Last news in Fakti

22 Май, 2020 09:18 2 930 37

Русия разработва 47 ваксини срещу COVID-19, очаква поне 1 готова през юли

  • русия-
  • ваксина-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • москва-
  • владимир путин

Щом страната започне да произвежда ваксина срещу коронавируса, първи ще бъдат ваксинирани хората от рисковите групи

Русия разработва 47 ваксини срещу COVID-19, очаква поне 1 готова през юли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Щом Русия започне да произвежда ваксина срещу коронавируса, първи ще бъдат ваксинирани хората от рисковите групи. Това заяви пред РИА Новости шефът на федералната агенция Роспотребнадзор Анна Попова, пише руският в. "Известия".

Междувременно здравният министър Михаил Мурашко съобщи, че първите руски ваксини, достъпни за сравнително широка употреба, може да се появят още към края на юли. Според вицепремиера Татяна Голикова в Русия се разработват в момента 47 ваксини срещу новия вирус, добавя изданието.

Заболеваемостта от коронавируса в Русия видимо спада, но дори статистиката да е достоверна, тя не отразява изцяло реалното положение. Освен безсимптомните носители все повече хора избягват да търсят държавната медицина дори с явни симптоми на заболяването, посочва "Труд", цитиран от БТА.

Защото хората са твърде наплашени с глоби от по 4000 рубли за едното нищо. Защото са чели в социалните мрежи постове, разказващи как за ден-два преквалифицират като инфекционисти всички лекари наред - от гинеколози до очни специалисти. И знаят, че ще лежат в болнични стаи с отопление, надуто докрай, с прозорци, които не се отварят, вентилация, която е запушена, а питейна вода няма. Че лицата им ще попаднат във всички системи за проследяване, а паспортните данни ще бъдат източени за открит достъп, обяснява всекидневникът.

Руската Лига за защита на лекарите очаква коронавирусната криза рязко да увеличи смъртността от хронични заболявания в страната и броя на инвалидите, казва пред "Свободная преса" нейният председател Семьон Галперин. По време на карантината хората не получаваха планова помощ, невъзможно бе често да се контролира лечението им в домашни условия. Част от тях, особено възрастните, стоят затворени вкъщи, което също вреди на здравето и силно намалява физическите им възможности. През последните години бяха затворени много болници, имаше големи съкращения, заявява медикът, който говори за "хуманитарна катастрофа" в руското здравеопазване.

Кризата изостри един традиционен проблем - нарушават се социално-икономическите права на гражданите в Русия, пише "Независимая газета". Поликлиниките и болниците откриха нови поводи да отказват помощ на хората. А частните и държавните работодатели намират причини да намаляват реалните заплати. Тези нарушения бяха сочени най-често в анкети и преди кризата - като лично пострадали се определяха тогава 40 на сто от жителите на Русия. Сега делът им със сигурност ще нарасне, изтъква вестникът.

Държавата дума одобри вчера нов голям пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса във връзка с коронавирусната пандемия. Новите норми обхващат широка сфера - от увеличение на помощите за деца до данъчни преференции, отбелязва "Росийская газета".

Текущата стойност на антикризисната подкрепа за бизнеса е 2 трилиона рубли. Тя цели главно да запази заетостта, да освободи всички ресурси на фирмите и те да се използват за заплати, подчертава официозът в друг материал.

В понеделник в руското правителство ще бъде внесен за разглеждане нов план за възстановяване на икономиката, съобщава "Комерсант".

Пандемията и последиците ѝ изненадаха милиони мигранти, работещи в Русия, пише "Лента". Мнозина гурбетчии изведнъж останаха без работа и без доходи. Едни се опитват да се върнат в страните си, други си сменят професията, трети просто чакат всичко това да свърши. Междувременно в руското общество "нараства страхът: какво ще стане, щом им свършат парите?", добавя онлайн изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТттттТ

    28 21 Отговор
    Могат-разработват...Между другото ваксината от Ебола е руска разработка.
  • 2 гост

    20 36 Отговор
    Мужиците вместо да разработват 47 боклука дето за нищо не стават да си купят една читава ваксина от Запада ! Ако имат с какво разбира се ...

    Коментиран от #11, #28

  • 3 Ако е като автопрома им😂😂😂

    12 18 Отговор
    Все болни ше ходят или още по заболели😂😂😂
  • 4 Обективно

    22 23 Отговор
    Тия откачалници ще довършат и малкото останали с тези безаналогови ваксини

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хауърд Лъвкрафт

    8 10 Отговор
    А защо не 100 , ами само 47 ?
    След показното заразяване на Кадиров и неговото отлитане в Москва за лечение , по далеч от прелестите на чеченската медицина , очаквам вълна от верноподаници болни от короновирус .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А.С. а познайте кой съм

    3 3 Отговор
    У мене е химикала за плюсовете и минусите.
  • 11 плевен

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Това е тактиката на Бил Гейтс. Възлага една невъзможна задача на много колективи /в цял свят/, и скоро получава положителен резултат. Така, че не говори за мужици или Запада, защото не се знае от кой храст ще излезе заека. И с каква цена ще те изнудят.
  • 12 Вентилатора

    14 12 Отговор
    Тия руснаци не могат да направят вентилатори за обдишване ваксина ще правят. 😉😂😉😉😉😉😉😂😁😁😁😃😃😄😂😁😅😅

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Доктор Нирванна Белая

    18 9 Отговор
    Те още януари бяха казали че са направили но явно са я объркали нещо?Защо имам чувството, че на руснаците сме им пробутали фалшива ваксина БЦЖ менте? България беше единствения производител и износител за бившия соц лагер на БЦЖ и е един от четирите производители и износители на планетата, но руснаците настигнаха американците по бройка на болните потърсили помощ, а скоро и по смъртните случаи! Да не би да са им били нещо друго?? Крайно време е хората от смесен българо-руски произход да си направят ДНК тест за доказване на географски произход, митохондриална ДНК и ядрена ДНК и да ни кажат в крайна сметка българи ли са или са руснаци и ако се окаже че са българи, да дадат писмени обяснения, защо се правят на руснаци и работят за Русия и против България?

    Коментиран от #14

  • 14 тъп Ватник

    8 14 Отговор

    До коментар #13 от "Доктор Нирванна Белая":

    Лошото е обаче че копейкаджийте ще се докажат трудно, само тук има трима-четирима с по няколко ника и по цял ден тракат на клавишите срещу копейки. А иначе получовеците от руско-български произход се забелязват от далече, те дори имат генна обремененост за употреба на невъзможно големи количества алкохол и невероятната неспособност да величаят дребния и велик цар на ботокса както и неговите слуги в родината ни.

    Коментиран от #20, #22, #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А ти си

    3 4 Отговор
    Още по зле защото си се родил българаче
  • 17 А ти си

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Вентилатора":

    Още по зле защото си се родил българаче Ганювски чървул
  • 18 Внимание Внимание Говорите МОСКВА през А

    4 6 Отговор
    Алоу Джендъри Третополови недейте да се изхождате по такива теми защото сте СМЕШНИ ВЕЧЕ
  • 19 Внимание Внимание Говорите МОСКВА през

    5 4 Отговор
    Анадола ........ Алоу Джендъри Третополови недейте да се изхождате по такива теми защото сте ми СМЕШНИ СТРАШНО МНОГО ВЕЧЕ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Адолф Путлер

    4 1 Отговор
    И мор през август
  • 25 Руска действителност

    6 3 Отговор
    Загубени в превода. Не било ваксина на вакса за кубинки. А лекарството против КОВИД има още от времето на Сталин - АК47
  • 26 Призна си

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "тъп Ватник":

    че само ти пишеш с няколко ника.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МИНА

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Благодарение на руската БЦЖ-ваксина, която се слага в България, нямаме толкова заболели! ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ, ПРОЧЕТИ!

    Коментиран от #35

  • 29 АТИЛА

    2 3 Отговор
    ЛЕКАРСТВОТО за COVID-19 ще е Дело на Службите и е ЧИПИРАНЕ Чрез ВАКСИНИРАНЕ !
  • 30 Руски пияница

    5 2 Отговор
    Ние, във великая и могучая, имаме 8 ваксини и 7 лекарства против корона вирус и то още преди епидемията, благодарение на което болните от корона в россия са само 10 милиона, а не 60 милиона, както щеше да бъде, ако не бяха тия лекарства и ваксини. Първите, на които ще дадем от новите ваксини, са българските русофили, за да докажем, че тези антиваксъри приемат безропотно всичко руско и даже няма да попитат какво съдържат нашите ваксини. Нека си мислят, че само във ваксините на Бил Гейтс има чипове, които тайно се имплантират в тялото чрез самата ваксина.
  • 31 професор Зубов

    5 0 Отговор
    А днес Жириновски предлага да продадат мумията на Ленин ,защото щели да вземат огромни пари .


    Иначе криза няма, КОВИД 19 няма , ама и деньги май няма
  • 32 Експерт

    1 4 Отговор
    Независимо от незавидното икономическо положение на Русия,изследователската дейност върви с пълна сила,което неминуемо ще доведе до положителни резултати в неопределено бъдеще,особено в здраваната сфера руснаците не могат да бъдат достигнати,защото вече преизпълняват плана за петата петилетка от управлението на Президента Путин,като в началото на кризата с коронавируса имаха разработени 6 ваксини,а два месеца по-късно разработват нови 47 ваксини,как въобще е възможна такава продуктивност,при положение,че на Запад и в Китай още се мъчат над две-три,но безусловно трябва да приемем фактите,колкото и невероятно,откачено и отнесено да звучат,защото в Русия разбират опасноста от внедряването на китайската 5Г мрежа,която китайците неуморно изграждат на територията на РФ и други страни и доказано усилва въздействието на коронавируса и някои други заболявания,най-вече ментални,защото поразява невроните,което ще се усили от наночиповете на Бил Гейтс и спътниците Старлинк на Илон Мъск.

    Коментиран от #34

  • 33 професор Зубов

    4 0 Отговор
    47 ваксини ? Ама все спирт се получава


    До колко е сериозна тая информация . В целия останал свят се разработват около 35 , някои са в много напреднал стадий .
  • 34 Ти си неличимо болен

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Експерт":

    Пий си хапчетата ОЛИ.
  • 35 професор Зубов

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "МИНА":

    Каква е тая глупост ? БЦЖ ваксина в България се слага от 1930 г Създадена е от учените Албер Калмет и Камий Герен и носи тяхното име -БЦЖ бацил на Калмет и Герен . От къде на къде стана руска ?

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Български пияница

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "професор Зубов":

    Не обръщай внимание на руските тролове, защото и те са хора, които трябва да се борят за насъщния си, припечелвайки копейки чрез лъжи. Господарят им, путин, неотдавна обяви българската азбука, с която и руснаците пишат и благодарение на нея имат език, за македонска, надявайки се по този начин да умилостиви македонците да не влизат в НАТО - най-великия военен съюз в човешката история, но македонците му бръкнаха... сещаш се къде. Та за това, защото македонците жестоко се изгавриха с джуджи, влизайки безцеремонно в НАТО, нищо чудно тая година той да обяви, че азбуката си е тяхна, руска. И с ваксината БЦЖ така.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.