Last news in Fakti

11 Май, 2020 09:15 2 374 20

Русия е уморена след месец и половина неработни дни

  • русия-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • владимир путин

Държавните власти може да продължат за пореден път карантинните мерки, обявени в страната като "неработни дни" в края на март

Русия е уморена след месец и половина неработни дни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските власти може да продължат за пореден път карантинните мерки, обявени в страната като "неработни дни" в края на март във връзка с коронавирусната криза, прогнозира "Росийская газета" наред с други издания. Ситуацията ще бъде обсъдена днес, в последния ден от изолацията, на съвещание при държавния глава Владимир Путин, припомня печатът съобщение на президентския прессекретар Дмитрий Песков.

Междувременно все повече хора в Русия пренебрегват рестрикциите, стават "Ковид дисиденти", подиграват се на спазващите ограниченията и паникьорите, пише "Свободная пресса".

Вестникът цитира данни от анкета на центъра "Платформа", според които 53 на сто от жителите на страната не виждат смисъл в ограниченията, а ги подкрепят едва 47 процента. Повечето смятат ползата от карантината за съмнителна, а икономическите и социалните вреди за тях са очевидни, резюмира "Свободная пресса".

Русия е уморена след месец и половина "неработни дни" - повечето участници в допитвания искат вече не свобода, а работа, пише "Труд".

Анкети показват, че ако утре карантината внезапно бъде отменена, 8 на сто от запитаните ще отидат на кино или на концерт, а на работа - 44 процента. И още 18 на сто ще продължат да работят дистанционно, добавя изданието.

Броят на заразените в Русия надхвърля 209 000, но статистиката може би не отразява реалните факти, защото данните се събират с 20-дневно закъснение, пише "Известия". В друг материал всекидневникът изтъква, че пандемията и мерките срещу нея затрудняват дейността на статистиците, също както и на всички останали специалисти.

Коронавирусът внесе колосална неразбория в повечето икономики. Съответно рязко нараства ролята на държавата, която отпуска преференциални заеми, помощи за безработица и взема мерки в подкрепа на бизнеса. Ако тя оперира с твърде оптимистични данни, тази помощ може да се окаже неадекватна. Ако пък кризисните цифри изглеждат по-зле от фактическото положение, подкрепата от властите може да засили инфлацията и прекалено да увеличи държавния дълг, което ще се отрази на хората по-късно. Статистическите служби са изправени пред титаничната задача да интерпретират разумно противоречивите данни, идващи при тях, изтъква "Известия".

"Взгляд" сравнява "днешната глобална криза" с Великата депресия от 30-те години на 20-и век и предвижда сходен резултат - "все по-нарастваща концентрация на пари и власт в ръцете на шепа финансови олигарси".

Сега обаче финансовите системи на САЩ, Китай и Иран изглежда няма да пострадат особено много, предполага електронният вестник. Ако Москва вземе правилни, точни и навременни мерки, кризата може да се окаже добре дошла и за руската икономика - да стане катализатор на процеси, които ще разделят финансовата система на Русия "от световната банкерска мрежа. Създаването на алтернативна финансова система и резервна валута безспорно трябва да продължи. Въз основа на руския военен потенциал. Играта далеч не е приключила засега", пише "Взгляд".

С всеки ден коронавирусът заразява все повече домове за възрастни хора в Русия. По данни на благотворителния фонд "Радост на старини" 20 от 85-те региона на федерацията са съобщили в началото на май за Ковид-19 в заведенията за социална защита, пише в обширна статия "Комерсант".

Експерти обаче твърдят, че са заразени на практика всички подобни заведения в Русия - просто повечето регионални ръководители укриват тези данни, посочва изданието.

"Сега трябва да се положат големи усилия, на първо място за дезинфекция, най-добре с участието на военни медици. Защо наши военни медици направиха това в Европа, но не го правят тук, съвсем близо?", пита директорът на фонда "Радост на старини" Елизавета Олескина във връзка с международната помощ, предоставена от Русия на други държави заради пандемията.

Карантинните мерки променят цялото всекидневие на възрастните хора, отбелязва "Новая газета". От една страна, селата остават сравнително безопасни, "биологически чисти" пространства. От друга, коронавирусът става нов изолиращ фактор, засилва страха от самота, намалява още повече възможността да се запасиш с храна - заради страха от заразяване, намалява достъпа до медицинска помощ и животоспасяващи лекарства, пояснява вестникът.

По време на пандемията се изостриха териториалните спорове на Китай със съседни страни. Япония обвини КНР, че се опитва да заграби чужди острови, пише "Независимая газета".

Японското външно министерство протестира пред Пекин във връзка с появата на кораби от китайската брегова охрана край спорните острови под японска юрисдикция Сенкаку (Дяоюй) тези дни в Източнокитайско море. Това не е първият подобен инцидент с участието на КНР, посочва вестникът.

"Пекин се възползва от факта, че съперниците му в Югоизточна Азия се мъчат с всички сили да задържат пандемията и нейните икономически последици - надява се те или да не реагират на стъпките на Китай за по-нататъшна консолидация на завоеванията му (. . .), или да не го направят по оптималния начин", цитира изданието сингапурския политолог Колин Кох, говорил пред "Никей ейжън ривю" (Nikkei Asian Review).

"Комунистическото ръководство на Китай се надява да използва коронавирусната пандемия, за да сплаши азиатските си съседи", смята и коментаторът от британския в. "Телеграф" Кон Кофлин, също цитиран в "Независимая газета".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    2 1 Отговор
    Майм.уни,Идлиб не се намира в североиэточна Сирия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Руски еничарин

    21 8 Отговор
    Умарят се докато почиват . Това го могат само блатните народи .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гоце

    16 6 Отговор
    По добре да почиват да не правят глупости
  • 6 Лили

    18 5 Отговор
    Работят пият ,не работят пак пия ,разлика няма
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хихихи

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "хахаха":

    като видиш минусите,не ти ли става ясно,че българите не са им приоритет?кога си видял сосорня да се грижи за българин?

    Коментиран от #15

  • 9 Хауърд Лъвкрафт

    14 6 Отговор
    Но си имат Велик и безстрашен президент ..
    На 9 май излезна за 30 минути от бункера , без маска и защитен костюм , само с една бронежилетка ..
  • 10 Хауърд Лъвкрафт

    8 3 Отговор
    Почиваха си , почиваха
    Измориха се да си почиват .
    Сега малко ще си починат .
    И отново ще започнат да си почиват 😂
  • 11 11 май

    3 7 Отговор
    Утре се навършват само два месеца от извънредното положение в нашата мила родина България. Българите хич не се уморяват да са затворени по апартаментите си. Даже благоволиха да ни пускат в парковете на разходка - еднопосочно - като тренировка за еднопосочни разходки в централния софийски затвор.

    Много сме демократични, затова извънредното положение ще го продължим като нормално, т.е. регулирано в общите закони.

    Следенето и слухтенето в България, като член на ЕС, се превръща в правна норма!

    Що не си гледаме в собствената паничка?
    На прага сме на тоталния контрол чрез комбинация на 5G мобилните мрежи и анти-covid-19 ваксинация с добавка на наночипове за дистанционното ни командване, следене и ликвидация, но се занимаваме с чуждата умора...

    Коментиран от #12, #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Руски пияница

    5 2 Отговор
    Уморени сме, такова пиене и освинване никога не е било. Докато работехме имахме няколко часа без пиене, сега и това нямаме, пиеме просто, защото няма какво друго да правиме. Ето, отварям долапа да си взема хляб, вътре шише водка. Ми как няма да дръпна една глътка? Сядам на масата да ям, а там друго шише водка. Ми ще дръпна една глътка, как няма да дръпна. Сядам да гледам царя-слънце путя по телевизията, а до дистанционното - шише водка. Айде още една глътка отиде. Излизам да взема някое и друго дръвце за печката, а под навеса, измежду цепениците, лежи шише водка. Грехота е да не дръпна една глътка, студено е още все пак. И така всеки ден. Уморен съм вече.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мара Картечарката

    2 1 Отговор
    Ало,в Русия съм!Тук хората не са точно уморени от принудителната отпуска.Заплатите са малки,а като не работят.доходите на повечето домакинства съвсем се свиха.Президента даде някакви пари,но те едвам покриват най-необходимото.Накратко-глада ще победи страха.
  • 20 Голем смях

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "11 май":

    Явно ти си чипиран отдавна.От извънземни.С коя планета контактуваш?