Last news in Fakti

8 Юни, 2020 13:55 2 001 5

Протестиращи: "Дефинансирайте полицията!"

  • сащ-
  • полиция-
  • джордж флойд-
  • доналд тръмп

Президентът Доналд Тръмп обяви, че за подобряване на междурасовите отношения в страната е необходимо наличието на силна икономика

Протестиращи: "Дефинансирайте полицията!"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Протести срещу расизма се проведоха в редица градове на САЩ. На места по западното крайбрежие след мирните демонстрации се стигна до различни инциденти и сблъсъци с полицията. По източния бряг не се стигна до инциденти.

Докато някои се отдадоха на празнична атмосфера, в това число и танц на фона на традиционния саундтрак на Вашингтон - go-go музиката, други подчертаваха проблемите довели до смъртта на афроамериканци. 

В събота вечер група изписа по една от улиците „Дефинансирайте полицията“. Това се прие като критика към кмета на Вашингтон Мюриел Баузър за това, че е предложила увеличаване бюджета на полицията за сметка на този за образование. Критиците ѝ също коментираха, че инициативата ѝ за кръщаване на улица „Black Lives Matter Plaza“ в солидарност с протестиращите е бил просто политически пиар. Опонентите ѝ настояха за конкретни, а не символични действия. 

Протестите в страната са едно от най-големите предизвикателства за президента Доналд Тръмп. Той заклейми смъртта на Джордж Флойд, но бе критикуван за насърчаване използването на армията в отговор на протестите, с което си навлече обвинения в ескалиране на напрежението. 

Тръмп обяви, че за подобряване на междурасовите отношения в страната е необходимо наличието на силна икономика. Президентът направи коментарите по-рано през седмицата на въпрос дали има план за спиране на системния расизъм. В петък стана ясно, че данните за безработицата през май са по-добри от очакваните.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп 2020

    22 4 Отговор
    Тръмп - силна икономика, повече работни места, по-малко емигранти.

    Демократи - беззъба полиция, повече права за малцинствата (включително освобождаване на престъпници), епидемични правила ощетяващи малкия производител.

    Your choice, America
  • 2 Франкофон

    3 9 Отговор
    В крайна сметка колкото е по-слаба икономически америка толкова по-силна ще е Франция.Нека се избиват там следователно Вив ля Репюбликь
  • 3 Факт

    6 9 Отговор
    Това важи и за при нас, и тук има полицейско насилие но се крие.Народа у нас дава най голямо не доверие в полицията в ЕС.
  • 4 куку руку ку

    14 1 Отговор
    Когато полицията няма пари... представям си как те спира американски полицай и ти казва замислено:
    -И с'я к'во прайми?
  • 5 Шломо Шекелберг

    1 0 Отговор
    Ами да си дефинансират полицията.
    Ама да са задължени по закон после 5г да живеят в тези градове и децата им там да учат.