Last news in Fakti

13 Май, 2020 13:16 2 893 13

Учени откриха у прилепи вирус, подобен на коронавируса

  • китай-
  • коронавирус-
  • лаборатория-
  • прилепи-
  • учени-
  • вирус

Това е доказателство за естествения произход на новия коронавирус

Учени откриха у прилепи вирус, подобен на коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Група учени от Китай и Австралия откриха у прилепи коронавируса RmYN02, който прилича по структурните си свойства на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи ТАСС, като се позовава на SCMP.

Това е доказателство за естествения произход на новия коронавирус, който предизвика пандемия. Образци от RmYN02 са събрани в югозападната китайска провинция Юнан между май и октомври миналата година. В структурата му са открити патогенни елементи, сходни с аминокиселините в SARS-CoV-2.

Преди това учените смятаха тези аминокиселини за необичайни. "Резултатите от изследванията ни говорят, че тези аминокиселинни съставки, които преди изглеждаха доста нетипични, могат да възникнат по естествен път в бетакоронавирусите", отбелязва проф. Шъ Вейфън от Първи медицински университет в Шандун.

"Това дава сериозни доказателства срещу хипотезата за лабораторния произход на новия коронавирус SARS-CoV-2", добавя той. Западни медии и политици, сред които и държавният секретар на САЩ Майк Помпео, изразиха мнения, че новият коронавирус се е разпространил по света след изпускането му от лаборатория в Ухан, Китай. Именно от Ухан тръгна коронавирусната пандемия, пренасяйки се бързо по цялото земно кълбо. В момента по света има над 4 357 000 заразени с новия коронавирус, като най-много са те в САЩ - над милион и 400 хиляди.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ломбов

    3 4 Отговор
    Дивите животни имат много по-силна имунна система от човека и вирусите им и бактерии също са по-силни и издръжливи от човешките, консумацията им крие огромен риск тъй като термичната обработка не винаги елиминира тези микроби

    Коментиран от #12

  • 2 А бе

    23 1 Отговор
    Прилича само, но нашият ковид 19 идва от лаборатория и никой не може да ме убеди в противното.

    Коментиран от #3, #5, #9

  • 3 Гербав трол

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    Rаlph Bаriс, изcлeдoвaтeл пo инфeкциoзни зaбoлявaния в Унивeрcитeтa нa Ceвeрнa Кaрoлинa в Сhаpеl Hill, минaлaтa ceдмицa (9 нoeмври) публикувa прoучвaнe зa уcилиятa нa cвoя eкип дa рaзрaбoти вируc c пoвърхнocтния прoтeин нa кoрoнaвируca SHС014, oткрит в прилeпитe в Китaй и гръбнaкa нa тoзи, кoйтo причинявa тeжък ocтър рecпирaтoрeн cиндрoм (ТOРC). Хибридният вируc мoжe дa зaрaзи клeткитe нa дихaтeлнитe пътищa нa чoвeкa и дa причини зaбoлявaнe при мишки, coчaт рeзултaтитe oт eкипa, публикувaни в Nаturе Mеdiсinе .

    Рeзултaтитe дeмoнcтрирaт cпocoбнocттa нa пoвърхнocтния прoтeин SHС014 дa ce cвързвa и зaрaзявa чoвeшки клeтки, пoтвърждaвaйки oпaceниятa, чe тoзи вируc - или други кoрoнaвируcи, oткрити във видoвe прилeпи - мoжe дa e в cъcтoяниe дa нaпрaви дирeктeн cкoк нa хoрa, бeз първo дa ce рaзвивa в мeждинeн гocтoприeмник, cъoбщи Nаturе. Тe cъщo тaкa пoднoвявaт дeбaтa дaли тaзи инфoрмaция oпрaвдaвa риcкa oт пoдoбнa рaбoтa. "Aкo нoвия вируc избягa, никoй нe мoжe дa прeдвиди трaeктoриятa нa рaзпрocтрaнeниe"

    Коментиран от #8

  • 4 Пламен

    9 0 Отговор
    Ха ха, това не е доказателство.
  • 5 Гербав трол

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    Варно е че идва от лаборатория в краварника
  • 6 Верваме им!!!

    4 2 Отговор
    Как ли пък не!!! Хамериканците ще се чудят кво да измислят за да прикрият изкуствено създадения вирус!! Веднага впрягат китайските тролове и австралийските поданиици на бабчето Елизабет 2
  • 7 САЩ и учените измамници

    9 1 Отговор
    Първо казаха, че вирусът се предал от хранене с прилепи, а после казаха, че COVID-19 не се предавал през храната, защото храносмилателния тракт веднага убивал вируса. Излиза, че прилепът се изкашляш в лицето на гладния китаец и той взел че предал болестта на цял свят - хахахахахаха!!! То ако става така, дисега да няма нито хора, нито животни на тази планета!!!
  • 8 И да попитам

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    Колко милиарда са взели за фалшиво то откритие да хвърлят прах в очите на хората. Стига глупости. Години живях с прилепи без да се разболея от вирус. Всички вируси са създадени от ръката на психопати

    Коментиран от #10

  • 9 НАСКО

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    И то от лаборатория, която не е нито в Китай, нито в Русия, а е далеч по-назапад, или на изток!
  • 10 Гербав трол

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "И да попитам":

    Ти можеш ли да четеш - това е публикация в научно списание че в лаборатория в САЩ създават химерен вирус като комбинират вирус от прилеп със вирус ТОРС. Новия вирус може да се предава от човек на човек - какво общо имат тук прилепите.

    Точно това е доказателството че сегашния вирус е създаден в лаборатория в САЩ - пак прочети публикацията. Даже учените предупреждават че това е много опасно и може да предизвика световна пандемия (което и се случва).
  • 11 В момента компартията

    2 0 Отговор
    В момента компартията на поднебесната империя на..... може да си плати за ккаквито резултати искаш.. То това проблема на 21 век - контролът се концнтрира в ръцете на шепа функционери.
  • 12 ех специалист си ти

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ломбов":

    предполагам и лек знаеш
  • 13 Вируси има от хиляди години, и хората

    1 0 Отговор
    Живеят с тях и между тях!! Когато някой, решат да спечелят много милиарди от тези вироси, някой пуска някой модифициран и започва, голямия Бизнес!! Мелинда и Бил трябва да прехвърлят дялове и на децата си от Фондацията, защото кривата на облагане на доходите в Щатите е много стръмна!! Само Събиране са учили!!!