Last news in Fakti

2 Юни, 2020 11:35 4 112 25

СЗО предупреди: Covid-19 не е загубил силата си!

  • световна здравна организация-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • алберто дзангрило

Проф. Алберто Дзангрило, завеждащ интензивното отделение на болница "Сан Рафаеле" в Милано, каза пред държавната телевизия, че новият коронавирус "повече не съществува клинично"

СЗО предупреди: Covid-19 не е загубил силата си! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) и други специалисти казаха, че няма данни в подкрепа на твърдението на известен италиански лекар, че новият коронавирус губи силата си, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Проф. Алберто Дзангрило, завеждащ интензивното отделение на болница "Сан Рафаеле" в Милано, каза пред държавната телевизия в неделя, че новият коронавирус "повече не съществува клинично".

Епидемиологът Мария Ван Керкхове от СЗО, както и няколко други експерти по вируси и инфекциозни болести обаче изтъкнаха, че коментарите на Дзангрило не са подкрепени от научни доказателства.

Няма данни новият коронавирус да се променя значително, нито по начин на предаване, нито по сериозността на болестта, която причинява.

Не е необичайно вирусите да мутират и да се адаптират, докато се разпространяват. Дебатът по темата привлича вниманието върху това как учените наблюдават и проследяват новия вирус.

Мартин Хибърд, професор по възникващи инфекциозни болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, каза, че големи изследвания за генетичните промени във вируса SARS-CoV-19 не подкрепят идеята, че той отслабва по какъвто и да е начин.

"С данни от повече от 35 000 пълни вирусни генома понастоящем няма доказателства за значима разлика, що се отнася до силата му" - уточни той.

Дзангрило, известен като лекарят на Берлускони, каза, че основава коментарите си на изследване, проведено от колегата му Масимо Клементи, което ще бъде публикувано следващата седмица.

"Не сме казвали, че вирусът се е променил, казахме, че взаимодействието между вируса и приемника категорично се е променило", заяви Дзангрило пред Ройтерс. Според него това се дължи или на различни характеристики на вируса, които още не са идентифицирани, или на различни характеристики на заразените.

Клементи, който е директор на лабораторията по микробиология и вирусология на болницата "Сан Рафаеле" е сравнил проби от вируса от пациенти с Covid-19, взети през март, с проби, взети през май.

"Резултатът е недвусмислен: изключително значима разлика между вирусния товар на пациентите, приети през март, в сравнение с приетите миналия месец", каза Дзангрило.
Оскар Маклийн от Центъра за вирусни изследвания към университета в Глазгоу каза, че предположенията вирусът да отслабва "не са подкрепени от каквото и да е в научната литература и също изглеждат доста неправдоподобни от генетична гледна точка".

Пандемията от Covid-19 досега е убила повече от 370 000 души, а заразените са над 6 милиона.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 закривай

    48 0 Отговор
    СЗО е мафия на издръжка на друга мафия - фармацевтичната.

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ZZorro

    43 1 Отговор
    СЗО на съд и закриване .
  • 4 Юсуффф

    21 2 Отговор
    Твърденията на лобистите учени като епидемиологът Мария Ван Керкхове от СЗО, както и някои други експерти по вируси и инфекциозни болести обаче също изобщо не са подкрепени от научни доказателства.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пръцко

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Юсуффф":

    Точно, но за сметка на това са подкрепени с тлъсти преводи по банковите им сметки :(
  • 7 куку руку ку

    17 1 Отговор
    Тоя вирус започна да се държи като вирусът от "Щамът Андромеда"...
    Колкото повече хора среща, толкова по-безобиден става.
  • 8 High

    26 1 Отговор
    Ковид19 предупреди: СЗО напълно загуби силата си
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хлебно дърво

    20 2 Отговор
    САЩ закриха частната СЗО- НПО на частните фондации на Гил Бейтс и групата на частните фармации и био-технлогични корпорации зад него.

    Почина папаята диагностицирана с КОВИД19 в Танзания( с ПСР тест). Това са данните на СЗО за случаите от КОВИД19.
  • 11 Той

    16 0 Отговор
    Въпрос с повишена трудност! Какво е общото между директора на СЗО и нашия министър на здравеопазването? .... и двамата нямат медицинско образование!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
  • 12 радев

    15 2 Отговор
    Някой вярва ли им?
  • 13 Гост

    17 0 Отговор
    СЗО се бори за живота си. Лъсна цялата ѝ непотребност!!! Съд и закриване!
  • 14 2664

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "закривай":

    СЗО сега се оптиват да компенсират заради проспаните месеци преди кризата. Но вече е късно и бюджета им си заминава.
  • 15 човек

    12 0 Отговор
    СЗО да се закрие
  • 16 да да

    7 0 Отговор
    сзо - компроментирано организация, на която трябва да се сложи край!
    колкото вреда е нанесла на човека, само комунизма е успял повече !
  • 17 Billy

    6 0 Отговор
    Good bless Donald Trump.. Fuck Who..
    Дони подхвана войната със тъмната страна. СЗО са марионетките на Световното правителство на Ротшилдови. Доналд Тръмп е следващия Кенеди.
  • 18 Експерт

    1 1 Отговор
    СЗО говориха, че и маските не помагали, но 2 седмици по-късно всички правителства ги наложиха, въпреки казаното от СЗО
  • 19 Диверсант

    0 0 Отговор
    И на кого да вярват хората. На тоя къде живота му минава всеки ден между живота и смъртта или да долни безкруполни бюрократи. Марионетки на лихварите.
  • 20 варненка

    2 0 Отговор
    Ами естествено, че ще намалява вирусни ят товар в пациентите. Едно е да си в претъпкана със заразени болница както беше през март в Италия, без предпазни средства и маски и друго сега в края на май или юни като понамаляха болните и вместо по 500-800 мрат някакви си жалки 60-70, максимум 112 души на ден в Италия, пръснати по различни болници. И има маски и защитни костюми. Китай отвори фабриките и започна да бълва продукция. Вече и свободни места в болниците има и в Ломбардия и във Венето и в Пиемонт. Няма нужда да пращат болни на лечение в Германия, нито да приемат разни руски епидемиолози да им обеззаразяват старческите домове. Те сега и без друго имат работа в Дагестан...
  • 21 варненка

    0 1 Отговор
    Как от СЗО да ви кажат на всички да носите маски през февруари и март като нямаше никакви маски тогава, защото китайците изкупиха наличностите из цяла Европа и ги връщаха в Китай, за да се пазят там от епидемията, понеже фабриките им спряха. У нас една хирургична маска с цена под 10 стотинки стана 3 лв и пак ги нямаше. И сега са над 1,30-1,50 лв. А в Италия бяха стигнали 8 Евро през март.Който живее там от 2003 би могъл да го потвърди. Как да ви кажат, че помагат, когато дори за лекарите нямаше тогава. И започнаха да шият от всякакви платове маски със съмнителна ефикасност. Но пак по-добре от нищо, където има повече хора в тясно пространство. На закрито.В автобус, самолет, болница, аптека, супермаркет. И дори на открито ако сте плътно наврени един в друг. Докато наистина не стихне заразата... И на мен не ми е кеф да се маскира, запотяват ми се очилата и т. н. Но за 15-20 минути може да се изтърпи. Дори и за повече ако се наложи. За да няма пак твърди мерки и още повече ограничения, част от които наистина тъпи и безполезни.
  • 22 варненка

    0 2 Отговор
    А че в СЗО има бюрократи, корумпирани и лъжци никой не спори. В коя ли организация, където влизат много средства всичко е честно, прозрачно. А това са десетки и стотици структури и подразделения по целия свят. Включващи много хора. Сигурно има и частни и корумпирани, и филантропи и бездушни бюрократи. На Тръмп са му виновни, защото бранели Китай, а не предупредили за опасността навреме, затова че скрили хиляди умрели там. Защото не може в Китай да са умрели 4-5 хиляди, а в САЩ над 100 000. Не че можем да сме сигурни наистина в истинския брой смъртни случаи в Китай. Там наистина има корава цензура и труднодостъпни социални мрежи. Но дисциплина има, независимо как я налагат. А през същестуването на СЗО през годините е свършена доста полезна РАБОТА по света. Не може всичко тотално да се отрича. С много по-малко пари, отколкото се наливат сега
    са били изкоренени доста смъртоносни болести или е било ограничено разпространението им. Е, сега не се справиха добре. И covid-19 e навсякъде по света. Който го интересува може да се информира. Дано да изчезне наистина без всякакви ваксини и т. н. Въпреки, че ще има много нещастни от фармацевтичния бранш, че са тръшнали едни милиони напразно, без възвращаемост.

    Коментиран от #23

  • 23 Диверсант

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "варненка":

    Виждам че си любител на маските. Тъй като и модата се включи в бизнеса, може да си намериш маска в тон с роклята, чантата, обувките. 150//190 €. Колко да ти пратя??

    Коментиран от #24

  • 24 варненка

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Диверсант":

    Разочароваш ме. Бях забелязала някакъв проблясък на мисловен процес. Но уви... Който няма аргументи, предлага маски...Да се включат и другите умници тук. Ама обикновено спират, защото няма какво да кажат, освен да ме посъветват къде да си завра главата или нещо от сорта. Не си ми на нивото, дарлинг. Такава маска можеш да купиш на жена си в Италия. Маркова. Не съм чула нещо да са ги отменили на закрито. Парцалаци продават и тук...А имам и шевна машина. Далеч съм от мисълта, че всека маска предпазва другите, ако носещият я се изкашля в нея. Особено ако околните нямат никаква... И ако наистина си в Италия, аз нямам вина, че за влизащите в България от там все още има карантина... Ще почакаш малко... То гръцкото море те зове... А, то и там не пускат още... Защото всички са тъпи, а Диверсант е велик... Съжалявам за изгубеното време, за да ти отговарям. За последно е. Поне лично на теб. А и достатъчно плиткомозъчни има, че със специално внимание да те удостоявам всеки път. Capisci?
  • 25 Диверсант

    1 0 Отговор
    Доста си пеперлия, с чувството за хумор май се разминавате. България изобщо не ми е проблем за връщане От 2003 се върнах за първи път през 2012 за погребение. Всичко от което имам нужда съм го постигнал тук. Да липсва ми може би мястото където съм израстнал но хората са непоносими. Имах усещането че улиците са бойно поле