Last news in Fakti

17 Юни, 2020 07:55 1 656 6

Протести на здравни работници във Франция

  • франция-
  • протест-
  • лекари-
  • ковид-19-
  • еманюел макрон

В шествието в столицата Париж се врязаха крайни активисти, които чупиха и палиха автомобили и градско имущество

Протести на здравни работници във Франция  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди здравни работници във Франция излязоха на протест срещу тежките си условия на работа за първи път от началото на санитарната криза. На много места се стигна до безредици и сблъсъци с полицията.

"Край на аплодисментите, идва ред на протестите", "Вече не сме герои" - с такива лозунги и възгласи френските здравни работници изляха недоволството си по улиците на Париж и много други градове. Над 200  демонстрации е имало в страната, само в столицата протестиращите са били над 18 000 според синдикатите.  По няколко хиляди са излезли в Тулуза, Нант, Страсбург. Те настояват за спешно увеличаване на заплатите и прекратяване на затварянето на отделения. 

Безредиците не закъсняха на тази първа законна демонстрация от началото на карантината във Франция. В шествието в столицата се врязаха крайни активисти, които чупиха и палиха автомобили и градско имущество. Полицията прибягна до сълзотворен газ, само в Париж са арестувани 32 души, има пострадали. Манифестанти уверяваха пред медиите, че здравните работници нямат нищо общо с вандалските прояви.

Протестът пламна в момента на националните дебати за здравеопазването. Медиците скоро ще получат отговор на исканията си, увери здравният министър Оливие Веран.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    5 0 Отговор
    "Ръкопляскането" свърши.

    Коментиран от #6

  • 2 Гей Билтс

    0 5 Отговор
    Началото на Втората вълна и на края. Вземете ваксината, спасете лекарите и вас от мъките.
  • 3 държавата на немите протести

    7 1 Отговор
    Наще лъвове и лъвици от първа линия се надат на Баце за некой кокал.
  • 4 Госあ

    4 2 Отговор
    Лекарите и земеделците на първа линия, а кинтите за хотелиерите 😂 Е т'ва е спрведлива дясна политика 😂
  • 5 Stéphanie 🎲

    1 1 Отговор
    Това лелче на снимката много злобно.Заслужила си е ареста,я даваха как хеърля камъни по полицаите,обижда .Такова неадекватно поведение за медицински работник и жена ,сама си търсрше проблема после полицията виновна.
  • 6 Не е свършило

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    Излъчиха как полицаите им РАКОПЛЯСКА .Има разлика м/у лекар и другите от тълпата.Вандализма не е от лекари хората най културно си протестират.А тази е мед сестра която ходи по домовете да бие спринцовки и сменя превръзки не работи в болница.