Last news in Fakti

17 Юни, 2020 07:29 2 306 4

Полицията в Кейптаун не допусна да бъде демонтиран паметник пред сградата на южноафриканския парламент

  • расизъм-
  • юар-
  • южна африка-
  • луис бота

Полицията бе блокирала подстъпите към площада, където е паметникът, но няколко активисти успяха да преодолеят загражденията и влязоха в сблъсък с униформените

Полицията в Кейптаун не допусна да бъде демонтиран паметник пред сградата на южноафриканския парламент  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полицията в Кейптаун не допусна  да бъде осквернен и демонтиран паметника на първия министър-председател на Южноафриканския съюз Луис Бота пред сградата на националния парламент, предаде ТАСС, като цитира южноафрикански медии.

"Искаме статуята на Бота и другите паметници от епохата на колониализма да бъдат демонтирани", заявиха събралите се пред сградата на парламента. "Ние, чернокожите жители на страната, ще ги свалим с голи ръце", добавиха те. Акция беше организирана от Националния кризисен комитет на черното население.

Полицията бе блокирала подстъпите към площада, където е паметникът, но няколко активисти  успяха да преодолеят загражденията и влязоха в сблъсък с полицаите.

Бота е избран за министър-председател на Южноафриканския съюз през 1910 г.

В съвременна Република Южна Африка  не са рядкост опитите - понякога успешни, да бъдат премахвани исторически паметници, отбелязва ТАСС.

Например през 2015 г. от двора на Кейптаунския университет беше премахната бронзова статуя на известния британски политик и индустриалец Сесил Роудс, един от създателите на минодобивната промишленост в южната част на Африка. Кампанията за сваляне на паметника, кръстена "Роудс трябва да бъде свален", премина под лозунга "деколонизация" на образователната система.

Вандали също така редовно заливат с боя паметниците на британски монарси, герои от англо-бурската война, исторически политически дейци и дори на коне, загинали по време на военни действия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил Х

    8 2 Отговор
    Ръсиш глупости,, заради стари"грехове" говориш глупости, държат те за топките и говориш каквото ти кажат, нямаш избор, а разбираш какво се случва във финансовия сектор, но "кукловод ите" ти дърпат конци те, това НЕЕ твоето мнение, нямаш избор, Нали?????
  • 2 1234578

    5 10 Отговор
    Паметниците на окупационните Съветска червена армия у нас кога?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "1234578":

    Ресторантите и хотелите,които посещаваше на руски ли бяха иэписани?
  • 4 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "1234578":

    Когато върнеш Южна Добруджа на Румъния и Родопите до Пловдив на Гърция.