Last news in Fakti

4 Юни, 2020 12:41 1 444 8

Доверието в шведските власти намалява на фона на нарастващата смъртност от Covid-19

  • швеция-
  • доверие-
  • коронавирус-
  • карантина

Здравната агенция в Швеция отбелязва спад в доверието от 73% до 65%

Доверието на шведите в способността на правителството и Здравната агенция в страната да се справят с коронавирусната пандемия намалява на фона на нарастващите притеснения относно високата смъртност, показват проучвания, публикувани в четвъртък. Това предаде Reuters.

Решението на Швеция да не въвежда карантина, за разлика от много други европейски страни, бе широко подкрепено от населението. През последните седмици обаче критиките нарастват заради високата смъртност от Covid-19 в страната в сравнение с другите скандинавските държави, особено сред възрастните.

Делът на хората с високо или сравнително високо доверие в способността на правителството да се справи с вируса е спаднал до 45% през юни, в сравнение с 63% през април, показва проучване на шведската телевизия SVT.

Здравната агенция в Швеция, която води кампанията за социално дистанциране и хигиенни мерки, също отбелязва спад в доверието от 73% до 65%.  

„Като се има предвид фактът, че смъртността в страната изпъква и в глобален план, е поразително, че нивата на доверие в правителството остават толкова високи", коментира шведски анализатор. 

Докато голяма част от Европа въведе извънредно положение в началото на епидемията, Швеция заложи главно на по-меки, доброволни мерки за забавяне на разпространението на вируса, омекотявайки удара върху икономиката. В страната обаче от болестта са починали повече от 4500 души, което е много повече от броя на смъртните случаи в Норвегия, Дания и Финландия взети заедно.

В сряда главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел призна, че е сбъркал с предложението си да не се въвеждат рестрикции за коронавируса. 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 компот

    7 11 Отговор
    На някой много му се иска това да е вярно,да ама не.Всичко е тип топ в Швеция .Спокойно соросоиди ,не се напъвайте,няма как мухата слон да роди.

    Коментиран от #2

  • 2 BombSquad

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "компот":

    много си неадекватен май ми са струва
  • 3 Ташун Касапа

    7 11 Отговор
    Шведите не се вързаха на глупостите на СЗО и естествено започна медиен бой по Швеция.Да но шведите не са папуаси,талибани или българи.

    Коментиран от #4

  • 4 Полицейски експерт

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ташун Касапа":

    Точно така и не са и циг.ни! Престъпният свят в България масово внушава и до днес, че няма коронавирус и за съжаление глупавите хора им вярват! Защо внушават че няма коронавирус? Защото за тези три месеца по време на карантината и строгите полицейски мерки те не успяха да пребият и оберат нито един човек по улиците, не успяха да ограбят и да вземат на слабите хора портфейлите, чантите и смартфоните, не успяха да дойдат от селата в София и другите големи градове и да обират апартаменти и да крадат коли защото навсякъде имаше капепета! Не успяха да излезнат от крайните квартали и да обират шахтите по улиците и много ясно, че ‘’нямането на коронавирус’’ беше единствената им надежда за препитание, а тяхното препитание е с престъпност! А сега да видите каква е престъпността след отпадането на полицейските мерки…??? Жалко за глуповатите хора които се връзват, че няма такова нещо коронавирус!!
  • 5 Гост

    5 4 Отговор
    В Белгия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и т.н., въпреки че всичко живо беше затворено повече от 2 месеца, отчитат като процент починали спрямо заболели повече от Швеция! Коментар от "специалистите"....

    Коментиран от #6

  • 6 Иван

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Тая глупост къде точно я прочете? Дай линк, да се ограмотим и ние.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Пишеш в Интернет "статистика Ковид" и четеш, ако можеш! В Швеция починали спрямо заболели 10-11 процента. Във Великобритания. Белгия, Италия, Франция, Холандия от 12 до 20 процента.... Кой е проЗд?