Last news in Fakti

13 Май, 2020 15:00 1 562 5

ЕК: Приложенията за проследяване на коронавируса не трябва да бъдат задължителни

  • ес-
  • ек-
  • приложения за проследяване-
  • апликация-
  • смартфон

Страните-членки бързат да разработят мобилни приложения за проследяване на хора, които са влезли в контакт със заразени

В сряда Европейската комисия ще призове правителствата на ЕС да използват доброволно приложения за проследяване на разпространението на Covid-19 като част от пакет от мерки, насочени към премахване на ограниченията по границите и съживяване на туристическата индустрия. Това предаде Reuters.

Страните-членки бързат да разработят мобилни приложения за проследяване на хора, които са влезли в контакт със заразени, надявайки се, че технологията на смартфоните ще им позволи да отворят границите, без да създават опасност от втора вълна на заразявания.

ЕК: Приложенията за проследяване на коронавируса не трябва да бъдат задължителни
Снимка: Shutterstock

Това от своя страна предизвика редица притеснения относно събирането на лични данни. Много хора се опасяват, че правителственият надзор ще продължи дълго след облекчаването на вирусната криза. Приложенията използват Bluetooth, за да идентифицират влезлите в контакт със заразени от Covid-19.

EK се опита да овладее подобни страхове, като заяви, че достъпът до транспортни услуги не трябва да бъде обвързан с използването на такива апликации.

„Използването на мобилните приложения за проследяване на коронавируса трябва да бъде доброволно. По този начин пътуващите ще имат възможността да помогнат в откриването и прекъсването на пътя на инфекциите, както и в намаляването на риска от по-нататъшно предаване“, гласи документ на Комисията, видян от Reuters.

„Поради трансграничния характер на транспорта е важно да се опитаме да гарантираме оперативната съвместимост и взаимното приемане на такива мерки“, се казва още в документа.

Притесненията, че приложенията не могат да работят в целия ЕС, се появиха след напрежение между Франция и Apple. Държавата обвини технологичния гигант, че подкопава усилията ѝ за борба с коронавируса, като отказва да направи iPhone по-съвместим с планираното приложение за проследяване на пътя на инфекциите „StopCovid“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много удобно а

    5 0 Отговор
    Официално следене
  • 2 Аз не ползвам можилен телефон

    4 0 Отговор
    Сори
  • 3 Гей Билтс

    3 0 Отговор
    Само ваксините!
  • 4 Мислещ

    4 0 Отговор
    Даа, няма да са задължителни...през първите няколко месеца.

    Не е далеч моментът, когато нормалните хора ще трябва да излизат от вкъщи без смартфон.
  • 5 фактология

    2 0 Отговор
    Охоо.От сега тренирам без мобилен навън и нямам проблеми.