Last news in Fakti

28 Май, 2020 14:06 1 933 7

4 месеца затвор заради фалшива публикация за COVID-19

  • сингапур-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • фалшива новина-
  • пандемия

Шофьор на такси в Сингапур получи ефективна присъда за пост във фейсбук, в който съобщава фалшивата информация

4 месеца затвор заради фалшива публикация за COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шофьор на такси в Сингапур получи присъда от четири месеца затвор за пост във фейсбук, в който съобщава фалшивата информация, че магазините за храни ще затворят, и призовава хората да се запасяват поради предстоящите ограничения за борба с COVID-19, предаде Ройтерс.

40-годишният Кенет Лай Йон Хуи е изтрил след около 15 минути поста си, публикуван във фейсбук група с ограничен достъп, която имала около 7500 членове. Прокуратурата обаче поиска присъда, която да има възпиращ ефект.

В Сингапур имаше случаи на паническо изкупуване на стоки по време на четиримесечната борба с вируса в града-държава. Приети бяха строги наказания за тези, които нарушават ограничителните мерки или разпространяват дезинформация. Страната се бори с една от най-тежките епидемии на COVID-19 в Азия, допълва БТА.

"Психологическата борба срещу страховете и истерията е също толкова важна, колкото борбата за ограничаване на разпространението на COVID-19", заяви заместник-прокурорът Дебора Лий в заключителните си аргументи.

Лай се представляваше сам и не беше открит за коментар. Присъдата му беше произнесена вчера, съобщи говорител на сингапурската съдебна система. В поста си той заявил, че правителството затваря магазините в търговски центрове и кафенетата, а супермаркетите ще работят само два дни в седмицата. В отговорите си някои потребители го призовали да не разпространява подобни слухове.

В Сингапур разпространяването на невярна информация се наказва с глоба до 7 000 долара, затвор за срок до 3 години или и двете. Миналият месец мъж бе глобен с 1000 долара, защото в нарушение на карантината излязъл 30 минути, преди да изтече срокът ѝ, за да си купи хляб. Друг мъж беше наказан с шест седмици затвор, защото нарушил заповедта да остане у дома си, за да яде супа от свински ребра.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аларма

    7 3 Отговор
    А Боко и щабарите кога !

    Коментиран от #7

  • 2 таксиджия на кукловод

    0 1 Отговор
    Таксиджиите са най-информираните хора. Не само ще затворят магазините, а и банките и безниностанциите.
  • 3 Хахаха

    6 2 Отговор
    Това ако стане тук Мутафчийски и тиквата ще са с доживотни присъди
  • 4 4444

    3 2 Отговор
    Така става на места, където третират хората като добитък.
  • 5 goni

    3 1 Отговор
    На мен най-много ми хареса фамилията на господина! Тоя, ще има нещо българско!:)
  • 6 Кенет Лай Йон Хуи

    0 0 Отговор
    Не е вярно, отричам.
  • 7 Червената шайка-терористи.

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "аларма":

    След грипен Решетников, КОРОНела Техноимпексова и ленчето милЙончева.