-халваджиян-кеворкян-бабикян завладели са Бг-то.

    Коментиран от #31

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В.В.

    22 5 Отговор
    Азарите не самоите хора...Фейк ...Платена статия...Браво ,Армяни..
  • 14 Сливи за смет

    23 8 Отговор
    Азербейджан и огромни територии от Турция са изконни Арменски земи. Преди те са вършили и много по - лоши неща от тези, за които сега реват.
  • 15 уффф

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Смях":

    9 май е датата на победата над нацизма във Втората световна война, а не опита за сепаратен мир от страна на западните "победителки". Даже Франция е "победителка" може би с това че осигуряваше на немците в продължение на 4 години обслужване в публичните домове.

    Коментиран от #22

  • 16 уффф

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Смях":

    А и да не забравяме че азерите са тюрки, а арменците помнят кой ги кла в миналото и сега не желаят повторение. Бегайте азери ... ....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Метереолог

    14 2 Отговор
    Освен гореизложеното във форума , е истина това , че ако не е Русия там да озаптява , и едните и другите отдавна да са се хванали за вратовете и избили, макар и руските везни да са наклонени в арменска полза . И това , че Азербайджан се управлява от второто поколение , на служител на руските служби. Но и Турция налива от време на време масло в огъня.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да не забравяме и клането в ходжалъ

    6 13 Отговор
    Над жени старци и деца извършено от подлите арменци.

    Коментиран от #33

  • 22 На бумагите какво пише

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "уффф":

    Де факто е така , дори има френски батальони пред Москва , и фон Клюге им държи реч , за немските прусаци , заедно с французите как са влезли в Москва . Но все пак е важно това , че войната започна с французи , и англичани заедно против Германия , и са водили бойни действия , макар и много неуспешни , и Франция е давала някакъв принос срещу хитлеризма , макар и непълноценен . Все пак , а ако не ме лъже паметта за данните , общите жертви на Германия, във Франция и Полша са около 140 000 , преди месомелачката на" Барбароса " И оказаната съпротива е повода на Франция за това, както и Сърбия , и Гърция , като Гърция се съпротивлява по дълго време , и от самата Франция , заедно с английският контингент.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хохохо

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Метереолог":

    Пише се метеоролог.
  • 26 Защо така?

    14 9 Отговор
    Не съм видял нищо лошо от турци въпреки ужасните неща които пишат за тях и нищо добро от арменци въпреки прекрасните неща които пишат за тях?

    Коментиран от #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ехо от Армения.

    8 9 Отговор
    Ние просто си връщаме нашите земи лека полека а вие българите стойте само и гледайте как Турция ви превзема чрез мелезите си които живеят в България и след време ще поискат автономни земи както стана с Косово.
  • 29 шигши

    6 3 Отговор
    Осъждам насилието , което в ислямско арменския конфликт е 1към 1000 във вреда на арменците.
  • 30 History

    4 6 Отговор
    Азерите са тюрки. А българите какви са? Я прочетете хан Крум с какви е заселил Тракийската низина. С авари! А гърците изселил отвъд Дунав да се мешат с романизирани даки и да оформят румънската народност. Българи, авари и хазари са говорили на един и същи език, допреди княз Борис I да направи славянския официален. А арменците са досущ араби. И музиката им е прекалено сходна. Много ми е чудно, защо не ги водят семити.

    Коментиран от #35, #37

  • 31 Кинбо

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Новичок":

    А ти жив ли си бе бок....ук???😂😂😂
  • 32 Забелязъл.

    7 5 Отговор
    Тая хубавица защо не е забулена дане е стрийптизьорка?😂😁😀😅😃
  • 33 браво

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Да не забравяме и клането в ходжалъ":

    Браво на арменците, само чалми да хвърчат, тюркското е най - мръсното племе, има и още едно с което са комбина от векове от друга вяра...
  • 34 защо ли?

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Защо така?":

    Помак ли си?
  • 35 Много си чел...

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "History":

    Това в корана ли го прочете или в някой турски вестник?
  • 36 Тулуп

    3 0 Отговор
    Тази бих я напълнил
  • 37 Оракула

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "History":

    Никога и никъде няма сведения ,че азерите и аварите да говорят езика на Българите!
    Напротив ,винаги българите са определяни, като народ който говори ,кимерийско- скитски ,
    на странен език за всички около тях! Чист древен тракийски език!От както свят светува.
    Има много добре описан езика на Българите от Арабските хроникьори,
    те самите казват, че езика им е неразбираем!Докъто азерите и аварите са говорили подобни турски езици!
    Българите са били телохранители на Азерите от начало,един вид Викинги. Една от причините за това е, че не говорят азерски език!
    След една война последната помежду им те поемат за Волга и си основават Волжка България!
    Другите Българи, които поемат за Дунава и отсядат в Илирийска Българска вече Тракия,
    имат връзка единственно с аварите
    готит и хуните също и Перси и Ромеи! на Балканите !