Last news in Fakti

27 Май, 2020 15:20 2 885 43

САЩ трябва да разположат "Пейтриът" в Либия. Това ще е отговорът срещу Русия

  • либия-
  • пейтриът-
  • ракети-
  • русия-
  • самолети-
  • сащ-
  • халифа хафтар-
  • доналд тръмп-
  • вагнер

Русия иска да свали подкрепеното от ООН либийско правителство

САЩ трябва да разположат "Пейтриът" в Либия. Това ще е отговорът срещу Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В отговор на тайното разполагане на изтребители в подкрепа на командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар, администрацията на американския президент Доналд Тръмп трябва да предостави системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на либийското правителство на националното съгласие, коментира политическият журналист Том Роугън в анализ, публикуван в консервативното издание Washington Examiner, предаде агенция "Фокус".

Това, което виждаме в момента, е ескалираща кампания от страна на Русия за свалянето на подкрепяното от ООН и САЩ правителство на националното съгласие и овладяването на либийската външна политика. Това е резултат, който ще послужи на интересите единствено на руския президент Владимир Путин. Както американското командване в Африка (Africom) заяви на 26 май, "нито ЛНА, нито частните военни компании могат да въоръжат, оперират или поддържат тези изтребители без държавна помощ - подкрепа, която те получават от Русия".

Тези изтребители идват от руските военновъздушни сили в подкрепа на групата "Вагнер", наемническа формация, ползваща се с подкрепата на московското разузнаване. "Вагнер" са отговорни за прокарването на руските интереси в страната без директна връзка с Москва. И в тази си роля, групата поема рискове, които правителството на Русия иначе не би поело. Групата е извършвала например атаки срещу американските военнослужещи в Сирия през 2018 г., макар те да бяха отбити.

Какво влияние биха имали военните самолети?

Групата "Вагнер" ще се надява да успее да спре забавянето на офанзивата срещу столицата Триполи. Някои анализатори обаче не са съгласни с това мнение. Един от тях, в интервю пред Middle East Eye заяви, че изтребителите няма да подкрепят офанзивата на Хафтар. Аз обаче (авторът - Том Роугън) не съм съгласен. Русия използва изтребители Су-24 в Сирия ефективно, за да унищожи цивилна инфраструктура. Същите намерения могат да бъдат използвани в Либия. Макар че самолетите Су-24 няма да са особено полезни в борбата срещу върху мобилните части на силите на правителството на националното съгласие, те ще помогнат на Хафтар с удари срещу цивилни зони. По този начин те могат да подложат на натиск и да сринат правителството в Триполи - като по този начин принудят международното общество да започне да преговаря с Хафтар. В крайна сметка Москва и Хафтар нямат отношение към страданията на цивилните - те ги разглеждат като инструмент, с който да се постигнат политически цели, обслужващи техните интереси.

И това не може да бъде толерирано по две причини

Първо, защото Хафтар се е доказал като потенциален нестабилен диктатор. Един нов безцеремонен Муамар Кадафи. Хафтар отказва да започне сериозни преговори или да прояви състрадание към цивилните. И приемайки в своите редици различни джихадисти и военни престъпници, Хафтар показа, че ще бъде напълно ненадежден партньор в борбата на Запада с тероризма. Това е нещо, което трябва да се отбележи предвид белега, който "Ислямска държава" остави в Либия и потенциалното ѝ възраждане. Вместо това, както показва подкрепата на Русия за него, Хафтар ще бъде руска марионетка, подобно на президента на Сирия Башар Асад. Но успехът на Хафтар ще предостави и средствата, от които Русия се нуждае, за да създаде една крепост от свои системи за ПВО в Либия. Тези опорни точки за противовъздушна отбрана са централно място в руската военна стратегия срещу Запада и биха подкрепили усилията на Москва за подкопаване на въздушния контрол на НАТО над Средиземноморието. И както отбелязва главният командир на ВВС на Africom, „ако Русия завземе базите по бреговете на Либия, следващата логична стъпка е тя да разгърне възможностите си за въздушен контрол. Ако това се случи, ще се създадат реални опасения за сигурността на южния фланг на Европа".

Но както казах, тук има очевидно решение. САЩ трябва да предоставят системи за ПВО "Пейтриът" на правителството на националното съгласие. Дори минимален брой от тези платформи биха позволили на Триполи да задържи самолетите, подкрепящи "Вагнер", и да застрашат оперативната им свобода на движение. Това също така ще изпрати много необходим сигнал на Путин, който ще съпостави ескалацията в северноафриканската страна с решимостта на САЩ да защитават своите интереси. Това ще укрепи позицията на САЩ с техните международните съюзници, като им покаже намерението на Вашингтон да защитава либералния международен ред и така да ги убеди да застанат зад тях, а не зад Пекин.

За съжаление всичко това зависи от президента Тръмп

Както в Сирия, сега Тръмп трябва да реши дали иска да насочи политиката си в Либия към интересите на САЩ или да позволи на Путин да победи. С други думи, желае ли Тръмп да постави Америка първа в Либия?


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния софиянец

    41 8 Отговор
    Абе нали руснаците бягаха от Либия.

    Коментиран от #25, #41

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А стига бе

    37 6 Отговор
    Ма чакайте бе-нали уж Русия губеше в Либия...? Или ще стане като в Сирия-уж в началото руснаците губеха--уж "Русия затъва в сирийското блато"...-пък сега имало нужда от американски отговор? Ако руснаците губеха в Либия-защо американците да се правят на мъже там?
  • 5 123

    33 5 Отговор
    Най са важни Хамериканските/еврейски/ интереси на всички точки на земното кълбо.
  • 6 Наблюдател

    33 4 Отговор
    Ха ,ха...! Това значи ли че руснаците трябва сега да разположат във Венецуела С400 ?! Забрави се за наемниците пратени от Щатите да свалят Мадуро ха, ха....! "Един дол дренки" са едните и другите както се казва....
  • 7 big

    33 3 Отговор
    Чудесно! Те така добре се справиха в Саудитска Арабия, че арабите останаха за дълго без рафинерия. Смешното е, че това са били ракети от съветско време. Горе-долу същото се случи и с американските бази в Ирак, след иранския удар. В Либия почти няма самолети, но фейковете летят и от двете страни: унищожени безброй турски безпилотници, не по-малко Панцири и т.н. Щура работа, разсипаха една уредена държава, сега се мъчат мир да налагат и подкрепят Ислямски братя - терористи!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Доктор Ковид 2048 година

    8 21 Отговор
    Сащ трябва да розположат Пейтрийт в центъра на Москва на червения площад а руските генерали да играят казачок във вериги около установките:)Да се включи и духов оркестър с мажоретки в спектакъла:):)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Както в Сирия, така и в Либия

    18 6 Отговор
    Когато Америка и Русия се бият, умират ... турци!!!!

    Коментиран от #27

  • 13 ПА ШЕ ГО ЛАПКАТ

    20 3 Отговор
    краварите и в Либия като го взимаха в Сирия. Изглежда им трябва спешно война преди избирите за клолн!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КОНТРАТА

    22 4 Отговор
    Руснаците трябва да пратят С400 Триумф в Либия за да гарантира суверенитета на либийското небе от краварски абордаж!
  • 16 КОНТРАТА

    8 3 Отговор
    Руснаците трябва да пратят С400 Триумф в Либия за да гарантира суверенитета на либийското небе от краварски абордаж!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СОРОСОИДНА РАЯ В ОВУЛАЦИЯ

    17 4 Отговор
    Какво гаранция е тази скрап Патриот?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 По темата

    22 1 Отговор
    За всеки, който се чуди защо всичко това, защо толкова много страни участват във войната в Либия, има причина. Либия доставя 22% от енергийното потребление в Европа. Освен това в морето между Либия и Гърция има гигантски газови находища.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дельо хайдутин

    14 1 Отговор

    До коментар #21 от "По темата":

    Важното е че докато затъват турците в Либия с нас няма да се занимават.
  • 24 ПЕНКО

    12 1 Отговор
    В БЕНГАЗИ БЕ ЛИКВИДИРАН ПОСЛАННИКА НА САЩ ... И ПОСЛЕ ХОЛИВУД-ХОЛИВУД -КАК СА ОТМЪСТИЛИ!!! САЩ АТАКУВАХА СЪРБИЯ СЛЕД КАТО КУПИХА РУСКИТЕ ПРОДАЖНИ ЛИДЕРИ /ЧРЕЗ ЦИОНИСТИТЕ / !!!!!!!! ЗАЩО ДНЕС ТОЛКОВА СЕ Е УС РАЛА " КОНСЕРВАЦИЯТА" ИМ ?
  • 25 Ха ха

    1 14 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Ти добре ли си?как така предположи по тази статия че руснака не бяга?но нищо,малко по късно ще разбереш,изтича им срока,който Ердо им даде до 22:00 часа
  • 26 Знам знам🙄

    13 2 Отговор
    Тъй тъй ше редактирам. Много нагло изказване. Човекът обяснява как трябва да се налага демокрация с тоягата. Просто и ясно обяснява как е най важен американският интерес. Но по целия свят хората все повече разбират за какво точно атва въпрос и колко евтин е човешкият живот щом става въпрос за този важен интерес. Питам защо трябва на либийци и на мен лично да ми пука за техните интереси. Това са хората които спъват всичко и всички само и само да не бъдат изпреварени
  • 27 Ами да

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Както в Сирия, така и в Либия":

    Опитът на Турция да се свърже отново със САЩ и НАТО изглежда има своите неприятни последици за Анкара. Съобщава се, че днес руски изтребители бомбардират турски цели в Идлиб. Има турски ранени ..

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Анонимна

    10 1 Отговор
    Тука има някъква интрига,не се карайте .Америка и Русия ги въртят на двоен хаспел миюлманите.Правят се на Том и Джери да е по достоверен цирка.
  • 29 Да да

    1 12 Отговор

    До коментар #27 от "Ами да":

    Съобщава се да,и къде се съобщава?дай линк и аз да прочета,но нищо,и ти ще разбереш,след 22:00 часа кой умира😂

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кадилак мачка зазка

    3 13 Отговор
    Един ф35 ще свърши работа
  • 34 Ха ха

    13 0 Отговор
    "Русия разположи изстребители в Либия".Къде? По кръстовищата ли?Четох за един боядисан СУ-24.Насрахте ли се от страх от собствените си измишльотини?
  • 35 БАШ БОЙКО

    4 14 Отговор
    Абсурт.Подвеждане на ситуацията.Турция вече владее ситуацията и пере наред и Панцери и Вагнеровци бягат на галоп.Хамерите разбраха че Туркиа сама ще се справи с Хафтер ОАЕ Франция Русия Египет сега искат и те да смъркат газ.Пашата вече разположи в Либия ПВО,,-Хисар А-О и чака мигчетата на гюме.Този път наистина Путин ще направи Ердоган герой и от сега нататъка никой няма да купува ни Панцери нито пък мигове и Сута

    Коментиран от #37, #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БАШ БОЙКО

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Иван":

    Не съм такъв но следя политиката това ми е хобито.Само си изразявам мнението
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Фактолог

    3 1 Отговор
    Аз предлагам – във всяка страна, всеки град, всеки квартал – по един Пейтриът да бъде закупен!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 СССРБарета

    4 0 Отговор
    Ами Путин както винаги си държи на думата! Каза че ще отговаря реципрочно на всички враждебни действия от страна на САЩ и го прави човека не може да му се отрече по най-добрия начин! сега днешна модерна Русия започна с американските камъни в американската градина! точно тези мръсни долни номера американците прилагаха последните 30 години напълно успешно като завладяваха държави като България Румъния Полша Литва Латвия Естония А в крайна сметка и Украйна където американски наемници започнаха да страдат на майдана за да предизвикат военно положение в страната! сега Русия реципрочно започна лекичко без много влагане на ср за да ги разбаланасира и да направи така че американците да не успяват толкова лесно! целта на Русия не е да печели дадена държава а да разбира американските интереси там така че САЩ да не успее да спечели!