Last news in Fakti

19 Май, 2020 22:00 1 849 6

Атомната индустрия може да е ключова за възстановяването на Франция

  • атомна енергетика-
  • франция-
  • икономика-
  • коронавирус-
  • възстановяване-
  • аец

Стартирането на програма за изграждане на нови атомни реактори ще бъде ефективно средство за икономическо и социално възстановяване

Атомната индустрия може да е ключова за възстановяването на Франция - 1
Снимка: Shutterstock

Поемането на ангажимент за изграждането на шест нови EPR реактора във Франция би било „ефективен стимул“ за възстановяването на икономиката на страната след коронавируса. Това посочва в позиция Френското общество за ядрена енергия (SFEN).

Програмата за поддръжка и инвестиции на държавната енергийна компания EDF предвижда инвестиции от 4 млрд. евро годишно за оптимизация на работата на съществуващите АЕЦ, но възстановяването след пандемията трябва да бъде подкрепено с изграждането на нов реактор, пишат от SFEN.

Стартирането на програма за изграждане на нови атомни реактори ще бъде ефективно средство за икономическо и социално възстановяване от 2021 г., посочват от SFEN и добавят, че атомната индустрия е „готова да се мобилизира“ като част от тези усилия, предаде World Nuclear News.

Оттам се позоват на скорошно проучване на Deloitte във Франция, според което всяко евро, инвестирано в ядрена енергия, генерира 2,5 евро в останалата част от икономиката. Според анализа, до 2030 г. всеки тераватчас, произведен от ядрена енергия, ще допринесе 360 милиона евро за Брутния вътрешен продукт на страната, което е три пъти повече от приноса на вятърната енергия. Експертите посочват още, че през 2019 г. цените на електроенергията за домакинствата в Германия, която постепенно се отказва от ядрената енергия, са над 70% по-високи от тези във Франция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Ох Боли

    4 11 Отговор
    А Чернобил беше ключов за разпада на СССР 😎
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    5 4 Отговор
    Е не требва ли на ветър и слънце да са тия ел централи Това с АЕЦа много назадничаво ,на Русия мирише
  • 4 гост

    10 1 Отговор
    Ама наща атомна индустрия я затриха. За да сме в Европата се съгласихме и на това условие. Погубиха ни като държава.
  • 5 В.В.

    6 1 Отговор
    Атомът, за мирни цели...Франсето знае кво прави...Произвежда и продава ..Атомната енергия ,,най чистата енергия..Другите проекти ,,вятър, слънце,и др.са частни бизнес олигархични проекти ..
  • 6 Зелен

    2 1 Отговор
    А кога ще спираме да вариме вода за енергия? Нали искахте зелено?