Last news in Fakti

13 Юни, 2020 04:53 2 176 29

13 юни 1878 година - Берлинският конгрес започва работа

  • берлински конгрес-
  • бългрия-
  • турция-
  • русия

Изтласкват Русия от проливите

На 13 юни 1878 година – започва Берлинският конгрес, чиято задача е ревизия на решенията на Санстефанския мирен договор от 3 март същата година.

Той завършва с подялбатата на България и нейното разпокъсване.

Берлинският конгрес е проведен в министерската сграда Радзвил в Берлин от 13 юни до 13 юли 1878 г. Разглежда намаляването на влиянието на Русия върху Балканите, в резултат от спечелената от нея Руско-турска война (1877-1878). Това означава подялбатата на България и нейното разпокъсване.

Други разглеждани въпроси са статута на Цариград,проливите Босфор и Дарданели, Румъния, Сърбия, Черна гора; териториална подялба на османски владения и др.

В заключение се подписва Берлинският договор.

Берлинският договор свива територията на българското княжество, в земите между Дунав и Стара планина и дотогавашния софийски санджак. Между Стара планина и Родопите се обособява автономна област Източна Румелия, а Македония, Източна Тракия и Западна Тракия остават под пряката власт на султана. Сърбия запазва завладяното през войната Южно Поморавие с градовете Ниш, Пирот и Враня. Черна гора също се уголемява териториално, но придобивките ѝ на адриатическия бряг са поставени под австро-унгарски контрол.

Австро-Унгария окупира Босна и Херцеговина, както и Новопазарският санджак. Северна Добруджа е предоставена на Румъния като компенсация за Южна Бесарабия, отнета ѝ в полза на Русия. Русия се разширява и в Кавказ с градовете Батуми и Карс. Договорът изисква от Османската империя да приложи и видоизмени устава за ограничена автономия на Крит. Великобритания узаконява правото си да окупира Кипър.

Съдбата на България е решена без нито един българин. Методий Кусевич, тогава архимандрит и протосингел при Пловдивската митрополия, обръща публично внимание на подготвяните от Англия и Австро-Унгария несправедливости спрямо българския народ и организира подписки от всички земи, които да бъдат занесени до Берлинския конгрес.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дано да греша

    31 3 Отговор
    Без коментар ! Само да припомня ,че колелото на историята се върти и най ме е страх от " няма страшно" и новите ни съюзници (някои от които не ни знаят къде сме на картата и други бъркат София с Букурещ)

    Коментиран от #3

  • 2 козяшка амеба

    6 18 Отговор
    Е там Путин ни разгони фамилията!
  • 3 Тогава се стягай за битка

    2 16 Отговор

    До коментар #1 от "дано да греша":

    не се плашуркай, няма да ти помогне.

    Коментиран от #4, #10

  • 4 до третия

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тогава се стягай за битка":

    За тебе ме страх не за мене (ама то за го използваш трябва да го имаш). Страх ме е ,че никога няма да можеш да се изправиш и вечно ще си останеш в поза "Г" !!!!А дано си разбрал , ама надали !

    Коментиран от #5

  • 5 За мен не се страхувай ти

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "до третия":

    а работа си намери, бял човек бъди.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 олиг

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "За мен не се страхувай ти":

    Майка ти е забравила да ти извади биберона , кажи и да побърза че ще се задушиш !!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реално

    28 1 Отговор
    Това да го четът и запомнят днешните поклонници на Запада...-и да го помнят.Че от Запад никога и нищо добро не е дошло.
  • 9 до поета

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "За мен не се страхувай ти":

    Страх ме знаеш ли защо ? Защото " ТИ" ДНЕС определяш не само твоя СТАТУТ в ЕС а и моя ( а явно за такива като тебе трябва да поясня че си ТВЪРДО заел последното място по стандарт на живот ) . Всички знаят къде е Сомалия поне заради сомалийските пирати а у учудващо не знаят къде е България и коя е нейната столица (ТВОИТЕ нови ПАРТНѝОРИ ).
  • 10 слаб ток

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тогава се стягай за битка":

    Стягаш ме за битка (Ти мене ) , ти който даже не си държал автомат , търсиш ми работа (от новите състрадателни демократи ще да си ) нямам нужда - моите братушки по тоя повод казват "понял жизнь и бросил работу " . Личи ти че си недорасъл и много ще ти трябва да работиш докато се научиш че преди да преглътнеш нещо първо трябва да го премериш дали ще можеш да го издрис.......

    Коментиран от #17

  • 11 Тиберий

    21 0 Отговор
    Чакам сега да чуя вопли на възхвала за великите сили Позната картинка Русия печели Англия разпределя баницата накрая Русия виновна Днес всеки да се замисли защо сме на този хал

    Коментиран от #12

  • 12 Русия е водила много

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тиберий":

    войни с Великобритания. И всичките са били някъде около Русия. ВЪобще като изключим ВСВ и викингите отпреди 1500 години Великобритания винаги е водила войни далече от Острова.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 !!!

    14 0 Отговор
    Дали го има в учебниците?
    Да четат децата ни КОЙ е раздърпа България! Кой ,в същност, е окупатора!
  • 14 Тиберий

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русия е водила много":

    Най големия душманин на България е Англия Винаги сме били трън в петата и Ние имаме най стратегическото географско разположение в света запомнете го Цитат от филма Златния Век на Джоко Росич ТЕЗИ ЗЕМИ СА ПОД СТЕНИТЕ НА КОНСТАНТИНОПОЛ ТЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДАТ НАШИ
  • 15 Хасан

    6 13 Отговор
    разпокъсали като чакали земите на моите деди ..хората от различни етноси и религии 500г са живели мирно и тихо ..и от 1878 все войни и смърт на Балканите ,Кавказ,Африка и Близкия изток ..

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 м'чи тъй де

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "слаб ток":

    Начи първо го мери отзаде и га минава, тогаз го ама?
  • 18 Тиберий

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Питай Англия защо е така с едната ръка ви помагаха с другата ви подливаха вода Вие държахте контрола на Светите Земи защо ги загубихте Пак ли Русия е виновна Самият Аз съм десет процента черкезин така че до голяма степен си прав

    Коментиран от #23

  • 19 Тиберий

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Рано или късно ГОЛЯМОТО НАЧАЛСТВО ЩЕ ПРЕДОСТАВИ СМЕТКАТА НА ВСИЧКИ КОИТО ЯДОХА ПИХА И БИХА СЛУГИТЕ МУ тогава ще има ПЛАЧ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗЪБИ
  • 20 Иван

    4 0 Отговор
    Эащо масонските сатанисти от Эападна Европа са искали ревиэия?
  • 21 Чудещ

    1 7 Отговор
    Поредната статия, пропускаща много неща. Във учебниците е почти същото. Винаги се пропуска най-важното, което трябва да се знае. България е водила войни с Гърция, Русия и на доло до днешна Турция, Западна Европа. Никъде не се казва в прав текст - Това са враговете ни, те ни нападат по всякакви начини с армия и дестабилизации, това са извергите, които не могат да се наситят на тракийско-българско над хиляда години. Докато ги има тях- нас няма да ни има. Ще стоим така - зависими от маймунските общности, станали човекоподобни, благодарение на откраднатото от Източна Европа. До кога ли?

    Коментиран от #22

  • 22 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чудещ":

    Мишел Обама да те натисне.
  • 23 Хасан

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Тиберий":

    Тогава светът е бил разделен между Английска ,Османска, Руска империя и искали да се прецакат един друг ...когато не ти стиска да воюваш лице с лице ,почваш да насаждаш етническо и религиозна омраза ...руснаците въоръжаваха българи,арменци,сърби за да дестабилизират османците ..англичаните правеха това с араби ..французите с либийци и алжирци ..и така насадиха омраза към турците ..

    Коментиран от #24

  • 24 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    И успяха ...грузинци,арменци дълги години развяваха руски знамена ,налагаха си руска култура и език в своята страна ...същото правеха алжирците с френския ..и китайците в Хонконг с английския ...това е да ти колонизират съзнанието

    Коментиран от #25

  • 25 веселяк

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Е точно, като теб и твоите деди! И сега се мислиш за турчин!

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "веселяк":

    Аз съм си турчин ...живея в етнически чист турски район ..в родата нямаме мешани до 9 коляно ..
  • 28 веселяк

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "веселяк":

    Виж ся брад'чеТ, щом в Турция няма етнически чист български район, значи и тука няма турски такъв! Казваш 9 коляно, ще рече поколения! Значи през 25 години има няма двеста и кусур години! 142 години от Освобождението, значи си станал турчин в последният век от робството! Няма да ти кажа какъв си тогава, ти се сети! Щом не можеш да си докараш родата до петнайстата братовчедка на вуйната на стринката по лелинкина линия на Осман, зарежи напъните!

    Коментиран от #29

  • 29 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "веселяк":

    Ами в турски район съм роден ..в радиус от 50 км нито българин нито църква
Новини по държави: