Last news in Fakti

21 Май, 2020 15:30 3 573 17

Гръцките туроператори се вайкат, очакват огромен спад на туристите

  • гърция-
  • туризъм-
  • туристи-
  • туроператори-
  • спад-
  • лято-
  • коронавирус

Гърция очаква максимум 9 милиона посетители

Гръцките туроператори се вайкат, очакват огромен спад на туристите - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцките туристически оператори обявиха, че очакват 70-процентен спад на пристигащите тази година, след като правителството обяви, че сезонът може да се рестартира - в средата на юни. Директните полети до островите пък ще започнат чак на 1 юли.

"Пристиганията ще бъдат намалени с поне 70%", коментира шефът на гръцките хотелиери Григорис Тасиос пред телевизия SKAI, като добави, че може да се очаква "максимум" от осем до девет милиона посетители, предаде БНТ.

Според статистиката през 2019 година Гърция е имала над 34 милиона посетители, което пък довело до приходи от над 18 милиарда евро. Ресторантите и баровете трябва да бъдат отворени отново идния понеделник, след като археологически обекти на открито отвориха тази седмица. Музеите трябва да бъдат отворени отново на 15 юни. Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че бързият отговор на Атина срещу вируса е "паспорт на безопасността, надеждността и здравето", за да привлече посетители.

Министърът на туризма Хари Теохарис заяви, че до края на май ще бъде обявен списък с държавите, възобновяващи полетите си до Гърция, с акцент върху възраждането на фронт за пътуване "от Балканите до Балтика". Пристигащите пътници няма да бъдат задължени да преминават пред тестове за вируси или карантина, но пробни тестове ще се извършват в туристически райони за епидемиологични цели, заяви министърът на туризма в сряда.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    15 4 Отговор
    Наште гъзари ще им пълнят гушките. Да не реват фарисеите.

    Коментиран от #8

  • 2 kolo

    16 7 Отговор
    Боко ГЕРБА ще им напълни курортите със симпатизантите си от село София - администрацията му голяма!!!

    Коментиран от #15

  • 3 Няма страшно

    17 12 Отговор
    Българите ще ви оправят икономиката. Нищо, че българската икономика я няма. Западняците, ще си останат по държавите за да събудят икономиката но Бай Ганьо, понеже не е по-умен от премиера си ще се втурне да спасява чуждата.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 реде

    8 4 Отговор
    ББ да ремонтира джамията на ДОган и да ходи до Гърция, Испания и др. офшорни страни...
  • 5 Вайкането е турска

    5 0 Отговор
    запазена марка. Хаха
  • 6 Миризлив пор

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Няма страшно":

    Не може едната година да правиш изявления "40 лева за шезлонг не са много, кой му е скъпо да не идва, има кой да дойде" а другата година "изберете българското да спасим бизнеса че фалирах". Просто кой му е било скъпо да плати 2 шезлонга + чадър за 150 лева си е намерил къде сянката със спането ще е толкова. А, да и там няма "летен грип" дето убива удоволствието от почивката на много хора.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 “Наште” гъзари са при мутрафоните

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    от ла-номорието,които ще гризнат дръвцето и тази година
  • 9 Сериозно ли

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Сериозно няма летен грип? А като дойдат британци, германци, руснаци и т. н., можеш ли да гарантираш че нямаш вирус?

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Бачо Киро

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сериозно ли":

    Можеш, като си наемеш виличка. Не е нужно всички да се бутате в ол инклузива. Бъди пътешественик, не турист.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Миризлив пор

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сериозно ли":

    "Летен грип" по морето има само по нашите ширини. Има много припокриващи се симптоми свързани с бактерията "ешарихия коли" а в същото време има много хотели и заведения пуснали тръбата директно в морето че по-евтино от колкото да се включат в мръсния канал. Нищо не намеквам да знаеш... Колко до това лято и какво ще домъкнат туристите... Идея нямам.
  • 13 Българин

    8 9 Отговор
    Байганьоовците ще им спасят икономиката, докато тяхната потъва и после ще реват що са бедни и пак ще гласуват за герб
  • 14 много ясно

    19 2 Отговор
    Изключително ми е приятно да слушам писъците на нашите пишман “бизнесмени" от хотелиерско-ресторантьорският бизнес. Все едно някой им е виновен за това ,че обърнаха черноморските ни курорти на бетонно хале с чалга ,че искат да ни хранят с лай.а а па ни е да им плащаме като за черен хайвер и трюфели ,че искат да забогатеят за един сезон ,за обслужващият перонал ,дето няма никава идея какво прави ,за безбройните родни мутри (маскирани ,като търговци .охранители ,пазачи на паркинг и продавачи на царевица) които изнудват за всичко (за което се сетим) ,за "евтините" медицински грижи ,за единственото ни право (като клиенти) - да плащаме (кой - колкото ни каже) и пр. и пр. Та - поради изброените (по горе) причини (и защото не съм достатъчно богат за Слънчев бряг) - разбира се ,че ще отида в Гърция.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бг Туриста

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "много ясно":

    Абе пускай ги по нанадолнището тия михлюзи. Реват сега и точат сълзи и сополи, ама не фатат дикиш....аз съм го отсвирил от години и нямам никакви проблеми- нито в Гърция, нито в Хърватска,,,а миналата година открих и Албания...честно казано, на албаните нашите мутрохотелиери могат да дишат само прахта. Ама и Портной им разката фамилията с тая втръба, дето направи кафяво лай...морието...хахахаха....