Last news in Fakti

10 Май, 2020 06:00 2 763 71

10 май 1940 г. Чърчил става премиер на Великобритания (СНИМКИ)

  • уинстън чърчил-
  • великобритания-
  • премиер

Именно Чърчил е най-дълго сражавалият се срещу Хитлер политик

10 май 1940 г. Чърчил става премиер на Великобритания (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

На 10 май 1940 г. Уинстън Чърчил става премиер на Великобритания. Всяка година на 9 май на Червения площад в Москва се провежда Парада на победата. Малко известен факт е, че именно Чърчил е най-дълго сражавалият се срещу Хитлер политик.

В деня, в който той става премиер на Великобритания, Третият Райх нахлува в Белгия, Холандия и Франция.

Сър Уинстън Чърчил е и един от малкото предвидили заплахата от Хитлер преди избухването на Втората световна война.

От речта му пред Камарата на общините по повод встъпването му в длъжност като премиер за първи път е култовата фраза “нищо друго не мога да ви предложа освен кръв, труд, сълзи и пот”.

В края на войната Чърчил участва във всички срещи на тримата големи -Техеран, Ялта и Потстдам, и определянето на поствоенния световен ред. Чърчил е създател и на прочутата фраза за желязната завеса, спуснала се след войната през Европа от Щечин до Триест.

През 1946 г. в Университета в Цюрих той произнася една от най-важните речи за бъдещето на Европа. В нея Чърчил призовава да се тръгне към “Съединени европейски щати” и заявява, че “първата стъпка в пресъздаването на Европейското семейство трябва да бъде партньорство между Франция и Германия”, които само допреди две години са били смъртни врагове. Пет години след речта на Чърчил през 1951 г. е подписан договорът от Париж, с който се полагат основите на днешния Европейски съюз.

10 май 1940 г. Чърчил става премиер на Великобритания (СНИМКИ)
Снимка: Shutterstock

Преди това през март 1946 г. Чърчил произнася станалата известна като Фултънска реч, от която остават в историята с думите:

От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море над континента се е спуснала желязна завеса. Зад тази линия лежат всички столици на древните държави от Централна и Източна Европа. Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София, всички тези известни градове и населенията около тях лежат в това, което трябва да нарека Съветската сфера и всички са предмет под една или друга форма не само на съветско влияние, но и на много висока и в много случаи увеличаваща се степен на контрол от Москва.”


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    14 6 Отговор
    Аз да попитам - Как се пият 3 галона уиски за 1 ден ?
    Май някой го е правил, след като са го уволнили от Адмиралтейството през 1917, кой ли беше, нИ са сещам.
    Знаете ли кой ?

    Коментиран от #3, #51

  • 2 Справедлив

    27 8 Отговор
    Нагъл, арогантен и циничен политик е тоя... Спечелил е ВСВ благодарение на дебелия си колониален гръб и най вече на САЩ.... Той ще бъде осъден от Историята като военнопрестъпник заради бомбардировките не само над Германия, но и на същата тая Източна Европа, за която лее Крокодилски сълзи

    Коментиран от #7, #11, #22

  • 3 веселяк

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Не знам кой е, но още от кревата с халата и в едната ръка е димяла пура а в другата е била чашата с уиски 🥃.

    Коментиран от #4

  • 4 Мдааа

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "веселяк":

    3 галона !!!! :-) Тоя определено е знаел къде се намира :-)))

    Коментиран от #52

  • 5 Гкш

    23 0 Отговор
    Военните кампании на чърчил, срещу България завършват с неуспех. Англетата са яли доста бой заедно с Гърците. Затова, не са го повишили в по-горен военен чин. И от тогава ни е намразил, бомбардировки, рязане на територията, след военни големи репарации, и не е искал да ни присъедини към Запада а ни е оставил на сталин. А всички знаем, че присъедини Гърция и как гърците днес са по-добре с заплати и пенсии от нас.

    Коментиран от #8, #24, #25, #63

  • 6 Гошо

    14 1 Отговор
    Фактически той ликвидира Британската Империя и това за Желязната завеса ,която ще се спусне над Европа, не са негове думи ,а ги е изплагиятсвал от Гоьринг, като и цялата концепция по този въпрос Но какво нещо е пропагандата ,а
  • 7 Верно ли

    10 17 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Добре де с къв акъл България и тиквите и политици тогава обявяват война на империята Англия. Все едно аз ако съм 60кг аматьор да искам да се бия срещу Антъни Джошуа, и после олеле майко бият ме. Всички знаем как чърчил е бомбардирал България, защо сме му обявили война.

    Коментиран от #10, #29, #50

  • 8 Гошо

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гкш":

    Това въобще не е определящо Гърците винаги, от време оно са били по добре от нас Просто географски заемат доста по изгодна територия

    Коментиран от #17

  • 9 Лили

    24 3 Отговор
    Защо се споменава този българомразец.. Някой паметник няма ли да му се издигне?

    Коментиран от #16

  • 10 Гошо

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Верно ли":

    Как с кой ,с е тоя същия като на Иво Инджев и Соломон Паси

    Коментиран от #19

  • 11 Пако

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Слагам ти минус,само заради това че,ако
    Европа е трябвало да бъде освободена от него,
    то до сега,половината от населението и да се
    именува Адолф...иначе за другото си много прав.
  • 12 Това е руско-еврейски сайт

    10 3 Отговор
    С кого предполагате, че всъщност провеждате "конструктивен спор"??
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Реалист

    14 2 Отговор
    Статия за още една извра*тена полит.га*д.
    Т*вар откровенно ненавиждал държави като България, Румъния, Унгария и тн.
    Сражавал се с Хитлер, да,но не по-малко извратен престъпник от него.
    Доказан алкохолик обслужващ интересите на тайните общества и чифут*ските банкерски фамилии в тогавашен фащ които са финансирали паралелно И 2-те враждуващи страни.
  • 16 Абсурдистанска реалност.

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Лили":

    И това ще стане.
    Първо на нашите родни братя от фащ.
    Нали сме васална държава, трябва да се кланяме на господаря си.
    Сега ще се строи паметник в центъра на държавата софия на оня жълтият вселенски мозък от фащ в поза как пие дезинфектант.
  • 17 Дообре

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Аре бе верно ли?От 70-те години Западните инвеститори са наляли в гръцката икономика колосални суми пари. Плюс опрощаването на над 300 милярда евро. А на нас като бивши съветски сателити са по предпазливи.
  • 18 рада дълбоката

    17 1 Отговор
    Тоя ли беше дето искаше да направи от София картофена нива ?

    Коментиран от #21

  • 19 Факти

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    Ама времената са други и НАТО е на друго мнение. Така, че боли ме за Русия.

    Коментиран от #70

  • 20 Гост

    18 1 Отговор
    Като сте тръгнали да разказвате кажете всички факти. Как по негова заповед е бомбандирана София и мнението му за България. Иначе сега някой болен мозък ще припознае новия си идол и ще започне да ни убеждава на кого трябва да се кланяме.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чърчил Уинстън

    4 16 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Че какво им е лошото на бомбардировките над германия?!

    Коментиран от #26

  • 23 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Малко се споменава, че Чърчил е от рода Спенсър. Едни от най богатите аристократи на Острова. Спенсър е и лейди Даяна. Роден е в Бленхайм. Посетил съм палата с градините в Уудсток и е съм видял разкоша в който е живял.
  • 24 май от материала зависи

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гкш":

    И щото лошо живеехме почти се бяхме изравнили с Гърция по население . И те и немците се шашваха как може на лекар безплатно в университет също - имахме много повече социални придобивки за сметка на заплатите .За 30 годни що не ги стигнахме а Чехия вече има по добър стандарт и от гръцкия без излаз на море .

    Коментиран от #28, #54

  • 25 Констататор

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гкш":

    Англетата и Франсетата са яли точно един път бой от България и ние сме яли един път бой от тях при Добро Поле та не виждам къде те билу яли доста бой от нас.Вярно е че България има спорадични военни успехи срещу Световни Сили ама като цяло България във военно отношение си е смешна държавичка и тогава и сега.
  • 26 Историчка

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Чърчил Уинстън":

    Германия и София за демократизирани, а не бомбардирани, в София и тогава със софийско жителство са живели крепителите на нацистите. Не са бомбардирани селата и партизански лагери с британци като майор Томпсън. Какво друго да очакват? Япония единствено е имала привилегията за ядрено демократизирана, заради фанатичната им вяра в някакъв си император и яростната съпротива.
  • 27 Мим

    14 1 Отговор
    Тоя на времето само от Сталин го е било страх и с право,щото до тогава каквото е кажел ,ако Сталин не се съгласи,не може да стане.Затова се е успокоявал с пурата и уйскито..

    Коментиран от #49

  • 28 РЕАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "май от материала зависи":

    Не е добро сравнението ти с Чехия. В по голямата си част това са немци и Германия не го забравя. Инвестирала е страшно много пари там. Не можа да си върне територията оттам с война, а сега ще си я вземе с пари. Опитвал съм да се разбера в Чехия на английски, но не захапват, като минах на немски всички ми се радваха, а един възрастен човек ми рече" Това е майчиният ми език и не го забеавям"

    Коментиран от #30

  • 29 7835

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Верно ли":

    Ние сме нямали избор при влизането във войната. Всичко е било предрешено. Или влизаме на страната на Германия или ни изравняват със земята при походът им към гърците. Освен това, до преди войната основната част от банките в БГ са били немски, оръжието ни е било немско и дори самолетите ни са били темски.- По подобие на настоящето са ни били отпуснати с кредит.
    А иначе Чръчил трябва да бъде мразен от всеки Българин. Едно говедо, което не е крил омразата си към нас през целият си живот.

    Коментиран от #64

  • 30 Мдам

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    При всички положения чехите не искат да са една държава с германия и чехите си говорят на англииски без проблем.И немците да не се опитват да правят нови войни щото са плюнка във военно отношение и ще ги заличат тоя път на нивото на земята

    Коментиран от #31, #32

  • 31 РЕАЛИСТ

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мдам":

    Никъде не съм споменал, че ще правят войни. Купуват си нещо, което си е тяхно . Това са си територии, като нашите Западни Покрайнини. И не ги подценявай. Миналата година Еди министър на Меркел се изпусна" Имаме икономиката и способността за кратко време да станем най мощната държава във военно отношение" . Само за 6 години Хитлер е направил военна машина от която е треперил света. А колкото до немският език иди там и сам провери, че го говорят като роден.

    Коментиран от #33

  • 32 Мим

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мдам":

    За немците си много прав ,за да ненадигат глава и да си кротуват,но главната вина е ,че американците и англичаните ги завзеха,вкараха атом и много друго оръжие,а руснаците ги напуснаха.Може би руснаците не трябваше да отстъпват за ГДР или дори и обединени,да няма тогава никакви чужди войски или бази там..

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иван

    5 0 Отговор
    ........и унищожил най-много паметници на културата в Германия.
  • 35 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мим":

    Горбачов не е подписал нищо. Или е бил глупав или предател. Изтегли от ГДР най-големият танков юмрук, а не поиска изтегляне на англичаните и американците оттам. Говорил съм с английски военни от базите там. Питал съм, знаели ли да за руския план " 48часа на Ла Манша" Отговориха ми, че са знаели, но нищо не са можели да противопоставят.

    Коментиран от #46

  • 36 боце

    7 0 Отговор
    Този човек е ненавиждал бьлгарите. Негова е "заслугата" да попаднем в Свьтската сфера на влияние и то на цели 75 процента и се знае как в беше резултата.

    Коментиран от #39, #41

  • 37 А кюрдите ако знаете

    2 0 Отговор
    колко го обичат това превъплъщение на нагло-саксонството
  • 38 Гост

    3 0 Отговор
    Истината за желязната завеса е, че всъщност е спусната по инициатива на запада, а не от източна Европа, както ни манипулират през последните 30 години! И то от "най-дълго воювалия" политик от дивана по халат с пура и уиски....
  • 39 Трудно ще намериш народ

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "боце":

    който тоя да не е ненавиждал.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мдам

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "боце":

    Е ти кво искаш да замени Гърция за България ли.Чрез гърците владее топлите морета чрез България нищо.Трябва стратегически да си импотентен за да предпочетеш България.Освен това България винаги е била с Германия а последната винаги е срещу Англия и Франция Чърчил да не е луд
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 РЕАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хахаха":

    За първи път чувам някой да подценява Германия във техническо отношение и да принизява бойната им способност в две световни войни. Министърът каза, че имат потенциала, да станат най голямата сила. Армия се прави с пари и технически ум. Имат и от двете и едва ли някой ще им го оспори, ако има малко акъл, де? Или трябва да ти се обяснява, какво означава думата " потенциал"

    Коментиран от #45, #48

  • 44 Мдам

    2 0 Отговор
    Е нали като са при тях атомните бомби атакуваният Русия или Китай или който и да е друг ще цели Германия а не Сащ или Англия.Тоест ще използват надутите "могъщи" немци като жив щит.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 фактически

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "РЕАЛИСТ":

    Варшавският договор беше нищо без Полша Унгария Чехословакия Румъния и тн.От тези страни сами България долюбваше Русия.Другите не можеха да ги гледат и след разпада Русия вече е нищо.
  • 47 Асен Виденов

    3 0 Отговор
    Омръзва от подмяната на историята.
    Чърчил ще го изкарат идеолог на Обединена Европа??? Да ви припомня ДеГол, който иска Европа от Атлантика до Камчатка!!! Чърчил освен да изтъргува източна Европа, друго? А, той започва да припознава Гърция с древна Елада. Да не изглежда, че Англия се управлява от селяндур(съпругът на кралицата е гръцкия крал).
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Мдааа

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мим":

    Егати успокоението !!!! Това са 3 ГАЛОНА уиски САМО за 1 ден. Не бъркай ГАЛОН с ЛИТЪР. То 5 човека пият по-малко вода за цял ден, отколкото тоя САМ уиски е пил. Егати алкохолика !!!!!!
    Ти мани другото, НО както пише колегата товаПОСТОЯННО СМУКАНЕ на уиски е било съпроводено с постоянно пушене на пури. :-)) Я почни да пиеш ракия и в същото време пуши пура. Чудно ми е как е стоял прав !! :-)) Тоя е пиел повече от 4 Запорожки казаци взети заедно.

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ехехе

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "май от материала зависи":

    Даам и учеха лекарите десетилеетия и накрая на заплатна с не оценен труд. И строя беше толкова прогнил и задлъжнял, че Факт се разпадна комунизма.
  • 55 Лох Нес

    1 0 Отговор
    Тъпa пропаганда но има почва при не много грамотни хора. Чърчил бил най дълго сражавалият се с Хитлер. Да го у СЪРа баш. Психясали Разказвачи на приказки. Добре че е била ЧЕРВЕНАТА. АРМИЯ.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Gohhh

    3 0 Отговор
    СТАТИИ ЗА ЕДИН АЛКОХОЛИК КОИТО ОСВЕН ДА ДЪРЖИ ЧАШКА И ДА ФИЛОСОФСТВА ДРУГИ ДОБРИ ДЕЛА НЯМА . ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОМРАЗАТA МУ КЪМ БЪЛГАРИЯ И БОМБАНДИРОВКИТЕ.
  • 61 Нина

    3 0 Отговор
    Как се разрешава от продажното ни правителство да съществува подобен анти-български с-а-й-т ?
    Алкохолика Чърчил е бил срещу България. Мразел е България. Бомбандирал е
  • 62 Мдааа

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ти си смукач":

    :-)))) Абе ТО , я бегай си играеш
  • 63 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гкш":

    Гърците са се освободили по рано от нас. Натрупали са сила и международно влияние . И нямат 3 национални катастрофи - две загубени световни войни , и една балканска. Влачили са репарации много години от нас , от всичките ни катастрофи. Нека Фердинанд да беше опазил това което бяхме спечелили в 1 балканска война , тогава да бяхме се сравнявали , и сега щяхме да мерим сили с Франция , Германия . и можехме да си позволим бъдещ неутралитет.

    Коментиран от #65, #66

  • 64 тръгни след бръмбара да те закара на лай

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "7835":

    Както казваш , било е предопределено , още от времето когато ставаме сфера на влияние на явстро- германските кобурги .
  • 65 веселяк

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Гошо":

    Е да ама на нас само кУмунистите ни са виновни, а и Путин!
  • 66 Ххххх

    0 2 Отговор

    До коментар #63 от "Гошо":

    Абе аз сравнявам времето от както са в Европейското семейство та до днес. А истината, е че Западна Европа от тогава е наляла над трилярд евро в Гърция. Не случайно българки сменяват памперси още от 90те и стотици хиляди работят в Гърция а не обратното.Това показва коя икономика е действаща в дългосрочен план а не комунистката къде се разпадна.
  • 67 Ин вино веритас

    0 3 Отговор
    На всички българомразци ще кажа, че освен уиски Чърчил е пиел и вино. Хопа ! Каква изненада. Той е пиел само българско вино !!!!

    Коментиран от #71

  • 68 Чук и Гек

    4 1 Отговор
    Това също са думи на този сър - ,,Всяка сутрин се моля Сталин да е жив и здрав. Защото само СССР е в състояние да победи фашистка Германия”. Финиш на цитата! Искал да бонбардира София, да я изоре с трактор и да засади картофи и бостан! Добри намерения, но така или иначе не е успял да ги довърши!
  • 69 БЮЧ

    1 1 Отговор
    Стига сте писаи глупости.
  • 70 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Факти":

    Мислех че трябва да те боли за България
    Но нали става въпрос, с кой акъл сме обявили война тогава на САЩ и Англия, ами с е такъв като твоя
  • 71 падналия ангел

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ин вино веритас":

    Аха, и швепс! Да не е било "Манастирско шушукане"? Пиел е шампанско, по две бутилки дневно-"Пол Роже"! Хайде без фантазии, че как ли го е доставял българското вино, като сме били в състояние на война!
Новини по държави: