Last news in Fakti

2 Септември, 2012 18:56 804 0

Португалия отново с проблемен дефицит

  • португалия-
  • дефицит

През първото шестмесечие на годината общественият дефицит на Португалия е между 6,7% и 7,1% - далеч от целта 4,5%, която си постави правителството пред международните кредитори, смята група експерти, работещи за парламентарната финансова комисия, коментира АФП.

"Ако тази оценка се потвърди, предвидените мерки за консолидация на бюджета няма да са достатъчни за постигане на целта за бюджетен дефицит" от 4,5% от БВП в края на годината, се чете в доклада на експертите, изпратен на португалските депутати.

Намаляването на бюджетните сборове е главният мотив, изтъкнат от независимите експерти, работещи за парламентарната комисия, натоварена с контрола на обществените финанси, цитирани от агенция Луза.

Докладът излиза след публикуването миналата седмица на цифрите за изпълнението на бюджета от януари до юли, които показват намаляване на бюджетните сборове с 3,5% през първите седем месеца на годината поради силното свиване на потреблението.

Впрочем, кредиторите на Португалия (ЕС, МВФ и ЕЦБ) започнаха във вторник петата си мисия за оценка на програмата за икономии и реформи, за която настояват в замяна на заема от 78 млрд. евро, отпуснат през май 2011 г. в замяна на широка програма за икономии, припомня БГНЕС.

Това строга терапия хвърли португалската икономика в рецесия с предвидени съкращения от 3% тази година на фона на рекордна безработица от 15%.

Представител на социалистическата партия – главната опозиционна формация, веднага заяви, че тези цифри показват "огромен провал на бюджетната стратегия на правителството".

Малко по-рано, португалският президент Анибал Каваку Силва омаловажи евентуален неуспех, като изрази мнение, че международните институции са се заблудили в предвижданията си, когато са изготвяли финансовия спасителен план за Португалия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: