Last news in Fakti

15 Юни, 2020 09:48 1 803 8

Ядрените сили продължават да модернизират арсенала си

  • ядрени сили-
  • ядрена война-
  • арсенал-
  • сащ-
  • русия-
  • бомби-
  • модернизация

Деветте ядрени държави запазват своите арсенали за неопределено бъдеще

Ядрените сили продължават да модернизират арсенала си - 1
Снимка: Shutterstock

Световните запаси от ядрени бойни глави са намалели на 13 400 в началото на тази година, но деветте ядрени сили са продължили да модернизират арсеналите си, заяви днес Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Общият брой на бойните глави в света е намалял с около 465 в сравнение с началото на 2019 г., посочи институтът в свой доклад. Намаляването се дължи главно на унищожаването на излезли от употреба ядрени оръжия, притежавани от Русия и САЩ. Двете ядрени свръхсили притежават заедно около 90 процента от ядрените оръжия в света. Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея са другите държави, признали, че разполагат с ядрени оръжия, предаде Новини.бг.

Според СИПРИ САЩ са имали 5800 бойни глави, а Русия - 6275. Великобритания е притежавала около 215 ядрени бойни глави, Франция - 290, Китай - 320, Индия - 150, Пакистан - 160, Израел - 90. Предполага се, че Северна Корея има 30-40 ядрени бойни глави, но те не са включени в оценката на института. Според доклада около 1800 ядрени бойни глави са били поддържани във високо ниво на готовност. Ядрените държави са модернизирали своите арсенали или са разработвали нови системи.

Изследователите посочват, че "деветте ядрени държави, изглежда, запазват своите арсенали за неопределено бъдеще", което предполага, че ядрените оръжия все още се смятат за възпиращо средство, но има и признаци, че им се придават "нови или разширени" роли във военните планове, особено що се отнася до САЩ и Русия. Това представлява "значително обръщане на тенденциите след Студената война към постепенна маргинализация на ядрените оръжия", което "вероятно е най-обезпокоителното развитие". Докладът се основава на открити източници. Липсата на прозрачност от страната на ядрените държави като цяло е предизвикателство, казва СИПРИ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Короната ще

    7 2 Отговор
    ни умори, няма смисъл от бомби. По добре първо измислете ваксина да сме живи и здрави, а после ще се изтрепем с ядрени бомби.
  • 2 Кадилак мачка зазка

    4 15 Отговор
    Украйна трябва да има ядрено оръжие
  • 3 Госあ

    7 9 Отговор
    Вече по-голямо значение имат противовъздушните системи.Защото Израел са лидери с техният Железен Куполь и ако някой тръгне да ги удря ще му свалят ракетите и така ще го заплющят ядрено в отговор че свет ше му се завиье.Докато дебелият Ким няма никакви средства за противовъздушна отбрана.

    Коментиран от #7

  • 4 Ххх

    2 6 Отговор
    При публикуването на новата ядрена доктрина на САЩ преди две години Пентагонът предупреди, че ще модифицира петдесетина ядрени глави, за да намали мощността им и да ги постави на борда на подводници. По този начин ще се отговори на заплаха, за която се предполага, че идва от Русия.
    Според Вашингтон Москва е в процес на модернизиране на арсенал от 2000 тактически ядрени оръжия, представляващи заплаха за европейските страни, намиращи се на нейните граници. По този начин, смята Вашингтон, Москва не изпълнява задълженията си, които произтичат от договора за разоръжаване Нов СТАРТ, касаещ ограничаването на стратегическите оръжия.
    Тези тактически ядрени оръжия с мощност, която е по-малка от бомбата, пусната в Хирошима, ще позволят на Москва да има преимущество пред Запада в случай на конфликт.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Анти-нацисть Франкофонь

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Руснаците го правят в отговор на америланските ЯО в Белгия Германия и тн.БТВ надменните немски прасета искать американскит бомби там за да се изживяват като ядрена сила но това няма да спре Франция да ги заличи от картата само ако се опитат да въртят мръсните си игри от 1940-та.
  • 6 Сандо

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ххх":

    Махни Русия от коментара си и напише какви ги върши световния хулиган.
  • 7 гогата

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    кви глупости плещиш ве,......вземи си свери часовника малко
  • 8 Бай Горан

    0 5 Отговор
    "Миротворците-русофили" подгответе се за неизбежното-САЩ ще преместят ядреният си арсенал от Турция в България в близките години.Тогава ще имате възможност да се изявите на терен,а не само да плямпате в интернет.Но едва ли някой ще ви забележи,защото сте една каруца хора.