Last news in Fakti

28 Май, 2020 10:40 1 890 11

Рязко се е увеличила младежката безработица

  • безработица-
  • младежи-
  • коронавирус-
  • работа-
  • заплата-
  • икономика

Процесът се наблюдава от началото на февруари

Рязко се е увеличила младежката безработица - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки пети млад човек по света е останал без работа от началото на пандемията от коронавируса. Това се казва в публикуван доклад на Международната трудова организация. Според документа пандемията е довела до рязко и значително увеличение на безработицата сред младите хора, като процесът се наблюдава от началото на февруари.

„Икономическата криза, причинена от COVID-19, удря младите хора, по-специално жените, по-силно и по-бързо от всяка друга група. Ако талантът и енергията на младите хора бъдат поставени на заден план поради липса на възможности или опит, това ще навреди на нашето бъдеще и ще усложни икономическото възстановяване след пандемия“, заяви Гай Райдър, генерален директор на организацията, цитиран от bTV.

Организацията призовава за спешни мерки за подпомагане на младежта, включително стартиране на мащабни програми за заетост и обучение в развитите страни и осигуряване на сигурност на работното място на младите хора в страни с нисък и среден доход.

Според МТО през 2019 г. равнището на младежката безработица е било 13,6%, което и тогава е било по-високо от показателя на всяка друга група. Сега в света има около 267 милиона млади хора, които нямат работа и не преминават образование или обучение. Заетите млади хора на възраст между 15 и 24 години най-често вършат нископлатена работа, работят в неформалния сектор или работят като мигранти, което ги прави уязвими.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ножа вените

    3 3 Отговор
    Икономиките нямат нужда от работна ръка. Роботизацията ще направи 9 от всеки 10 човека непотребни, респективно за скрап.

    Коментиран от #10

  • 2 Защото ги мързи

    4 3 Отговор
    та ги боли. Сега новата икономика е инстаграм.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Прав си така е . Но това няма да св случи в близко бъдеще.
  • 4 За мотиката

    5 3 Отговор
    За Европа и по света не мога да коментирам но за в България мога да кажа че, всеки 3ти младеж иска много но знае малко!
    Проблема е там че нямат умения и знания а искат хубава заплата , но и да не оставяме на страна и фактори като възпитание и манталитет!
    Стремежа и желанието да стават всички бизнес мени или да въртят далавери ги прави още по глупави. А работа има и то много но нали знаете, вождове много ама индианците са малко!

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Новото поколение са калпазани.

    3 2 Отговор
    Има и изключения разбира се.24/24 ч фейсбук и колеги.Мързела ги бие от всички страни.Племеницата и други младежи не знаят що е мотика .Само негодуват ,не е като едно време.
  • 6 Мухата

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "За мотиката":

    Това е и в другите държави не само в България.
    Само че в Европа висят на социални подпират канапетата.А по умните учат и стават бюрократи ама и те са от една мая по 6 часа на ден работят.
  • 7 Така е.

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "За мотиката":

    Аз, ако бях млад и образован и знаех много, никога немаше да седя тука в тази тоалетна. Щом тези млади са решили да стоят тука, значи не са много умни.
  • 8 Цеко сифоня

    3 1 Отговор
    " ...или работят като мигранти. " Това вече официално призната професия ли е ?
  • 9 ха-ха

    3 0 Отговор
    Увеличава се младежката безработица.. за старците-комунисти работа бол...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 До автора

    2 0 Отговор
    Стига с преводи на готови статии. Вдигни се в нои и се запознай с реалността по области и райони. И защо нашите младежи са в чужбина? Но така ще настъпиш някой мазол на властта, нали? Мързеливи били за бг, но работливи за чужбина. Кохезията е престъпление спрямо българския народ.